![]() |
#51 |
![]() Zarejestrowany: Sep 2018
Miasto: Grodzisk Wlkp.
Motocykl: GS tysiącdwieście
![]() Online: 2 tygodni 5 godz 17 min 27 s
|
![]()
W Poznaniu testowa 1100 ma gmole heed.
Nie wiem czy bunkier. |
![]() |
![]() |
![]() |
#52 |
![]() Zarejestrowany: Jul 2010
Miasto: Ballynahinch (Irlandia Płn) / Częstochowa
Motocykl: CRF1100L AS
Przebieg: 7500 km
![]() Online: 1 miesiąc 3 tygodni 6 dni 23 godz 35 s
|
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#53 |
![]() Zarejestrowany: Nov 2020
Miasto: SH/RZ
Motocykl: SD09
Przebieg: 28k
![]() Online: 1 dzień 10 godz 18 min 54 s
|
![]()
A czy ktoś jest w stanie wskazać dokładnie w którym miejscu dochodzi do deformacji ramy przy ewentualnych paciakach z gmolami Heed? Widziałem na żywo przesunięcie mocowania gmola Heed Bunkier do ramy u Marcina w Myczkowcach, natomiast przeszukując internet znalazłem jedynie opinie o tak występującej sytuacji z serwisów ale bez jakichkolwiek zdjęć, porównań, klarownych dowodów. Piszę tutaj głównie o klasycznych parkingówkach. Na jakiej zasadzie serwis jest w stanie to sensownie zweryfikować? Ewentualnie czy jest sposób aby to sprawdzić samodzielnie? Moja Honda ma za sobą dwa katalogowe paciaki parkingowe na lewą stronę przy w zasadzie 0 prędkości. Górna część gmola jest jedynie dogięta do baku względem prawej o około 1,5-2cm (motocykl bez uszkodzeń). Motocykl jedzie prosto, prowadzi się tak samo jak w momencie zakupu. Na załączonych zdjęciach strzałkami (czerwoną i zieloną) zaznaczyłem mocowania gmoli Heed przy silniku. Lewa strona odległość końca śruby mocującej względem ramy wynosi 5,89mm, prawa: 13,30MM. Sam już nie wiem, czy tak ma być, czy podgięte jest jedynie mocowanie gmola, albo czy jest to początek skorzystania z ubezpieczenia AC.
Z ciekawości śruba mocująca, główna, która idzie przez tuleje silnika nie została zakręcona prawdopodobnie w serwisie (żółta strzałka), lub samoczynnie się rozkręciła podczas jazdy - ciężko to zweryfikować (brak nakrętki nr 21 i 31 na szkicach Hondy). Finalnie będę chciał zamontować gmole Outback (pełny set), ale przed tym chciałbym mieć jasność co do ogólnie krążącej opinii na temat skutków użytkowania Heed-ów w CRF1100. Pozdrawiam |
![]() |
![]() |
![]() |
#54 |
![]() Zarejestrowany: Oct 2020
Miasto: Ruda Śląska
Motocykl: CRF 1100
![]() Online: 4 dni 2 godz 6 min 15 s
|
![]()
Sprawdź sobie jak OM w AT1100 ma tylne mocowanie do ramy. Jest inaczej niż w AT1000 gdzie IMHO było to lepiej rozwiązan.
Ad rem nie sądzę aby przy paciaku były jakieś odkształcenia. Miałem paciaki co prawda na miękkim jednak prze jakieś tam prędkości i nic. pozdrawiam Marcin Jan
![]() |
#55 |
![]() Zarejestrowany: Nov 2019
Miasto: Beskidy
Motocykl: CRF1000
![]() Online: 5 dni 15 godz 9 min 37 s
|
![]()
Pofałdowanie ramy pomiędzy chłodnicami w żaden sposób nie jest spowodowane gmolami... Wystarczy lekko strzał z przodu i lagi są ok ale siła idzie przez główkę ramy na ramę powodując jej deformację. Widziałem Afre z z 2020 która miała zdeformowaną ramę pomiędzy chłodnicami po wjechaniu w konkret dziurę (felga i opona też nie przeżyły)!
![]() |
#56 | |
|
![]() Cytat:
|
|
![]() |
![]() |
![]() |
#57 |
|
![]()
Po kilku zdjęciach oraz naocznych przykładach tego co Heedy mogą zrobić z ramą moje gmole poszły w odstawkę. W alternatywie zamontowałem pełne gmole Outback Motortek. Z ciekawości zastanawiałem się również nad Gardą, które również z tego co widzę dzielnie radzą sobie w bieszczadzkich klimatach, ale finalnie decyzja zakupu padła na w/w.
Pozdrawiam Ostatnio edytowane przez wierny : 23.07.2022 o 13:46 Powód: Zasady FAT |
![]() |
![]() |
![]() |
#58 |
trampkarz emeryt
![]() |
![]()
Czy ta konstrukcja że zdjęcia powyżej to są naprawdę gmole czy jakaś humorystyczna forma? Poważnie pytam.
Nie wiem jak to działa ale wygląda (jak dla mnie) strasznie ![]() Ale najważniejsze aby działały i użytkownik zadowolony Pozdrawiam Zimny |
![]() |
![]() |
![]() |
#59 |
Moderator
![]() Zarejestrowany: Jul 2019
Miasto: Trójmiasto
Motocykl: CRF1000D, CRF300L
Przebieg: 65k+25k
![]() Online: 1 miesiąc 3 tygodni 1 dzień 22 godz 50 min 55 s
|
![]()
No właśnie, chyba najważniejsze że działa…
![]() Sorry za offtop ale nie mogłem się powstrzymać 😎
![]() |
#60 |
![]() Zarejestrowany: Oct 2018
Miasto: Zabrze
Motocykl: ATAS 2019
Przebieg: 11000
![]() Online: 3 tygodni 1 dzień 14 godz 24 min 33 s
|
![]()
Jak kto woli
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|
|
![]() |
||||
Wątek | Autor wątku | Forum | Odpowiedzi | Ostatni Post / Autor |
Płyta bumot i gmole heed bunkier | nocny | Gadżety / wyposażenie | 0 | 14.08.2021 13:42 |
Montaż gmoli Heed | Rolob | Gadżety / wyposażenie | 7 | 30.05.2021 20:43 |
Heed Bunkier i wymiana oleju | nabrU | NAT - Warsztat | 39 | 20.09.2017 23:56 |
Prostowanie gmoli | Maks_waw | Wszystko dla Afryki | 25 | 01.05.2010 22:53 |