|
Szpej turystyczny - Produkty i Porady Wszystko co potrzebne do dużej i małej turystyki |
|
Narzędzia wątku | Wygląd |
15.07.2021, 10:01 | #51 |
Przykład z Włoch , jak na karcie Revolut nie masz środków na koncie euro to często na bramkach odrzuca karte, chyba nie działa zbyt dobrze przewalutowywanie on the fly
|
|
15.07.2021, 18:22 | #52 |
Miasto: warszawa / siedlce
Motocykl: RD03
Online: 1 tydzień 3 dni 11 godz 18 min 33 s
|
Ja używałem w Chorwacji i działało rewelacyjnie
Jeszcze w kilku miejscach - Niemcy, Finlandia, Węgry i Czechy nawet do przelewów na korony czeskie jak części kupowałem - wszędzie działało super We włoszech rzeczywiście przy wyjeździe z Polski miałem przewalutowane na Euro... |
15.07.2021, 19:15 | #53 | |
Cytat:
To IMHO nie jest kwestia przewalutowania tylko sposobu działania rozliczeń kartowych. Tam jest sporo parametrów, ale nie pytajcie mnie o szczegóły. Różni sprzedawcy (nierzadko operatorzy autostrad) ustawiają ograniczenia na wystawców karty. Z różnych powodów. Druga kwestia to sposób działania rozliczeń w systemach kartowych. Normalnie transakcja składa się z 2 kroków: blokady i potem rozliczenia finansowego. Kwoty tych operacji mogą się różnić, a ostateczna jest ta druga. Np. W Europie zachodniej jak tankujecie na samoobsługowej stacji paliw, to wkładacie kartę przed tankowaniem do terminala. W tym momencie sprzedawca dokonuje blokady. Zwykle na €100. Tankujesz motocykl za €20 i zadowolony jedziesz dalej. Potem znów, i znów. Sęk w tym, że na Twoim koncie jest blokada na €100, i następne i następne. Rozliczenia finansowe z właściwymi kwotami przyjdą do Twojego banku bardzo różnie, za dzień, dwa lub później. Nie wynika to ze spisku „banksterki” i to kolejny ciekawy temat na ognisko 😀. Jak tniesz autostradą i płacisz w automatach samoobsługowych to albo miej duży limit na karcie kredytowej, albo dużo kasy na debetowej. Na Revoluta zwykle wrzuca się jakąś kwotę i jeśli nie włączysz automatycznego doładowywania to 5 tankowań i €500 zablokowane. Co z tego, że to się odblokuje za dzień czy dwa. Tylko to nie ma nic wspólnego z revolutem. Visa/MC tak to wymyślili. Znów, dlaczego? Tu mogę tylko spekulować. Przy ognisku 😀. Przy operacji obsługiwanej przez człowieka i np. z PINem, zwykle idą od razu obie operacje. Nie twierdzę, że to było przyczyną odrzucania Revoluta na włoskiej autostradzie. Twierdzę, jedna z dwóch powyższych przyczyn jest prawdopodobna. |
||
15.07.2021, 22:19 | #54 | |
Cytat:
Wszyscy mieliśmy taką samą kwote na bramce i 3 różne karty Revolut, ja miałem konto z Euro i mnie przyjął, dwie kolejne nie miały i im odrzuciło. Na następnej bramce mieliśmy wszyscy środki w euro i bezproblemowo przyjęły płatność. Zaletą Revoluta jest to, że tu płatności są rozliczane natychmiastowo, żadne 2-3 dni |
||
19.07.2021, 14:46 | #55 |
A jednak się zmieniło i teraz jest limit bezpłatej wymiany walut do kwoty 5000 zł, potem płacimy prowizję, czyli niby bezgotówkowe operacje katrą są bezplaten i bez limitu, ale powyżej 5000 zł wymiana jest już płatna.
Pozostaje dorobić drugą kartę np. cinkciarz i dalej bedzie bezpłatnie |
|
19.07.2021, 15:06 | #56 |
Niektóre terminale nie łykają Revoluta bez względu czy jest na nim Euro czy tylko PLN- mi się zdarzyło odrzucenie np. na Lotnisku w Turcji w automatach z kawą/wodą- wypluwało po ichniemu że coś z kodem CVV nie tak ale nie zrozumiałem co;
Z Revoluta mozna wypłacić zdaje się bez prowizji równowartość 800zł wiec jak się zna okres rozliczeniowy to można dzień przed i dzień po wypłacić eqviwalent 2x800zł po dobrym kursie w dowolnej walucie (nie znalazłem jedynie informacji nigdzie w ustawieniach konta co do mojego okresu- podobno nie jest to podawane a sprawdzili mi jaki mam okres rozliczeniowy na "Czacie") |
|
19.07.2021, 15:45 | #57 | |
Moderator
|
Cytat:
Jeżeli wyczerpałeś limit to wysyłasz to, co chcesz wymienić znajomemu, on wymieniać i odsyła Tobie wymienioną walutę
19.07.2021, 15:57 | #58 |
Miasto: Jaworzno
Motocykl: CRF1000l
Online: 2 tygodni 3 dni 16 godz 55 min 11 s
|
|
|
|