|
Wszystko dla Afryki Wszystkie nieoryginalne rozwiązania, które można zapakować do Twojego motocykla. Gmole, stelaże, kufry, sakwy, bagażniki, uchwyty, kanapy, modyfikacje zawieszeń, kierownic, gniazdka, GPSy, dynojety, bagstery i inne scottoilery... |
|
Narzędzia wątku | Wygląd |
17.07.2009, 14:29 | #51 | |
Motocykl: nie mam AT jeszcze
Galeria: Zdjęcia
Online: 3 tygodni 6 dni 19 godz 7 min 43 s
|
Cytat:
|
|
17.07.2009, 14:43 | #52 |
Jaki świeży jaki świeży ??
Miasto: Warszawa
Motocykl: nie mam AT jeszcze
Online: 3 tygodni 11 godz 51 min 59 s
|
No właśnie, rafalkefir popraw proszę swojego posta bo się nie da czytać ..
20.07.2009, 12:32 | #53 |
Miasto: Gliwice
Motocykl: RD07
Przebieg: 86000
Online: 2 dni 2 godz 56 min 21 s
|
Przepraszam coś mi komp robi psikusy. Od kilku lat uzywam OPTIMATE i jest to według mnie bardzo dobra ładowarka, wcześniej już ktoś pisał jakim prądem itd itd czyli najlepiej około 1A. Optimate sama rozrużnia akumulator czyli MF(bezobsługowy), GEL(żelowy), ALL(reszta kwasowe) i ładuje prądem 0,6A można ją kupić od ręki w salonie honda kawaler katowice, ma logo hondy wyglada ładnie i jest naprawde dobra, nie polecam wynalazków za 15zł, a to dlatego że mojemu koledze spaliła się razem z 3ma motocyklami stojacymi w garazu oraz całą resztą, niestety kolega nie poszedł po rozum do głowy i kupił taką samą w której coś iskrzy. Więcej pytań chętnie odpowiem na a najlepiej. Wiem że to wydatek około 200 zł ale jesli ktoś chce mieć spokój i na wiosne mieć sprawny akumulator to niech zainwestuje. Pozdrawiam Kefir.
|
03.01.2010, 17:44 | #54 |
Autobanned.
|
Pytanie - odświeżam
Czarnuchy mam w domu prostownik ino samochodowy, chcę kupić coś specjalnie do moto i rozważam coś takiego:
- Yamaha YEC 8 - Oxford - AccuGuard - OPTIMATE 3 Ma ktoś coś takowego - zwłaszcza ten Yamaha ? Pytanie nr 2: czy wyjmujecie / odpinacie klemy do ładowania - w aucie zawsze tak robię i myślę, że w moto to też wskazane. Jakoś nie wyobrażam sobie ładowania via gniazdo zapalniczki 900
03.01.2010, 18:11 | #55 |
Common Rejli
Motocykl: R650GS Adventure & LC6 750 Adventure
Przebieg: dupa
Online: 1 miesiąc 3 tygodni 1 dzień 5 godz 39 min 17 s
|
Co do ładowarek to brać i się nie zastanawiać
http://www.allegro.pl/item861702141_..._warszawa.html Używamy tego od lat na serwisie, ja mam taką u siebie. Tania, polska, dobra. Nie iskrzy, ma zabezpieczenia przed odwrotnym założeniem klem. Podtrzymywanie, dioda - chyba w tej cenie sprawdzonego szpeja nie dostaniecie nigdzie.
03.01.2010, 18:16 | #56 | |
Autobanned.
|
Cytat:
04.01.2010, 23:36 | #57 | |
Administrator
|
Cytat:
Jaka jest różnica w przepływie prądu z akumulatora do zapalniczki względem przepływu od zapalniczki do akumulatora ?, mówię tu o bezpośrednim połaczeniu. Dla mnie nie ma, dlatego zrobiłem sobie kable z wtyczką co by wpuścić prąd do akumulatora w razie potrzeby no i żeby się do niego nie dokopywać. Używam prostownika samochodowego , aku z Afryki pobiera sobie ok 0.8 A.
05.01.2010, 09:17 | #58 |
Miasto: Poznań
Motocykl: 690 Enduro
Online: 4 miesiące 2 tygodni 14 godz 41 min 50 s
|
Zawsze ładuje przez gniazdo zapalniczki. Nic nie odłączam. W trakcie ładowania nie jest wskazane włączanie zapłonu (przekręcanie kluczyka). Nic się nie dzieje złego ale u mnie np w głośniczku alarmu słychać wtedy tętnienie napięcia ładowania, takie buczenie.
Jeśli ktoś nie potrzebuje prądu podtrzymania to do normalnego ładowania przez kilka/kilkanaście godzin można użyć prostownika samochodowego. Zaraz pewnie ktoś się odezwie, że to za duży prąd, choć nigdy go nie zmierzył
05.01.2010, 12:07 | #59 |
Autobanned.
|
W poprzedniej mojej padawie używałem samochodowego i szlag trafił aku po nie całym roku - więc nie wiem czy to dobry pomysł - pewnie zależy od aku. Dodam, że bateria to Exaid czy jakoś tam, ładowany max 2 - 3 h. niskim prądem, ładowarka automatycznie rozłączająca się, samochodowa. Produkt skandynawski (niby się znają na rzeczy ). Aha aku wyjmowane za każdym razem, ale chętnie od tego odstąpię
05.01.2010, 12:15 | #60 | |
Motocykl: ETV 1000
Galeria: Zdjęcia
Online: 2 tygodni 6 dni 8 godz 43 min 51 s
|
Cytat:
|
|
|
|