![]() |
|
Regularne czynności serwisowe Wymiany: płynu hamulcowego, chłodniczego, oleju silnikowego i w zawieszeniu, filtrów, opon, zębatek i łańcuchów, świec. Regulacje: zaworów, gaźników, łańcuchów, łożysk główki ramy, świateł. Kontrola: opon, linek, akumulatora, łożysk, przygotowanie do sezonu i do zimy, smarowanie elementów. |
![]() |
|
Narzędzia wątku | Wygląd |
![]() |
#51 |
22.10.2006, DTN :)
![]() Zarejestrowany: Mar 2008
Miasto: Kąty Wrocławskie
Motocykl: RD07
Przebieg: IIszlif
Galeria: Zdjęcia
![]() Online: 7 miesiące 3 tygodni 2 dni 15 godz 53 min 10 s
|
![]()
panewek, korbowodów raczej nie bedziesz potrzebował. Pompe ewentualnie można znaleźć używke. Luz tłokowy robi się taki z 10 razy mniejszy niż w samochodach więc trzeba uważać, jeśli mnie pamięc nie myli to 0.01-0.04 nówka, limit serwisowy 0.15? Sprawdzić trzeba w Haynesie . Tłoki dostępne są +0.25mm i +0.5mm. Ja miałem spore dziury i +0.25 wystarczyło. Zawory też raczej stare zostaną jeśli jeszcze jest tam z czego szlifować. Jeśli nie to można nie kupować oryginalnych... można dorobić, takie założyłem do CB750 i działają git.
Uszczelki + uszczelniacze 600zł, tłoki+pierścienie 1200zł, wałek 600zł, łożyska skrzyni chyba 200zł. Szlif garnków 150zł, szlif zaworów... 50zł. Sworznie + zabezpieczenia? ze 100zł max.
Real adventure starts where road ends... -AT RD07 Big Bore 'Troll Bagnisty, ziejący ogniem z regulatora Diabeł Pustynny' http://www.youtube.com/user/Miszapoland Ostatnio edytowane przez Misza : 17.12.2013 o 22:20 |
![]() |
![]() |
![]() |
#52 |
![]() Zarejestrowany: Jan 2012
Miasto: gubin
Motocykl: RD04
Przebieg: 70000
![]() Online: 2 tygodni 5 dni 11 godz 51 min 5 s
|
![]()
+dwa miechy w zimnym garage =pięć litrów czystego alkoholu =
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#53 |
![]() Zarejestrowany: Jun 2009
Miasto: Kamieniec Wrocławski
Motocykl: XT660Z-konik garbusek
Przebieg: Ł
![]() Online: 4 miesiące 3 tygodni 6 dni 7 godz 35 min 30 s
|
![]()
Fajnie się popierdala Afrykom ,coooo ?
![]()
![]() |
#54 |
![]() Zarejestrowany: Apr 2011
Miasto: Wlkp.
Przebieg: rosnący
![]() Online: 3 tygodni 5 dni 10 godz 42 min 2 s
|
![]()
tak licząc te koszta, ja bym chyba szukał jakiegoś używanego pieca...
|
![]() |
![]() |
![]() |
#55 |
![]() Zarejestrowany: Apr 2008
Miasto: Raczyce/Wrocław
Motocykl: RD04
Przebieg: 3 ....
![]() Online: 1 miesiąc 21 godz 55 min 0
|
![]()
jak dla siebie nie opłaca się bo znaleźć piec w dobrej kondycji to cud !!!
Jak trafiłem 3 lata temu na trzy piece i dalej nic i nie masz gwarancji co kupujesz. Sam też muszę u siebie zrobić remont taki główny i kombinuję jak koń pod górę żeby po taniości zrobić - ale pamiętaj tanio z kombinacji to zaraz dołożyć trzeba do wersji pierwotnej i oryginalnej ...
![]() |
#56 |
![]() Zarejestrowany: Nov 2011
Miasto: Gdynia
Motocykl: RD 03, LC4 ADV
Przebieg: x83000
![]() Online: 1 miesiąc 2 tygodni 1 dzień 10 godz 24 min 45 s
|
![]()
http://allegro.pl/honda-africa-twin-...809366400.html
Sumując wg Miszy za remont licz przynajmniej 2900zł, tak, będziesz miał niektóre części w zapasie (ze starego silnika, lub odsprzedaż go na części). Kupując silnik zawsze jest jakieś ryzyko, nie wiemy czy to faktycznie ten film ukazuję pracę właśnie tego silnika, i co było (ewentualnie) później. Decyzja należy do Ciebie ![]() PS: Ryzyko podejmujesz również remontując silnik samemu, może mniejsze, ale zawsze ![]() PS 2: Nie znam sprzedającego Ostatnio edytowane przez Fihu : 18.12.2013 o 12:21 |
![]() |
![]() |
![]() |
#57 |
Asia
![]() Zarejestrowany: Feb 2012
Miasto: Złotoryja/ Wrocław
Motocykl: XL750, CRF300RALLY
![]() Online: 3 miesiące 3 tygodni 6 dni 14 godz 54 min 25 s
|
![]()
29 tyś?
Toż to nowy motór kupisz ![]()
![]() |
#59 |
![]() Zarejestrowany: Oct 2011
Miasto: Józefów k. Otwocka
Motocykl: RD03
Przebieg: 99 tyś.
![]() Online: 2 tygodni 3 dni 9 godz 26 s
|
![]()
Ja w RD03 zajechałem wałek. Przez rok jeździłem na spawanej zębatce a teraz przy okazji wymiany wałka robię remont. Może i troszkę to kosztuje, ale mam pewność pieca.
|
![]() |
![]() |
![]() |
#60 |
Are we truly alone? The Truth is Out There
![]() Zarejestrowany: Jul 2011
Miasto: Urzut
Motocykl: obecnie brak
![]() Online: 1 miesiąc 3 tygodni 6 dni 1 godz 3 min 57 s
|
![]()
Temat remontu był już poruszany wielokrotnie. Kupno za 3k silnika nie wiadomo po jakich przejściach i jak serwisowanego jak dla mnie mija się z celem. Lepiej nawet ciut więcej zapłacić, ale zrobić remont swojego pieca porządnie. Wtedy wiemy co mamy i jak możemy temu zaufać.
|
![]() |
![]() |
![]() |
|
|
![]() |
||||
Wątek | Autor wątku | Forum | Odpowiedzi | Ostatni Post / Autor |
Mały adventure od BeeMWe... | majki | Inne - dyskusja ogólna | 47 | 08.05.2013 17:05 |