|
Regularne czynności serwisowe Wymiany: płynu hamulcowego, chłodniczego, oleju silnikowego i w zawieszeniu, filtrów, opon, zębatek i łańcuchów, świec. Regulacje: zaworów, gaźników, łańcuchów, łożysk główki ramy, świateł. Kontrola: opon, linek, akumulatora, łożysk, przygotowanie do sezonu i do zimy, smarowanie elementów. |
|
Narzędzia wątku | Wygląd |
06.04.2019, 11:10 | #41 |
Kilkanaście lat temu, na osiedlowej uliczce, minął mnie jadący z naprzeciwka czoper z takim głośniejszym wydechem. Pewnie najzwyklejszy, popularny "przelot".
Niestety miałem otwarte okno, a on mocno przyspieszał kiedy się wymijaliśmy. Przez pierwsze kilka minut na lewe ucho nie słyszałem nic. Ból ucha minął po jakichś 3 dniach, a pełny słuch wrócił mi po ponad tygodniu. Przy niefortunnym zbiegu okoliczności (np. przegazówka "przelotem" w korku jak ktoś ma otwarte okno) można sfinansować komuś rentę. |
|
06.04.2019, 11:16 | #42 | |||
Moderator
|
Cytat:
Cytat:
Cytat:
06.04.2019, 14:09 | #43 | |
Miasto: Zabrze
Motocykl: ATAS 2019
Przebieg: 11000
Online: 3 tygodni 1 dzień 14 godz 24 min 33 s
|
Cytat:
Na moja uwage w tym temacie manadzer serwisu wzruszyl ramionami i powiedzial "pewnie zaszla pomylka" i za chwile przyniosl skorygowany dokument. Zero stresu ! |
|
27.04.2019, 12:16 | #44 |
Miasto: Słocina
Online: 2 miesiące 2 tygodni 6 dni 18 godz 7 min 6 s
|
Rok temu dorabiałem sobie światła dzienne. Homologowane. Odwiedziłem 3 stacje diagnostyczne, bo chciałem się dowiedzieć o obowiązujące przepisy. Diagności albo gadali głupoty, albo robili wielkie oczy.
Znalazłem odpowiedni Dz.U. (15.06.2016) i sam sobie odpowiedziałem na nurtujące mnie pytania w tym temacie. PS NA przeglądzie za rok będzie niezła jazda, bo sporo pozmieniałem w instalacji, włącznie z dopuszczonym opóźnionym włączaniem świateł. Chyba sobie wydrukuję tę ustawę, żeby palcem pokazać panu diagnoście. |
03.05.2019, 00:52 | #45 |
Miasto: Bielsk Podlaski
Motocykl: AT RD07a
Online: 2 tygodni 5 dni 8 godz 8 min 45 s
|
Podepnę się do tematu. Nie tak dawno robiłem badania techniczne mojej AT. Wszystko jakby ok...oprócz światła stop hamulca przedniego koła. Naciskałem kilkakrotnie na klamkę, a tu nic...Moja odpowiedź była bardzo szybka: jest to dziewiętnastoletni motocykl i w tego rodzaju modelach nie ma światła stop po naciśnięciu klamki hamulca przedniego koła...Pan diagnosta nic się nie odezwał. Stempel i kolejne badania za rok.
Jak to jest z tym stopem ? Powinno być ? Mam Trampka z 99 roku i tam jest ? Gdzie szukać przyczyny ? Wszystko pozostałe działa jak należy... |
03.05.2019, 06:56 | #46 |
Miasto: Polichno
Motocykl: TA
Online: 2 miesiące 1 tydzień 5 dni 13 godz 57 min 30 s
|
Nie mam pojęcia jak to jest Krzysiu
Ale mi kiedyś diagnosta nie chciał podbić przeglądu bo światła postojowe nie świeciły na zgaszonym silniku - a był to jakiś dzik 125 gdzie światła są na prąd zmienny prosto ze statora Z drugiej strony skoro jakiś " Komar" dostał homologacje i dopuszczenie do ruchu bez kierunków stopu przód itp to diagnosta nie POWINIEN robić problemów gdyż motocykl jest sprawny "jak z fabryki " |
03.05.2019, 07:24 | #47 |
Miasto: Ze wsi jestem w ZMY
Motocykl: Hunter Cub
Online: 7 miesiące 2 dni 18 godz 40 min 0
|
Pod klamką masz Krzysztofie czujnik stopu. Odepnij przewody i złącz ze sobą. Ješli stop zaświeci, przyczyną jest uszkodzony/zabrudzony czujnik.
Mój diagnosta 20 lat temu podbijał mi każdy przegląd i zwracał uwagę na "niedoskonałości". Na naprawę miałem 2 tygodnie. Zawsze jechałem do niego i pokazywałem co naprawiłem. Kiedyś na przeglądzie ( w innym warsztacie)zapytałem pana czemu nie sprawdza mi spalin... Rzekomo maszynkę trzeba kalibrować i wymieniać filtry co ileś badań. To nieopłacalne. Nigdy nie miałem wykonywanego takiego badania. |
04.05.2019, 22:52 | #48 |
Miasto: Warszawa
Motocykl: DR650SE, CRF250RLA
Online: 1 dzień 4 godz 52 min 23 s
|
Znajomej dziecko zostało wciśnięte w płot przez jakiegoś zdezelowanego busa, w którym zablokowało się koło, po czym wjechał na chodnik...
Jak ktoś ma (albo właśnie nie ma) progów czy podłużnic to w razie wypadku zaszkodzi to jemu. Ale jak ktoś ma przekorodowane mocowania zawieszenia, wypinające się sworznie, lejący się silnik (ślizgnąłem się kiedyś przez olej) to stanowi bezpośrednie zagrożenie dla innych i badania nie powinien przejść. A już najgorsze są niewyregulowane światła co też diagności powinni wyłapywać bo ilość samochodów z odwrotnie włożonymi żarówkami czy tak wciśniętymi, że świeca prosto w oczy jest przerażająca. |
04.05.2019, 23:25 | #49 |
Miasto: Jeleśnia - Żywiec
Motocykl: CZ 350/XL 600
Online: 1 miesiąc 1 tydzień 4 dni 5 godz 21 min 38 s
|
To w końcu na jakiej mogą być wysokości ? Ja szukałem ale nie znalazłem info a na stacjach diagnostycznych nie wiedzą
05.05.2019, 14:26 | #50 |
Miasto: Słocina
Online: 2 miesiące 2 tygodni 6 dni 18 godz 7 min 6 s
|
250-1500 mm
Tu DZ.U. https://1drv.ms/b/s!AjNuoccxKYpSlOkWI3HrVcv03v8qUQ (vide tabelka str. 17-28), a tu moja ściąga, bo szyja boli jak się tę tabelkę czyta: https://1drv.ms/w/s!AjNuoccxKYpSlOkXb5taf4qCyPagAw PS Od maja 2018 nie sprawdzałem czy były jakieś zmiany do rozporządzenia z 15 czerwca 2016, tak więc jeśli ktoś będzie miał nowsze rozporządzenia, będę wdzięczny jeśli da znać. Nie sądzę jednak, żeby tak kluczowe wymogi były zmieniane co roku. Poprzednia wykładnia była z 2009 roku i niestety, do dziś krąży po necie jako jedynie obowiązująca. Ostatnio edytowane przez MrWaski : 05.05.2019 o 14:51 |
|
|