|
Szpej turystyczny - Produkty i Porady Wszystko co potrzebne do dużej i małej turystyki |
|
Narzędzia wątku | Wygląd |
14.07.2021, 21:33 | #41 | |
Cytat:
14.07.2021, 21:50 | #42 |
I CAN'T KEEP CALM I'M FROM POLAND KU_WA Słońce do 04.09.24
|
Jak płacisz kartą to nie , jak płacisz przelewem to tak.
|
14.07.2021, 21:52 | #43 |
14.07.2021, 23:27 | #44 |
Płaciłem w Turcji Revolutem na początku maja jak i kartami banków ING i CA24.
Tak w Lirach jak i Euro i Dolarach. Zawsze Revolut wypadał lepiej niż polskie banki które nie dość że mają słaby kurs to pobierają dodatkowo opłatę za przewalutowanie. |
|
14.07.2021, 23:37 | #45 |
Moderator
|
W Revolucie należy pamiętać, żeby nie robić przewalutowania w weekendy, bo może się to też spotkać z dodatkowymi opłatami.
Ostatnio płaciłem niemiecką kartą w Polsce i przelicznik był bardzo korzystny. Nie wiem czy nie lepszy niż w Revolucie na ten sam dzień. Nigdy też nie mogę zapamiętać czy na terminalu mam wybrać PLN czy EUR? Kristoch podpowiesz?
15.07.2021, 00:05 | #46 |
Gość
Online: 0
|
|
15.07.2021, 00:14 | #47 |
Moderator
|
Revolutem - zgadza się, ale gdy płacę niemiecką kartą w Polsce?
Chyba też korzystniej jest wybrać PLN?
15.07.2021, 00:44 | #48 | |
Cytat:
Jeśli terminal lub sklep pozwala wybrać, to wybieraj walutę kraju, gdzie sklep operuje. Jak płacisz w polskim sklepie to płać w PLN. Wtedy przewalutowania dokona Twój bank lub Revolut, który wciąż oferuje bardzo dobre kursy (takie zwykle dostają korporacje). Historia jest taka, że domyślnie przewalutowania dokonuje bank, który wydał Ci kartę (issuer). I oczywiście nie robi tego za darmo (koszt + marża). DCC pozwala bankowi (acquirer), który obsługuje sklep (merchand) na przejęcie przewalutowania. Wtedy zarabia bank sprzedawcy. DCC zostało wprowadzone prze organizacje kartowe Visa/MC. Jak się zgodzisz na przewalutowanie przez bank sprzedawcy, to Twój bank dostanie obciążenie w walucie Twojego rachunku (€). DCC jest często reklamowane jako pozwalające oszczędzić na kursie wymiany. Jednak jak masz rachunek w Revolucie lub w dobrym banku lub masz dobry pakiet w swoim banku (jakiś VIP czy coś w tym stylu) to zdecydowanie nie chcesz kursu od banku sprzedawcy. Czyli chcesz by przewalutowania dokonał Twój bank. Czyli chcesz płacić w walucie sklepu. Czyli w powyższym przykładzie w PLN. Co ciekawe, niektóre banki pozwalają klientom na wyłączenie DCC na karcie. Wtedy terminal nie zapyta Cię o wybór waluty. Chyba nie umiem tego wytłumaczyć prosto i bez % 😞. |
||
15.07.2021, 07:51 | #49 | |
Moderator
|
Cytat:
Istotne jest przeczytanie, co to jest DCC. Ostatnio na ten temat trochę szukalem i czytałem, tym samym Twoja wypowiedź jest klarowna Niemniej jednak chętnie umówię się na ognisko i rozmowę o, i z procentami
15.07.2021, 08:38 | #50 | |
Ajde Jano
Miasto: Rataje Słupskie
Motocykl: Raczej nie będę miał AT
Galeria: Zdjęcia
Online: 9 miesiące 5 dni 16 godz 17 min 20 s
|
Cytat:
BMW Club Praha 001 1.Nigdy nie polemizuj z idiotą. Sprowadzi cię do swojego poziomu a później pokona doświadczeniem. 2.Czasami lepiej milczeć i sprawić wrażenie idioty, niż się odezwać i rozwiać wszelkie wątpliwości. |
|
|
|