![]() |
#41 |
![]() Zarejestrowany: Oct 2009
Motocykl: RD04
![]() Online: 2 tygodni 1 dzień 3 godz 13 min 49 s
|
![]()
Darek Ty już nie po lodzie,Ty po wodzie zapier...
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#42 |
dziad barowy
![]() Zarejestrowany: Mar 2008
Miasto: bielsk podlaski
Motocykl: RD07a
![]() Online: 2 miesiące 1 tydzień 5 dni 10 godz 41 min 37 s
|
![]()
http://www.bocki.org/index.php?optio...=99&Itemid=108
tu sobie poczytaj o sąsiednich Boćkach. Jak się nie dało współpracować z sowietami to dobry był i niemiec wedle zasady:wróg mojego wroga jest moim przyjacielem ![]() jak inaczej można to ująć? Dodam, że dzieki "uprzejmości" tych dwóch panów, zginał z rak niemców Stefan Tyszkiewicz- styj mojej babci, dziadek Grześka Tyszkiewicza- Tośka. Babcia została sama z 6 dzieci. Najmłodsze bliźnięta były noworodkami. Zabudowania wszystkie spalono. Kobieta mieszkała w rowie.
Africa jest jak kotlet schabowy. im mocniej bita tym lepiej smakuje. rolnik-kaskader RD 07A '96 na starym forum w szóstej linijce ![]() Ostatnio edytowane przez wasilczuk : 22.05.2013 o 15:25 |
![]() |
![]() |
![]() |
#43 |
![]() |
![]()
Obaj zostali ukarani. Moim zdaniem słusznie, szkoda tylko, że tak późno.
|
![]() |
![]() |
![]() |
#44 |
![]() Zarejestrowany: Jun 2008
Miasto: Piastów pod Warszawą
Motocykl: Nie mam już AT
![]() Online: 3 tygodni 1 dzień 4 godz 38 min 30 s
|
![]()
Poczytałem trochę, ale nie bardzo chcę się włączać do dyskusji.
Wpadł mi do głowy jednak pewien pomysł. Może zorganizowali byśmy jakieś spotkanie, tak jak organizowane są slajdowiska etc... Chodzi mi o spotkanie z jakimś uczestnikiem tamtych wydarzeń, osobiście chętnie bym posłuchał. Kiedyś na mojej uczelni w Warszawie wykładał Prof. Jacek Wilczur, prezes Towarzystwa Poszukiwań Zabytków. Pochodzi ze Lwowa, sporo opowiadał o pierwszych dniach wojny, napisał kilka książek, mówił o poszukiwaniach zabytków które poukrywali w kopalniach wycofujący się Niemcy. Może udało by się go namówić. Co Wy na to? Człowiek jest niesamowity, z całej tej durnej szkoły ( naprawdę dziwna placówka) w pamięć wryły mi się wykłady właśnie z nim. Powiedzcie co Wy na to? Spotkanie trzeba by zorganizować w Warszawie żeby go specjalnie nie ciągać gdzieś dalej.
![]() |
#45 |
![]() Zarejestrowany: Oct 2009
Motocykl: RD04
![]() Online: 2 tygodni 1 dzień 3 godz 13 min 49 s
|
![]()
Super pomysł,myślę że znalazłoby się sporo chętnych na spędzenie tak jesiennego wieczoru
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#46 |
![]() |
![]()
Dopiero przeczytałem ten wątek. O tych historiach coś mi się obijało o uszy ale dopiero teraz przeczytałem kilka przedstawionych konkretów. Dzięki Darku za te informacje. Te i podobne historie krążą do dziś i raczej nie wzięły się wyssane z palca. Społeczność prawosławna w bielsku jak pamiętam dość sceptycznie odnosiła się do bohaterów AK, teraz wiem dlaczego. Nie ma jednej prawdy i historii, zawsze są dwie strony medalu, grunt żeby mieć zdrowe do tego podejście.
