26.04.2022, 23:09 | #501 |
Zanabyłem zestaw bagażowy od Adventure Spec (płyta + boczne podparcie). Dobrze wykonane i spasowane. Wszystko razem waży 3kg. Wyglada na cięższe niż jest. Chroni drogocenne plastiki przed bagażem miękkim i paciakiem.
Gdyby się ktoś zastanawiał nad tym zestawem pod Mosko R80 lub klona to nie wychodzi to idealnie ze względu na to jak układa się R80 (v2.0) - dość szeroko (R3.0 ma regulacje, ale mam starsza wersje). Tzn. da się zamontować, ale całość mało kompaktowa jest. Na węższego rogala powinno pasować. Dlatego będę na razie dezintegrował plastikowe boczki (bo Mosko R80 nawet metal potrafi przetrzeć 😀. https://www.adventurespec.com/shop/a...pport-rack-940 |
|
27.04.2022, 09:44 | #502 | |
Cytat:
W L-ce te plastiki nie wyglądają na takie kruche. Delikatniejsze niż KTMa, ale tragedii nie ma na razie. PP chyba wszystkie. A może mógłbyś zrobić sobie częściową konwersję na L-kę. Może tył chociaż + rzeźba z przodu? Nie wiem ile elementów oprócz zbiornika się różni, ale mocowania w ramie muszą być wspólne. Oferuję ustawkę na próbną podmianę i porównanie. |
||
27.04.2022, 09:52 | #503 |
Spotkać się zawsze możemy - serdecznie zapraszam na kawinę acz, o ile pamiętam to Ty jesteś z drugiej strony Wroca chyba
Co do konwersji - myślę DOCELOWO zrobić to tak, że zrobić alupłytomichę, dodać do tego dolne gmole bo one i tak są IMO mile widziane, poza tym mam z NC zostawione bardzo fajne torby na gmole GiVi crashbag i to sobie chcę założyć tak czy owak. Górne owiewki wylaminować ale tylko do poziomu tej nowej michy, nie schodząc w dół tak jak oryginał. Widziałem jak ludzie to obcinają ale jak mam robić gówno z nowego motocykla to już chyba wolę sprzedać. Tak więc albo oryginał albo sensowna przeróbka. Jeśli chodzi o samą konwersję na 'L' to nie sądzę aby to miało jakiekolwiek szanse powodzenia z udziałem 'L'kowych plastików. Inny baniak i inny przód całkowicie. Zamiast modzić naturę lepiej zrobić boczek od nowa - tak mi się wydaje. Niestety w grę wchodzi tylko laminat epoksydowo szklany co, jak dla mnie, jest trochę technologią średniowieczną. Dodatkowo - jak narazie tylko Asia pokazuje jak się jeździ i... leży i kręci kilometry. Jak wyjadą pozostałe Rki na poważniej może się skończyć śmiech i podziwianie połysku plastików. Znalazłem tutaj coś na tę okoliczność https://ataszek.pl/273-klej-metakryl...k-pp-1-02.html jak przetestuję to dam znać. myślę, ze z powodzeniem można tym kleić również PP i inne podobne w innych motorkach. nie ukrywam, że mam zamiar zrobić z ertacetalu porządne tuleje mocujące te owiewki i wyebać te podkówki śmieszne - wkleję to na ten klej i zobaczymy.
27.04.2022, 09:59 | #504 |
I CAN'T KEEP CALM I'M FROM POLAND KU_WA Słońce do 04.09.24
|
Nie wiem co to ten laminat więc się zapytuję czy to aby nie będzie mało elastyczne. Tak z innej beki. Chłopaki od lat robią pochwy do noży czy innych pistoletów z kydexu. Nie wiem co to za materiał pod kątem kompozycji ale to jest bardzo mocne a do tego łatwo się formuje. Sprzedają to w arkuszach. Może w tą stronę?
|
27.04.2022, 10:42 | #505 |
Kydex jest drogi jak uj. 30x60 kosztuje 100. DO tego myślę, że jakby się na słońcu taki motek wystawił to może się zdefasonować jakby postał dłużej i na przykład za szkłem.
Temp formowania 190C - do tego musi być twarda, naprawdę solidna, dedykowana forma. Pomysł nie jest zły ale j.w. może to być robione raczej komercyjnie. Narazie myślę jednak o laminacie, który ma swoistą elastyczność a do tego jest naprawialny w nieskończoność - oczywiście będzie się to wiązało wtedy z przybieraniem masy. Po kolei jednak. Najpierw płyta. Potem gmole. A potem zobaczymy.
27.04.2022, 10:46 | #506 |
|
Potem Rally pójdzie w świat .
|
27.04.2022, 10:50 | #507 |
hehehe aż tak źle to chyba nie będzie.
27.04.2022, 11:14 | #508 | |
Moderator
|
Cytat:
Wygląda na fajną opcję, jest też potencjał na wywalenie plasticzanej OEM narzędziówki i zintegrowanie czegoś fajnego z tym stelażem od jego wewnętrznej strony.
27.04.2022, 11:28 | #509 |
złośliwcy
27.04.2022, 11:36 | #510 |
|
Niby racja ale ta gmolo-płyta waży 7,5 kg jak do tego dołożysz bagażnik na tył (2 kg) , handguardy (1 kg) i wzmocnisz plastiki jakimś epoxy coś tam to się zrobi masa kole 165 kg. Sporo całkiem.
|
|
|