![]() |
#61 |
![]() |
![]()
Eeeee... chyba trochę przesadzasz z tą mocą..!
![]() ![]() ![]() Fakt jajka grzeje.., klocowatości nie czuć czy to na asfalcie czy na to szutrach.. w miekkie się nie pcham bo wiadomo że go masa zabije.. Obsługa TC czy ABS czy mam moża pod "szybki" guzik ustawić i zmiana to 3 kliknięcia.. Osobiście dla mnie mega moto z wysokim "bezpieczeństwem czynnym", koniec problemów z wyprzedzaniem.. ![]() PS Nie kupiłbym...ale 790tki! Ale o tym w innym wątku.. Raczej moto nie dla początkującego..
![]() |
#62 |
![]() Zarejestrowany: May 2009
Miasto: Nowy Sącz
Motocykl: crf1000a
Przebieg: 2
![]() Online: 10 miesiące 3 tygodni 1 dzień 3 godz 16 min 40 s
|
![]()
Przejedź się na zmiane 1290 i NAT zrozumiesz moje mówienie o klocowatości i mocy
![]() TC w nat mogę regulować/wyłączyć w czasie jazdy 1 kliknięciem.
![]() |
#63 | |
![]() |
![]() Cytat:
![]() 1290 robi wrażenie napompowania jak ATAS. TC/ ABS u mnie chyba po 3ch nie pamietam bo przecież nie klika się tego co chwilę.. ![]() NAT jest super, tylko trcohę za bardzo "uczesana" jak dla mnie.. ![]()
![]() |
![]() |
#64 |
![]() |
![]()
To R jest wyzsza niz S?
A ta nikczemna szybka nie moze być wyższa? A w R felgi tez sa bezdetkowe? A w R kiera jest wyżej, czy na stojaka też sie jest garbatym? |
![]() |
![]() |
![]() |
#65 |
![]() |
![]()
1290 jest bardziej niegrzeczny niż MTS?
|
![]() |
![]() |
![]() |
#66 |
![]() |
![]()
Ja mam wrażenie, że w KTMie trochę się potasowali i ktoś inny teraz odpowiada za projektowanie i testowanie piecy. Polatałem trochę 1290R. Jest duży, ale nie przytłaczający. W trakcie jazdy nie czuć tej masy, jednak jest świadomość, że jedzie się sporym klockiem. Odniosłem wrażenie, że nie jest tak zwartą konstrukcją jak stare LC8. 950/990 to wyciosane z jednej sztaby pociski, tutaj mamy solidną, mocną lokomotywę. Oczywiście i zawias i silnik to klasa na poziomie KTMa, ale odwijając nie doświadcza się tej zerojedynkowości tylko bardzo solidne, bardzo dynamiczne przyspieszenie.
Ja bym go łyknął z chęcią, podoba mi się wizualnie, wrażenia z jazdy również, mimo, że jest wielką cegłą. NAT w czasie winklowania wydała mi się ciut lżejsza i zwinniejsza, bardziej poręczna. Silnik bardzo przyjemnie pracuje, ale nadal ma coś czego w Hondzie nie mogę przeboleć - ta do bólu liniowość (może poza CB1000R, to jest kurwa dopiero sztosik sprzęt). Ja bym jednak tych dwóch motocykli nie zestawiał. Wydają mi się trochę z innych półek. MTS w wersji Enduro to, moim zdaniem, najlepszy, dający najwięcej frajdy motocykl w tej chwili na rynku dużych turystów. Silnik to trochę zmotana konstrukcja torowa, zawieszenie również wypas. Trochę gorzej niż w 1290R z prześwitem, ale też nie wiem czy oba te sprzęty będą ciorane po krzaczorach, w których ta cecha będzie kluczowa przy zakupie. Czy bardziej niegrzeczny? Subiektywnie - nie jest. Wywijanie 1260 to jak jazda w transie: więcej, więcej i więcej. Nie chce się zsiadać. Do pionu i jeden i drugi sprzęt pójdzie w moment, ale większą frajdę miałem zapieprzać Multistradą. Cholernie dużą zagwozdkę bym miał przy wyborze między tymi dwoma. A i tak na końcu byłby KTM ![]()
"Co mnie obchodzi gdzie jadę... Grunt, że wiem gdzie byłem!" Ostatnio edytowane przez żuk : 23.07.2019 o 19:22 |
![]() |
![]() |
![]() |
#67 |
![]() |
![]()
![]() |
#68 |
![]() |
![]()
Jazdy testowe w ktm podejrzewam są sterowane centralnie, czyli dealerzy dostaja od importera konkretne maszyny do testów i kropka. W tym roju jest to 1290 sadv s, 750 adv i jakieś mniejsze.
Podobnie jest w Hondzie. Jedynie BMW ma chyba do tego inne podejscie. |
![]() |
![]() |
![]() |
#70 |
![]() |
![]()
No to dzisiaj dostałem bestię na 2h testów.
Powiem,że tej mocy od groma, z tydzień sie trzeba przyzwyczajać po Afryce. Na szczęście można tym jeździć lajtowo i emerycko. Bestia tylko czeka, az sie zapomnisz, bez TC to gumy nie ma po 1 kkm. Czyli mocy nie brakuje, mnie do szczescia starcza mapa road. Zawias sterowany elektronicznie strasznie sztywny, nawet na comfort, ciekawe czy w R jest inaczej, do tego stopnia sztywne, że po leżących policjantach sie skacze, a przy mocnym dohamowaniu abs terkocze,w Afryce tego nie doswiadczylem, poza tym Afryka plynie po nierównosciach. Mocy w ch...j i to na kazdej predkosci, przy 60 km/h na 5 w afryce przy mocnym odkreceniu łańcuch rzęzi i wszystko dzwoni, w ktm już za momencik 130 km/h. W ogole w ktm jakos prędkości sie nie czuje i pampers, bo sam ciągle chce przednie koło podnosić. Siedzenie ultra twarde, ale o dziwo dupy nie męczy, no i jest poziomo, nie ma zjeżdżania na przód jak w afryce. Natomiast przy 188 cm kiera za nisko, a kąt ugięcia kolan za duży, w R pewnie nie ma tego problemu. KTM skreca jak rower, łatwiej go złożyć w zakrecie, no ale to 19 z przodu i scorpion trail 2,a nie rally str i 21. Na miasto tez sie nada, w korku jazda miodzio, nawet tak ud nie pali, wystarczy jechać, nawet 20 km/h. Pewnie to wina wzrostu, ale od 160 km/h odrywa kolana od baku, a barki chce wyrwać. Czyli sumarycznie pozytywne wrażenia z jazdy, ale chyba tylko R do kupna, S jest raczej na osoby do 180 cm. ![]() Najchetniej teraz przejechalbym sie 1290 R, ale u polskich dealerow brak, próbować w Niemczech?, a może ktos moze dać mi sie przejechać? Ostatnio edytowane przez radiolog : 03.08.2019 o 17:42 |
![]() |
![]() |
![]() |
|
|
![]() |
||||
Wątek | Autor wątku | Forum | Odpowiedzi | Ostatni Post / Autor |
Wady i zalety Big Twins od KTM-a 1090/1190/1290 | Dubel | KTM | 1101 | 15.06.2024 16:13 |