|
Przygotowania do wyjazdów Jak zdobyć wizę? Jaka kuchenka? Brać materac i namiot? Gdzie są ciekawe miejsca? Jakie kufry wybrać do USA? Czy Anakee założyć odwrotnie? Co to CPD? Odpowiedzi znajdziesz w tym dziale. |
|
Narzędzia wątku | Wygląd |
03.11.2017, 00:02 | #41 |
Ajde Jano
Miasto: Rataje Słupskie
Motocykl: Raczej nie będę miał AT
Galeria: Zdjęcia
Online: 9 miesiące 5 dni 3 godz 10 min 26 s
|
Znaczy muszę się bardziej pilnować aby głupot nie pisać , ale motocyklowo bardziej mi leży Rosenberg .
Jeśli jesteś w Izraelu to właśnie zaczyna się weekend , a jak weekend to dyskoteki , właśnie jedna z nich przeszkadza mi zasnąć . Po wygranej walce z biurokracją udało się wykupić motocykl z niewoli I nawet zrobić małą trasę wokół góry Karmel , przed tym zabłądziłem w Hajfie lądując na plaży Woda idealna do kąpieli , w Grecji powiedziałbym że była ciut chłodna Muszę też jakoś sobie poradzić z nawigacją , mapa w tankbagu nie jest rozwiązaniem , Garmin bez mapy Izraela nie nadaje się do prowadzenia po fajnych drogach . Telefon , zobaczę czy poradzę sobie z planowaniem i następnie odczytywaniem trasy w trakcie jazdy . Być może kupię ostatecznie mapę Izraela do garmina. Gdy jeździliśmy tutaj autem świetnie sprawdzał się tablet z trio w postaci Google map , maps.me oraz waze. Teraz w telefonie jest to samo tylko brakuje drugiej osoby do obsługi ekranu . Zobaczę jak to wyjdzie w przypadku uchwytu na telefon i podłączeniem zasilania Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
BMW Club Praha 001 1.Nigdy nie polemizuj z idiotą. Sprowadzi cię do swojego poziomu a później pokona doświadczeniem. 2.Czasami lepiej milczeć i sprawić wrażenie idioty, niż się odezwać i rozwiać wszelkie wątpliwości. |
03.11.2017, 09:08 | #42 |
Miasto: Błażowa
Motocykl: nie mam AT jeszcze
Online: 2 miesiące 3 tygodni 5 dni 13 godz 26 min 58 s
|
Wygląda bardzo esencjonalnie to w kufelku
|
04.11.2017, 20:45 | #43 |
Ajde Jano
|
BMW Club Praha 001 1.Nigdy nie polemizuj z idiotą. Sprowadzi cię do swojego poziomu a później pokona doświadczeniem. 2.Czasami lepiej milczeć i sprawić wrażenie idioty, niż się odezwać i rozwiać wszelkie wątpliwości. |
05.11.2017, 20:15 | #44 |
Ajde Jano
|
Ciężko coś napisać bo w palce zimno . Leżę na ławeczce w pobliżu drogi nr 10 . Widziałem fajne zdjęcia z tej drogi. W poszukiwaniu noclegu trafiłem tu
Shefa - Vines and Essential Oil Farm Beer Milka, Izrael +972 54-774-9323 https://goo.gl/maps/xtfkv6Xf1mK2 No i było zgodnie z nazwą , miło się pogawędziło z wolontariuszem pracującym na farmie . Powiedział że 10 jest świetna ale wykorzystywana tylko przez wojsko . Spróbuję podjechać może mi pozwolą jechać z patrolem , drugą opcją jest stara droga patrolowa idąca obok asfaltu i chyba nie ma piachu tylko kamienie i ciągnie się do Eilatu . Wolontariusz zaproponował abym spróbował znaleźć.nocleg w innym miejscu , dostałem namiar i w drogę , po zachodzie słońca już raczej chłodno jest na pustyni , bo nie można tego inaczej nazwać jak tylko pustynią . Nawet miałem na drodze 211 nawiany piach z wydmy . Wylądowałem tutaj Coffee Ezuz Ezuz, Izrael +972 54-580-8433 https://goo.gl/maps/pyKAUNR2RLC2 Ciemno jak w dupie , idę w kierunku jedynego miejsca gdzie świecą się żarówki , w środku małżeństwo podaje do stołu jakiemuś młodemu chłopakowi . Ten jak się okazuje jest Polakiem do dupy z takim pisaniem po ciemku , znowu sobie skasowałem część wypowiedzi i wątek mi się zgubił . A tak fajnie sobie napisałem i dupa
05.11.2017, 21:00 | #45 |
Miasto: Sulejówek
Motocykl: Fiddle
Online: 6 miesiące 2 tygodni 5 godz 34 min 20 s
|
spokojnie, nie denerwuj się, pisz powoli, poczekamy
|
06.11.2017, 08:11 | #46 |
Ajde Jano
|
Dzień dobry
06.11.2017, 08:43 | #47 |
Motocykl: nie mam AT jeszcze
Online: 2 tygodni 2 dni 6 godz 32 min 44 s
|
Poranek na pustyni!
