|
Silnik, sprzęgło, skrzynia Montaż i demontaż elementów silnika: sprzęgła i skrzyni , wymiana łańcuszków rozrządu, demontaż głowic i zaworów, pomiary kompresji, ciśnienia oleju, serwisowanie zaworów i gniazd, tłoków i pierścieni. |
|
Narzędzia wątku | Wygląd |
30.01.2020, 09:56 | #61 |
Moderator
|
Mam chwilę na małe podsumowanie.
Silnik poskładany i przetestowany w trasie. Wszystko jest Ok. Chodzi pięknie i cicho. Co było powodem stuków? Możliwości są dwie: 1) zapchany w 2/3 smok pompy oleju - nie było ciśnienia na wałki i stukało. Wychwyciłem to natychmiast i motocykl nie jeździł stukający więc nic więcej się nie stało. 2) przestawiona zębatka pod koszem sprzęgłowym. Tak czy inaczej po weryfikacji silnik jest ok. Wstawiam zdjęcia i smoka - był zawalony bardziej niż na tym zdjęciu, ale przed wykonaniem fotki dużo syfu odpadło od smoka oraz zdjęcie zębatki pod koszem. Dla potomnych - dojście do smoka pompy oleju jest od strony sprzęgła, więc gdy będziecie ściągać kosz to wyczyśćcie smok kosza ... można tam palcem dojść. https://youtu.be/50OrpUDHNtA Dzisiaj jakieś podsumowanie zrobię.
30.01.2020, 10:11 | #62 |
Co to jest za syf na smoku? Resztki uszczelek? Silikon, którym zastępowano uszczelki?
Zasyfiały olej przerwał filtr i to jego pozostałości? Masz pomysł skąd to się wzięło?
www.kolejnydzienmija.pl 2014: Żatki Bolek na promie kosmicznym 2015: Veni Vidi Wypici 2016: Muflon na latającym gobelinie 2017: Garbaty Jednorożec 2018: Czarny Jaszczomp 2019: Rodzina 50ccm plus 2020: Żółwik Tuptuś 2021: Chiński Syndrom 2022: Nie lubię zapierdalać 2023: Statek bezpieczny jest w porcie, ale nie od tego są statki 2024: Uwaga bo ja fruwam |
|
30.01.2020, 12:28 | #63 |
Miasto: Maków Podhalański
Motocykl: XRV750->XR400
Galeria: Zdjęcia
Online: 1 miesiąc 2 tygodni 4 dni 17 godz 56 min 37 s
|
Jak smok był zawalony, ale lampka ciśnienia oleju nie swieciła się to jak mogło nie być smarowania?
Sent from my SM-J600FN using Tapatalk |
30.01.2020, 13:02 | #64 |
Miasto: Warka
Motocykl: nie mam AT jeszcze
Online: 1 tydzień 6 dni 17 godz 16 min 53 s
|
Nigdy nie ufaj lampką do końca
|
30.01.2020, 13:50 | #65 | |
Moderator
|
Cytat:
A teraz na koniec czas na jakieś podsumowanie, żeby można było zamknąć wątek. Silnik został rozłożony na części pierwsze. Wszystko zostało profesjonalnie pomierzone i zweryfikowane z limitami serwisowymi. W sumie wszytsko się w limitach mieściło, ale trochę wymieniono:) Nowe całkowicie (ASO) elementy tego silnika: - panewki korbowodowe, - wszystkie łożyska i uszczelniacze, - uszczelki pompy itd., - wałek zdawczy, - uszczelniacze zaworowe, - łańcuchy rozrządu, - kosz sprzęgłowy, - łańcuch pompy oleju, - tarcze sprzęgłowe, - regeneracja głowic, - sworznie tłoków. - serwis kiwaczki, wahacza itd⌠wyczyszczenie i przesmarowanie â stan bdb, - serwis gaźników, - serwis instalacji zegarów. Pomijam wcześniejszy serwis zawiasu, wymianę łożysk w kołach, wymianę reglera i wiele, wiele innych... Afryka będzie latać dalej. Kilka zdjęć na koniec.
30.01.2020, 14:09 | #66 |
Miasto: Maków Podhalański
Motocykl: XRV750->XR400
Galeria: Zdjęcia
Online: 1 miesiąc 2 tygodni 4 dni 17 godz 56 min 37 s
|
Ja bym jednak ufał
Zawsze widzisz, że lampka się pali na zgaszonym silniku (brak ciśnienia), po wymianie oleju dopiero po kilku sekundach się zapala (muszi pozbyć się powietrza z magistrali i nabić ciśnienie). Dzięki temu wiesz, że czujnik ciśnienia jako tako działa i jakieś ciśnienie oleju w układzie jest. Ta teoria z przesuniętą zębatką też mi średnio pasuje. Takie 2 zębatki na sprężynie to nie jest normalny sposób na kasowanie luzu w przekładniach zębatych? Aczkolwoek nie wiem, po co tam coś takiego może być. ----------- Pewnie co do lampki nikt się nie przyzna. Ja raz wypaliłem ponad 1l oleju, rano lampka mi się zapaliła i migała na zakrętach. Był upał, jazda praktycznje tylko na jedynce, wentylator pracował cały czas. No i łykło tyle, że byłem w szoku. Dolałem olej tego poranka, potem dokupiłem jeszcze bo 1l to było za mało. Moto chodziło bez problemów. Teraz nowy wlaściciel przejechał Islandię i nie brało oleju. Silnik nie wydawał dziwnych dźwięków. Po co producent daje lampkę ciśnienia oleju zapobiegającą zatarciu silnika która nie działa? To musi działać. Ta lampka zapala się tak naprawdę przy niskim ciśnieniu oleju, a nie jego braku. Sent from my SM-J600FN using Tapatalk
Zapraszam na YouTube , Instagram oraz Stronkę. Pozdrawaim, Dawid z DMMotoAdventures Ostatnio edytowane przez CzarnyCzarownik : 30.01.2020 o 14:18 |
30.01.2020, 17:22 | #67 | |
Moderator
|
Cytat:
Apropos przyznawania się - co w tym przypadku jest nie w temacie - "Pewnie co do lampki nikt się nie przyzna. Ja raz wypaliłem ponad 1l oleju, rano lampka mi się zapaliła i migała na zakrętach" - to chyba jest tu zaprzeczenie teorii ze zdania nr 1 w zdaniu nr 2.:)) Pozdr
30.01.2020, 17:26 | #68 |
Mallory piękne zdjęcia tego Twojego serducha!
30.01.2020, 21:18 | #69 |
Miasto: Sosnowiec
Motocykl: RD07a
Online: 1 miesiąc 1 tydzień 25 min 29 s
|
O której zębatce piszesz ? o tej dwuczęściowej ? Ona tak ma być to element kasowania luzu międzyzębnego aby para zębna działała ciszej.
AD1. Po zdjęciach panewek nie widać aby były braki smarowania czy przerwania filmu smarnego czyli zaniku ciśnienia. Wtedy panewki wyglądają inaczej. |
30.01.2020, 21:21 | #70 |
Moderator
|
I jeszcze jedno sprawa, której można się w sumie domyślić.
Motocykl już nie jest na sprzedaż więc temat do zamknięcia lub usunięcia.