|
![]() |
#1 |
![]() |
![]()
ciekawe, czy Pan Hąda czyta to forum i uwzględnił ową jakość w przekontruowanym silniku w nowej AT, ponoć 60% części silnika jest nowych
|
![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
![]() Zarejestrowany: Sep 2013
Miasto: Lubelskie
Motocykl: CRF1000
Przebieg: 149 000
![]() Online: 1 miesiąc 2 tygodni 2 dni 2 godz 9 min 5 s
|
![]()
Crf2020 Prosiłem już o fiszki Karola ale jeszcze publiczne nie były dostępne.... Zespolony miałem na myśli trwale połączone elementy łożysko nawet jakby wyrwać to jest nietypowe wygląda na to że symer właśnie lata po bieżni wewnętrznej a dokładnie jej części.
Odnośnie analogii do BMW tam od 9lat stosuje się podobne nienaprawialne rozwiązania np. Skrzynia biegów dostępne są tylko całe wałki razem z kołami zębatymi.. Honda widać zaczęła kopiować "dobre rozwiązania" i kosztowne dla użytkownika Ostatnio edytowane przez mdxmd : 06.11.2019 o 16:32 |
![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
![]() Zarejestrowany: Sep 2018
Miasto: Słocina
![]() Online: 2 miesiące 3 tygodni 22 godz 24 min 54 s
|
![]()
Zawsze można spróbować dopasować wałek do nowego łożyska. Wymagany jest do tego średnio rozgarnięty tokarz. No chyba że łożysko baaaardzo nietypowe. A ściągnąć zjechane łożysko w byle prasie da się. Po lekkim podgrzaniu palnikiem każdy klej puści.
PS Chyba jednak będę musiał kupić razem z Africą jakąś tokarkę - zawsze chciałem ją mieć w domowym warsztacie. Mam dawać 1400 zł za nowy wałek z łożyskiem, to po 140.000 km tokarka się zwróci... ![]() Ostatnio edytowane przez MrWaski : 06.11.2019 o 17:53 |
![]() |
![]() |
![]() |
#4 | |
![]() |
![]() Cytat:
Ja osobiście znam kierownika/mechanika marki BMW co naprawia rzeczy przez BMW uznane za nienaprawialne Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
![]() Zarejestrowany: Oct 2018
Miasto: Piaseczno
Motocykl: CRF 1000 A
Przebieg: 50000
![]() Online: 6 dni 7 godz 6 min 26 s
|
![]()
Swoją drogą raczej wałek bym wymienił jak bym musiał rozbierać silnik do wymiany łożyska. Wiec nic dziwnego w zespoleniu wałka z łożyskiem nie widzę.
|
![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
|
![]()
dyskusja trochę na wyrost bo jak na razie jeszcze nie słychać aby komuś łożysko padło, czas pokaże co autor miał na myśli. Hunda nie może się rozstać z tym wałkiem
![]() Może bardziej zorientowani napiszą na co wkleić zębatkę przy jeszcze znikomym zużyciu wałka. przeglądałem fiszki różnych moto tej marki od roku 2005 i niemal wszędzie jest takie rozwiązanie... CBR1000RR CBR600, CB900... Ostatnio edytowane przez mdxmd : 06.11.2019 o 20:41 |
![]() |
![]() |
![]() |
#7 | |
![]() |
![]() Cytat:
http://africatwin.com.pl/showthread.php?t=16104 Tu sposób sprzed 4,5 roku: http://africatwin.com.pl/showpost.ph...&postcount=153 Tu weryfikacja sprzed 3 lat: http://africatwin.com.pl/showpost.ph...&postcount=232 sorry, że tylko moje posty (nie są jedyne i odkrywcze w temacie), ale najławiej mi je znaleźć...
![]() |
![]() |
#8 |
![]() Zarejestrowany: Sep 2018
Miasto: Słocina
![]() Online: 2 miesiące 3 tygodni 22 godz 24 min 54 s
|
![]()
Dopytałem uczonych w piśmie.
Jest możliwe osadzanie łożyska tak, że rozebranie może być kłopotliwe z powodu zabezpieczeń takich jak miejscowe zgrubienie wałka lub napunktowanie zniekształcające. Kiedyś były też łożyska składane na bieżni robionej razem z wałkiem. Istotne jest też to, że łożysko pracujące w takich warunkach (wewnątrz szczelnej skrzyni) powinno wytrzymać więcej niż zęby wałka zdawczego. A więc temat nie wart drążenia. Trudno, raz na 100-200 tys. km trza wymienić oryginalny komplet i jeździć. |
![]() |
![]() |
![]() |
#9 | |
|
![]() Cytat:
![]() dotarła zębatka OEM i na wstępie w porównaniu do JT wieloklin jest węższy o ok 1.5mm na korzyść JT (szerszy) ale co ciekawe zakładając oryginalną zębatkę musiałem poluzować łańcuch o ok 1.5mm więc sporo... Wyjaśniło się też dlaczego zębatka JT miała duży luz po niewielkim przebiegu: wieloklin zębatki oem jest węższy i zakładając nową zębatkę JT otrzymujemy fabryczne pasowanie wałek/zębatka i jest miło bo żadnych luzów ale szersza część zębatki bardzo szybo się zużyje do wałka więc w krótkim czasie luz się powiększa do tego z filmu i nie jest to wada zębatki. Zastanawiałem się nad wklejaniem ale w porównaniu do XRV w CRF obciążenia są dużo większe i mam wątpliwości czy to podoła... więc tymczasowo zrobiłem patent z uszczelnieniem wieloklinu oring od strony silnika 29x1.5 a od strony nakrętki 25x2 (chociaż lepszy były 2.5) takie rozwiązanie zamyka możliwość wydostawania się smaru oraz wypłukiwaniu go przez wodę. Ile to wytrzyma zobaczymy. Oringi mieszczą się we wcięciu wieloklinu zębatki i nie są w żaden sposób przycięte ani nie zmieniają dystansowania.. Docelowo myślę o zamówieniu 2 podkładek ale o grubości 0.3mm z teflonu jedna od strony silnika z wycięciem na wieloklin a druga od strony nakrętki do tego nowa podkładka (grubsza) aby był dobry docisk z samej śruby usztywni to sporo zębatkę a także powinno uszczelnić wieloklin. Zębatka przednia po dokręceniu śruby ma 0.55mm luzu bocznego na wałku więc ściema niezła z rozwiązaniem problemu wałka... sporo osób dało się nabrać... ![]() Ostatnio edytowane przez mdxmd : 09.11.2019 o 18:59 |
|
![]() |
![]() |
![]() |
|
|
![]() |
||||
Wątek | Autor wątku | Forum | Odpowiedzi | Ostatni Post / Autor |
Wałek zdawczy | Tolecki | Rama, zawieszenia, napęd | 312 | 27.12.2017 09:08 |
Wałek zdawczy - jak wyeliminować luz?? | tomozdyn | Silnik, sprzęgło, skrzynia | 28 | 12.07.2017 08:46 |
wałek zdawczy | maciek-kolek19863 | Silnik, sprzęgło, skrzynia | 13 | 06.04.2017 13:45 |
Patent na wałek zdawczy?? | Wójcik | Wszystko dla Afryki | 62 | 08.03.2016 02:13 |
Wałek zdawczy ocena | tom500 | Silnik, sprzęgło, skrzynia | 8 | 29.07.2015 17:08 |