Doceniamy, że na bieżąco zdajesz relację. I zaczekamy, aż palce odmarzną, bośmy ciekawi co to za Polak był:-) |
06.11.2017, 08:50 | #48 |
Czekamy
|
|
06.11.2017, 23:50 | #49 |
Ajde Jano
|
Tak na szybko to ten Polak jest w podróży już piąty rok , nie wiem gdzie podróżuje ale teraz brakuje mu środków a chce jechać do Chin i w tym miejscu jest pierwszy dzień . Po znalezieniu noclegu poszedłem jeszcze po wino , trochę dziwnie się chodzi po mieścinie gdzie nie ma prawie żadnych świateł . W sklepiku był miejscowy chłopak i ten też z dumą mi mówi że jest Polak , tylko już nic nie mówi po polsku ani nie jest w stanie powiedzieć skąd jego dziadek pochodzi . Faktem jest że droga numer 10 jest nieprzejezdna . Tam też spotkałem Polaka , który też nie mówi po polsku , niestety nie pomogły prośby i musiałem wrócić do głównej drogi .
Zasadniczo cały dzień spędziłem na pustyni negew i w górach i pomimo słońca temperatura była w granicach 20 stopni . Jazdę do Eilat potraktowałem jako rekonesans i testowałem wszystkie boczne drogi gdzie było coś ciekawego . Na granicy z Egiptem uparcie krążyłem próbując przebić się jakoś do drogi numer 10 , w końcu gdy się zatrzymałem w pobliżu bariery podjechał do mnie patrol . Następnie szukali kogoś kto będzie w stanie powiedzieć mi że droga jest zamknięta , czyli coś o czym już wiedziałem. Zastanawiając się co robić podjechał takim duży 4x4 w którym jednym z załogi był Polak . Dowódca na którego miejscu siedzę poszedł otwierać szlaban . Ten Polak poczęstował mnie jabłkiem , a ja przez chwilę miałem nawet pomysł aby ubrać sobie kask dowódcy , ale nie chciałem przeginać .mimo całej sympatii nie chcieli mnie zabrać ze sobą na patrol . Zostaliśmy sami Jadę a tam nagle odnoga do parku narodowego , myślę sobie zobaczę . Problemem jest to że nie piszą jak daleko jest do danego miejsca . Podobno są to ruiny bizantyjskiego miasta , a tym razem nie było żywej duszy a zwłaszcza biletera Na pustyni produkuje się też prąd w dużej ilości , akurat chyba na punkcie widokowym który sobie owa elektrownia zrobiła , była jakaś zagraniczna delegacja Ja pojechałem jeszcze na inny punkt widokowy Niestety miałem wpisane dużo więcej ale chyba coś mi się sprzęt burzy i odzyskałem tylko to co widać . Idę spać
07.11.2017, 07:55 | #50 |
Motocykl: RD03
Online: 2 tygodni 3 dni 3 godz 35 min 10 s
|
Tempratura 20 stopni w dzień, a po zmierzchu?
|
|
|