Takich niejednoznacznych historii było więcej. Choćby sprawa powstania warszawskiego. Szacunek za podjętą walkę i męstwo ale za nich musieli zginąć cywile, dziesiątki tysięcy, miasto zrównano z ziemią, a powstańcy pouciekali kanałami i dziś świętują z medalami na piersi. Ciężko dziś jednoznacznie ocenić i zająć stanowisko w sprawie tego typu historii.
![]() |
#47 |
dziad barowy
|
![]()
Furmani mają swoją mogiłę i dobrze. Tak powinno być. Uważam jednak, że Bury też powinien mieć swój grób. Uwaga- nie mówię o jego pomniku tylko o grobie. Nie mówię, że składałbym na jego grobie kwiaty ale uważam, że miejsce zakopania zwłok jego i tysięcy innych podobnych powinny być ujawnione. Podobno się nie da? Bzdura. Do dziś żyją i dobrze się mają ci co ich sądzili, zabijali i grzebali.
Natomiast chętnie złożyłbym kwiaty na grobie Danuty Siedzikównej Inki.
Africa jest jak kotlet schabowy. im mocniej bita tym lepiej smakuje. rolnik-kaskader RD 07A '96 na starym forum w szóstej linijce ![]() Ostatnio edytowane przez wasilczuk : 23.05.2013 o 08:54 |
![]() |
![]() |
![]() |
#48 |
![]() Zarejestrowany: Dec 2010
Miasto: Z Nawsi
Motocykl: nie mam AT jeszcze
Przebieg: 48tmil
![]() Online: 3 tygodni 6 dni 11 godz 42 min 22 s
|
![]()
Tylko tak umiem wkleić tekst. Jeśli ktoś by mi pomógł i zostawił tylko o INCE będę wdzięczny.http://leopoldokulickilegungenkomend...owna-inka.html a tutaj z Moskwy:
|
![]() |
![]() |
![]() |
#49 | |
Administrator
Miasto: Poznań
![]() Online: 1 miesiąc 6 dni 9 godz 38 min 59 s
|
![]() Cytat:
![]() pozdr, laska |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#50 |
dziad barowy
|
![]()
Pozwólcie, że zacytuję dosłownie z książki Zygmunta Błażejewicza:
"...W ostatnich dniach sierpnia 1939 roku otrzymałem przydział do 6ppleg, 2 baon, 2 kompania ckm i jako kapral podchorąży wyjechałem na front. Wyładowano nas na stacji Małkinia. Uczestniczyłem w walkach z Niemcami na szlaku bojowym Ostrołęka- Pułtusk-Wyszków- Kałuszyn- Lasy Janowskie jako działonowy moździerza nr 2. Po zakończeniu walk i rozwiązaniu oddziału razem ze swym kolegą z Gimnazjum oo.Jezuitów i z wojska- Czesławem Ziembickim już indywidualnie przedzieraliśmy się do Wilna przez zajmowane przez sowietów tereny. 11 października tegoż roku koło cerkwi na Pohulance uścisnąłem na pożegnanie łapę Cześka i byliśmy już w domu. Doszliśmy! Zachowałem płaszcz, mundur, rogatywkę i chlebak. Koce po drodze odebrali nam polscy Ukraińcy. Na szczęście tylko koce."
![]() |
|
|
![]() |
||||
Wątek | Autor wątku | Forum | Odpowiedzi | Ostatni Post / Autor |
MIEJSCA PRZYJAZNE MOTOCYKLISTOM czyli GDZIE trafić na dobry nocleg, michę, itp... (oraz ostrzeżenia przed "miną") | motoMAUROxrv | Kwestie różne, ale podróżne. | 51 | 19.04.2017 14:39 |
DR 350 - następna krew... | voytas | Lejdis | 9 | 30.03.2014 20:57 |
krew i szpik | lena | Lejdis | 4 | 20.03.2013 14:32 |