![]() |
|
Przygotowania do wyjazdów Jak zdobyć wizę? Jaka kuchenka? Brać materac i namiot? Gdzie są ciekawe miejsca? Jakie kufry wybrać do USA? Czy Anakee założyć odwrotnie? Co to CPD? Odpowiedzi znajdziesz w tym dziale. |
![]() |
|
Narzędzia wątku | Wygląd |
![]() |
#42 |
Kierowca bombowca
![]() |
![]()
#43 |
![]() Zarejestrowany: Oct 2014
Miasto: Kresy
Motocykl: nie mam AT jeszcze
Galeria: Zdjęcia
![]() Online: 1 tydzień 4 godz 57 min 18 s
|
![]()
Jak masz ochotę na taką wyprawę, to oglądając całą serię filmów tego kolegi znajdziesz odpowiedź na większość pytań. https://www.youtube.com/watch?v=rPo4IaJR_y0
A to co planujesz to ![]() |
![]() |
![]() |
#44 | |
Motocykl: RD03
![]() Online: 2 dni 21 godz 15 min 22 s
|
![]() Cytat:
W odpowiedzi na niebezpieczeństwa w Afryce informuję, że z dniem dzisiejszym 16.05.2017 wszystkie moje organy, w tym ręce oraz członki są obiektami moich praw autorskich (zgodnie z Konwencją Berneńską). W celu komercyjnego wykorzystania wszystkich, wyżej wymienionych narządów , w każdym konkretnym przypadku wymagana jest pisemna zgoda! Nie jestem osobą publiczną. Każdy, kto czyta ten tekst może skopiować go na swój profil FB. Dzięki temu będzie chroniony ustawą o organach . art. 190a § 2 kodeksu karnego. |
|
![]() |
![]() |
#45 | ||||
Konto zamknięte na stałe
![]() Zarejestrowany: May 2012
![]() Online: 2 miesiące 1 tydzień 4 dni 7 godz 52 min 54 s
|
![]() Cytat:
Podobnie jak inni uważam temat za "naciągany". Mam jednak kiepski dzień więc poprawię sobie nastrój poświęcając czas na ogólną odpowiedź w Twoim wątku i tym samym kierując myśli w weselsze rejony. Pierwsza sprawa rzucająca mi się w oczy po lekturze Twoich wypowiedzi - brak szacunku do nieznanych sobie osób (tak zakładam, chociaż dopuszczam "śmieszkową akcję" kogoś kto jest świetnie obeznany z FAT). Pisanie mianowicie akurat tutaj zdania: Cytat:
Piszesz także: Cytat:
Tutaj mogę wypowiedzieć się tylko za siebie ale inni raczej to potwierdzą: nawet pobieżna, szczątkowa znajomość języka wspólnego z napotykanymi na szlaku ludźmi zmienia ich stosunek do nas w znaczącym stopniu. Sprawdziłem to wielokrotnie, czas poświęcony na naukę serii podstawowych zwrotów w różnych językach zwróci się w postaci zupełnie innego traktowania przez miejscowych, wiele potencjalnych problemów automatycznie zniknie. A jak do tego dołożysz znajomość podstawowej historii regionu czy kraju, to w wielu miejscach zostaniesz atrakcją dla której miejscowi zrobią znacznie więcej niż dla zwykłego turysty. Umiejętność podstawowej komunikacji po arabsku uratowała mi dwukrotnie cztery litery w Maroku więc poza "darmowym żarciem" można także liczyć na przywiezienie własnej skóry w całości. Cytat:
Polska zdaje się wciąż nie podpisała Konwencji z 1954 roku o statusie bezpaństwowców więc nie licz na wsparcie z tej strony. Niejaki Cejrowski swego czasu mocno starał się przetrzeć Ci szlak ale prawa nie był w stanie obejść - musiał zostać Ekwadorczykiem aby w ramach swojego protestu zrzec się obywatelstwa Polski. Mniejsza o jego rzeczywiste intencje, gdzieś w wywiadzie napomknął o "fajniejszych podatkach w Ekwadorze" ale to zostawmy bo gościa nie trawię za wysoki poziom braku szacunku do innych ludzi. Moja babcia była apatrydką, miała tzw. "paszport nansenowski" i o ile wiem - a zapytać nie mam kogo - nie było to wcale "ułatwienie" w życiu, a w końcu została formalnie obywatelką Polski. Podsumowując, chociaż dalej uważam temat za próbę mieszania na forum, osobiście kibicuję zwariowanym marzeniom ponieważ to one pchają ludzkość ku lepszej przyszłości. Mniejsza z tym ile jest prawdy w tym co piszesz, a ile pozerstwa i internetowej odwagi do pisania głupstw, twoja sprawa i właściwie mnie to nie obchodzi. Czytając tego typu wątki - a wcale nie jest specjalnie unikalny jak być może sądzi autor - zastanawiam się ile razy pukaliśmy się w czoło słysząc wypowiedzi osób które później postawiły na swoim i na przykład przeszły pieszo wzdłuż Amazonki (Ed Stafford którego miałem przyjemność poznać na łódzkim Festiwalu Explorers). Może za kilka lat usłyszymy o Tobie w mediach? Oby nie w ramach Nagród Darwina...
Konto zamknięte na stałe. Ostatnio edytowane przez Neo : 16.05.2017 o 16:51 |
||||
![]() |
![]() |
#46 |
![]() Zarejestrowany: Jun 2010
Miasto: Bieszczad PL, co. meath IRL.
Motocykl: nie ma!!!!!!!
Przebieg: +-50k
![]() Online: 1 miesiąc 1 tydzień 6 dni 6 godz 7 min 47 s
|
![]()
#47 |
![]() Zarejestrowany: Mar 2008
Miasto: Germany
Motocykl: CRF1000D+Cegla+Czelendz
![]() Online: 4 miesiące 1 tydzień 5 dni 17 godz 42 min 17 s
|
![]()
Chcesz isc sam czy mozna sie przylaczyc?W lipcu miedzy 10 a 17 mam wolny tydzien to obskoczyli bysmy Europe wspolnie,albo Azje,jak chcesz juz wyjsc.
|
![]() |
![]() |
#48 | |
![]() Online: 2 godz 58 min 56 s
|
![]()
Chyba ty ominołeś słowa (bez specjalnych przygotować) w moim wpisie.
..., ![]() ..., ![]() Cytat:
![]() Cejrowski..., gdyby on był tym pierwszym... ![]() nic nie rozumiesz... Moje serce ubolewa kiedy czytam wpisy ofiar kapitalistycznego systemu. Zero ambicji, honoru, godności, pokory. ![]() za pieniadze wszystko |
|
![]() |
![]() |
#49 |
Konto zamknięte na stałe
![]() Zarejestrowany: May 2012
![]() Online: 2 miesiące 1 tydzień 4 dni 7 godz 52 min 54 s
|
![]()
Odpowiedź pierwsza klasa, innej nie oczekiwałem.
![]() Trzymam kciuki za powodzenie Twojego pomysłu, serio. Chwytaj życie za rogi i mierz wysoko!
#50 |
![]() Online: 2 godz 58 min 56 s
|
![]()
Dla mnie bardziej
![]() to zwyczajny proces nauki, pomysl ile doswiadczen, jak silnym psychicznie mozna sie stac po takich wyprawach. lepsze zrozumienie wszystkich spraw, rozwój osobisty jak dla mnie same plusy Ostatnio edytowane przez vegezaur : 16.05.2017 o 21:02 |
![]() |
![]() |
Tags |
dzikie zwierzeta , niebezpieczeństwa , sahara , sawanna , spanie |
|
|
![]() |
||||
Wątek | Autor wątku | Forum | Odpowiedzi | Ostatni Post / Autor |
Ursusem dookoła świata. Traktoriada. | Poncki | Kwestie różne, ale podróżne. | 4 | 22.02.2015 23:40 |