|
Hamulce, kola, opony Montaż, demontaż i kontrola takich elementów jak: klamki, pompy hamulcowe, tarcze, klocki, zaciski, przewody hamulcowe w oplocie i bez, koła, felgi, szprychy, opony i łożyska. |
|
Narzędzia wątku | Wygląd |
09.08.2010, 16:17 | #51 |
Motocykl: RD07a
Online: 1 tydzień 1 dzień 2 godz 17 min 20 s
|
"Wybór jest duży i chyba pytać i poddawać coś pod wątpliwość nie zaszkodzi, żeby wiedzieć więcej przy doborze opon. "
To co mógłbyś w takim razie równie godnego zaproponować i zakladając,że jeden komplet zużyjemy na sezon to ile będziemy mogli miesięcznie złociszy zaoszczędzić |
09.08.2010, 16:55 | #52 |
Miasto: Inowrocław
Online: 1 miesiąc 1 tydzień 5 dni 9 min 5 s
|
Myśle, że coś zamiennego mogą zaproponować Ci, którzy już zjeździli sporo różnych opon. Chętnie sprawdzę kiedyś różnicę podczas jazdy w piachu np na Anakach i TKC. Jeżeli TKC się zapychają i i tak sobie w błocie nie radzą przez małe przerwy w bieżniku i robi się z nich slick jak to ktoś powiedział, to czy w tym momencie różnią się one od zalepionych szosówek? Mitasy E 07 lub E 09 radzą sobie gorzej na asfalcie, ponoć są śliskie itd itd, Anakee to szosówki, więc wg niektórych nie ma jazdy w terenie. Ktoś kiedyś powiedział, że nie ma opony uniwersalnej do wszystkiego. W żadnym punkcie swoich wywodów nie powiedziałem, że TKC to zła opona. Cały czas próbuje dowiedzieć się dlaczego warto akurat tą oponę założyć, a nie inną. Jak narazie usłyszałem tylko, że wypowiadam się na temat o którym nic nie wiem. Jeżeli jeździcie na TKC to podajcie rzeczowe argumenty, które będą jasno wyjaśniać podniesione przez mnie kwestie.
|
09.08.2010, 17:20 | #53 |
Miasto: Katowice
Motocykl: RD07
Przebieg: ...
Online: 2 tygodni 2 dni 8 godz 16 min 57 s
|
mam założoną na tyle E-09 a z przodu E07. Stachu na afryce założył ten sam tył, ale TKC z przodu. Różnicę czuć. Na asfalcie o tyle, że nie wyje. Na piachach lepiej trzyma i nie ucieka tak szybko. Z tym zalepianiem się błotem to bywa różnie, my akurat na tyle mamy majtasy- które to też się w końcu zalepiają, ale w porównaniu do mojej poprzedniej szosówki (E08) to jest niebo a ziemia, ciągnie jak głupia. Szosówka na każdej wilgotnej powierzchni po za asfaltem zaczynają buksować, tracisz napęd. Taka nibykostka jaką jest majtas 09 lub TKC fajnie daje rade, oczywiście do czasu- ale granica przydatności/efektywności jest dużo bardziej przesunięta.
Nie odczuwam jakiegoś szczególnego dyskomfortu na asfalcie z powodu tych opon, a znacznie poprawia się komfort po za nim- dla mnie warto wkładać takie dualowe kapcie, bo hamowanie trampkiem na full kostkach, na mokrym asfalcie to jeszcze nie na moje umiejętności. Pozdrawiam Jaro
09.08.2010, 17:41 | #54 | |||
Miasto: Włocławek
Motocykl: żółtoskóra GejSzA
Online: 1 dzień 15 godz 30 min 48 s
|
Jaro - błądzisz
ja napisałem: Cytat:
Cytat:
Cytat:
co z nią zrobisz to Twoja decyzja ale wiedz, że nikt za Ciebie jej nie podejmie i pamiętaj, że nie ma czegoś takiego jak "najlepsze" - wszystko to kwestia kompromisów - TKC to też kompromis, który wielu ludziom pasuje i nie wierze, że aż tylu ludzi jest w błędzie jeżdżąc na TKC zamiast na "dobrych szosówkach" |
|||
09.08.2010, 17:50 | #55 |
Online: 1 tydzień 1 dzień 2 godz 17 min 20 s
|
Czy jest jakaś opona szosowa do dużych enduraków lepsza niż anakee
|
09.08.2010, 18:05 | #56 | |
|
Cytat:
Może wywołałem nieco burzliwą dyskusję, ale dzięki temu ludzie piszą coraz bardziej rzeczowo i wyjasniają dobitniej plusy i minusy plusów i minusów |
|
09.08.2010, 18:17 | #57 | |
Miasto: Włocławek
Motocykl: żółtoskóra GejSzA
Online: 1 dzień 15 godz 30 min 48 s
|
Cytat:
odnośnie kostek to są 2 główne szkoły - TKC kontra E09 - pewno z jednej i drugiej będziesz zadowolony a duże błoto to jednak dla crossa zostawmy |
|
09.08.2010, 18:29 | #58 |
|
Na duże błoto to Pirelli scorpion na przód i Mitas C 02 na tył Moczyłem trampka w Tyrawie po osie w błocie. Chinol na Mitasie E09 wygrzebał się z małą pomocą z tego i poszedł pod góre jak strzała Trzeba się doposażyć w GPS itp, C02 na tył, gmole stelaże i jakikolwiek wypad planować szutrem Czyli to co tygryski lubią najbardziej
|
09.08.2010, 18:34 | #59 |
Motocykl: RD07
Przebieg: mały
Online: 4 tygodni 18 godz 22 min 53 s
|
Wg mnie w Polsce są (oczywiście na razie) takie szosy, że TKC 80 są na nie optymalne
|
09.08.2010, 18:47 | #60 | |
Miasto: Bydgoszcz
Motocykl: LC4 Adv
Przebieg: 30000
Online: 2 tygodni 2 dni 17 godz 27 min 43 s
|
Cytat:
Jeśli chodzi o tył to jeździłem na TKC a teraz założyłem E09 Dakar bo taniej, a i koledzy z którymi jeżdżę zachwalali... Może dlatego że nie mieli innej pseudo-terenowej opony z tyłu... Na suchym ok, nie widzę zbytnio różnicy, W terenie - zarówno piach jak i błoto po osie - bez problemu nadążam za kolegami na E09 . Ale na mokrym asfalcie jest zdecydowanie inaczej (gorzej). Solidna ulewa, motocykl z bagażem, dłuuuga prosta, 90km/h na 5 biegu i bez redukcji ostrożna zmiana pasa i przyspieszanie żeby wyprzedzić auto i na łączeniu pasów (tak chętnie obecnie "zalewanym" przez drogowców jakąś czarną substancją z konewki) tył motocykla "pływa". Na TKC tego nie było... Dodam, że łożyska w kołach i tuleje w wachaczu bez luzów Dla mnie to wystarczająca różnica. Kolejne E09 kupię jak będę jechał na pół roku na stepy. Czyli pewnie nigdy. Pozdrawiam Darek |
|
|
|