|
Przygotowania do wyjazdów Jak zdobyć wizę? Jaka kuchenka? Brać materac i namiot? Gdzie są ciekawe miejsca? Jakie kufry wybrać do USA? Czy Anakee założyć odwrotnie? Co to CPD? Odpowiedzi znajdziesz w tym dziale. |
|
Narzędzia wątku | Wygląd |
17.02.2012, 12:54 | #51 |
Jeszcze jedno pytanie odnośnie tranzytowej.
Gdzie można ją wyrobić i czy na granicy gruzińsko - rosyjskiej da radę? |
|
17.02.2012, 22:33 | #53 |
Gość
Online: 0
|
W konsulatach w: Gdańsku, Poznaniu, Krakowie oraz ambasadzie w W-wie można wyrabiać osobiście.
Obowiązuje rejonizacja. Nie potrzeba do tego agencji pośredniczącej, jeno porządnego kumpla, który z naszym upoważnieniem i kwitami (o ile nie mieszkamy w miejscu danych placówek) za nas temat załatwi. Brać podójna tranzytową, cena jest ta sama! 34€. Przez 10 dni można spokojnie poszwędac się po rejonie, jeno trzeba pamiętać, a by w wybranych terenach przygranicznych się zarejestrować. Okolice Elbrusa np. |
18.02.2012, 09:36 | #54 | |
sandtrooper
Miasto: Wawa
Motocykl: XT660Z & WR250F
Online: 3 dni 18 godz 41 min 4 s
|
Cytat:
Ale jak to się zarejestrować? U kogo? I po co? Np podjechać na jakąś komendę, pokazać papiery, powiedzieć ze chce sie kręcić w okolicy? Ja serio pytam i faktycznie okolice Elbrusa chiałem oglądać z bliska. Elwood, rozwin proszę kwestię tego meldunku. |
|
18.02.2012, 14:59 | #55 |
Miasto: Krakow
Motocykl: RD07a
Przebieg: 62000
Online: 1 miesiąc 2 tygodni 21 godz 27 min 56 s
|
Pamiętaj jednak o jednym. Do wniosku wizowego musisz załączyć swoją trasę przejazdu z określeniem dnia i miejsca pobytu. Wiza tranzytowa dwukrotna (2x10 dni).
Oto dla przykładu moja lista z zeszłego roku. 4 lipiec 2011 granica z Ukraina: Kerc na Krymie > Krasnodar 5 lipiec 2011 Krasnodar > Stavropol 6 lipiec 2011 Stavropol > Svetlograd > Elista 7 lipiec 2011 Elista > Astrachan 8 lipiec 2011 Astrachan > granica z Kazahstanem: Kotjajewka Powrót do Polski: 8 sierpień 2011 granica z Kazahstanem: Masztakowo na drodze M32 > Balakovo > Saratow 9 sierpień 2011 Saratow > Kalininsk 10 sierpień 2011 Kalininsk > Woroneż 11 sierpień 2011 Woroneż > Kursk 12 sierpień 2011 Kursk > granica z Ukrainą: Sudża (na drodze H07 do miasta Sumi w Ukrainie) We wniosku wizowym piszemy daty 04 lipiec - 12 sierpień w pktach 10 i 11. Ma być to samo na wniosku jak na rozpisce z miastami. |
18.02.2012, 17:46 | #56 |
sandtrooper
Miasto: Wawa
Motocykl: XT660Z & WR250F
Online: 3 dni 18 godz 41 min 4 s
|
Super. Czyli na wizie będę miał wbite tylko miejsce wjazdu i wyjazdu. A na wniosku wpiszę jakąś trasę, żeby maiła jako tako ręce i nogi, bo i tak kontrolujący mnie gdzieś na Kaukazie milicjant nie będzie miał jak sprawdzić, czy jadę zgodnie z tym co napisałem, czy nie.
Sorki, że jeszcze podrążę: plan był taki, żeby gdzieś z okolic Soczi ruszyć na wschód, możliwie górami, możliwie blisko granicy (na ile oczywiście znajdziemy jakiekolwiek drogi/ścieżki). Kwestia pozwoleń na pobyt w strefie przygranicznej mocno komplikuje taki plan, bo oprócz walki z naturą dodaje przeszkody biurokratyczne. Takie pozwolenie dostaje się na jakiś konkretny obszar? Trasę? Może na taki ichni kraj/republikę? Szkoda byłoby się gdzieś pchać dzień, czy półtora, żeby spotkać patrol i się dowiedzieć, że 'nielzja'. Wiem, że to Rosja, i że trzeba brać poprawkę, ale może jest gdzieś rozpiska gdzie się załatwia takie pozwolenie na dany obszar? Albo wiem - zapytam w ambasadzie jak będę składał wniosek wizowy. A może nie? Bo wydam się podejrzany, że chcę się tranzytem im kręcić niewiadomo gdzie wzdłuż nerwowej granicy? I mi w ogóle wizy nie dadzą? No i się zapętliłem Hilfe! |
19.02.2012, 13:42 | #57 |
Miasto: Bielsko-Biała
Motocykl: nie mam AT jeszcze
Online: 1 dzień 7 godz 37 min 28 s
|
hmmm... a nie łatwiej załatwić wizę biznesową? tak miałem w zeszłym roku. mimo, że bylem pierwszy raz w Rosji, dostałem wizę wielokrotna biznesową i z niczego się nie tłumaczyłem. temat mnie interesuje, bo w tym roku chyba też pojadę do Gruzji i będę chciał drogą wojenną przejechać do Rosji, a potem w kierunku Krymu....
trochę mnie martwią kolejne info o problemach w tym rejonie: http://wiadomosci.onet.pl/swiat/walk...wiadomosc.html
19.02.2012, 14:53 | #58 |
Gość
Online: 0
|
W wize będziesz miał tylko daty, nic więcej.
|
19.02.2012, 20:42 | #59 | |
Miasto: Wrocław
Motocykl: RD07a
Online: 4 tygodni 23 godz 36 min 50 s
|
Cytat:
"zamawiając voucher dla Pana w naszym biurze partnerskim otrzymalismy powiadomienie, że ze względu na polityczną sytuację na Kaukazie nasze biuro partnerskie w Moskwie może wystawić vocher, na którym widnieć będzie tylko Moskwa. Nie ma natomiast aktualnie możliwości wystawienia vouchera z miejscowościami leżącymi na Kaukazie. Podróż na Kaukaz z takim voucherem może okazać się możliwa, jednak nie możemy tego gwarantować ze względu na trudną sytuację na miejscu"
21.02.2012, 12:13 | #60 |
No to z innej beczki.
Rozeznawał ktoś już Moto Asisstance i inne ubezpieczenia na Gruzję i Armenię? |
|
|
|