06.01.2021, 00:52 | #61 |
Miasto: Lubelskie
Motocykl: CRF1000
Przebieg: 149 000
Online: 1 miesiąc 2 tygodni 23 godz 29 min 4 s
|
z komentarzy wynika iż czyszczony jest zbiornik i wymieniana : pompa i wtryski,
Ostatnio edytowane przez mdxmd : 06.01.2021 o 13:19 |
06.01.2021, 10:52 | #62 |
Napisz mail z nr vin do importera w Polsce, jeśli nie będą chcieli udzielić jasnej odpowiedzi to pisz do francuskiego importera.
|
|
06.01.2021, 15:34 | #63 |
Temat dotyczy akcji serwisowej, jeśli moderator uzna że poniższe tu nie pasuje to proszę skasować, założę osobny.
W moim przypadku według zapewnień dealera, Honda została poinformowana że we wtryskiwaczach był syf. Miesiąc po wstawieniu motocykla do naprawy dostałem informację od kierownika serwisu, że Honda zatwierdziła wymianę pompy paliwa i wtryskiwaczy i że te części jadą. Do tej pory zamówienie było "do weryfikacji" dlatego to tyle trwało a teraz już ma być szybko. Okazało się że szybko nie było, ostatecznie pompa i wtryskiwacze nie zostały wymienione. Wciąż nie wiem dlaczego, choć się domyślam. Motocykl wrócił do mnie z naprawy gwarancyjnej 2 dni temu. Według mnie praca silnika na wolnych obrotach jest niepoprawna. Na chwilę obecną mogę jedynie snuć domysły o przyczynach. Muszę czekać na opinię rzeczoznawcy. Moje zaufanie do dealera zostało nadszarpnięte i chciałem się upewnić czy aby na pewno Honda wiedziała o tym, że mechanik wydłubywał z wtryskiwaczy ten syf ze spawów zbiornika. Sam szef przyznał, że w Hondzie wszystko wiedzieli. Poprosiłem o jakiś dokument potwierdzający, że mechanik znalazł syf we wtryskiwaczach i go próbował usunąć, to się zrobiło problematycznie. Otrzymałem jedynie drogą mailową pdf'a bez podpisu i pieczątki o treści "Wtryski paliwa zostały wyczyszczone i sprawdzone. Ich działanie nie odbiega od norm podanych w literaturze serwisowej Honda". Kilkukrotnie prosiłem jeszcze aby było napisane, że mechanik serwisu znalazł brud we wtryskiwaczach i próbował je czyścić z tego syfu ale dostałem jasno do zrozumienia, że nic takiego nie otrzymam. Zmieniła się narracja i usłyszałem, że mechanik o tym nie powiedział. Wydawałoby się, że wystarczy zapytać mechanika aby to potwierdził. Nic bardziej mylnego, dealer oznajmił że mechanik nie jest do rozmowy tylko do napraw. Dodam jeszcze, że w ramach gwarancji Honda wymieniła zbiornik paliwa. Zgłosiłem dealerowi rdzę na zgrzewach i to było powodem wymiany. Ostatnio jednak usłyszałem od serwisu, że powodem wymiany były te wadliwe spawy z których wyłazi tlenek cynku. Co do samej akcji serwisowej to można sporo poczytać na forach anglojęzycznych. W CRF1000 szorowali zbiorniki, pompy i wtryskiwacze były wymieniane. Niektórym dwukrotnie, co może świadczyć, że ten tlenek cynku nawet po umyciu będzie wyłaził ze spawów. |
|
06.01.2021, 17:07 | #64 |
Masakra, mechanik wtryski czyścił? Ciekawe czym, wyciorem do butelek?Wiem że polski mechanik wszystko naprawi ale w serwisie na gwarancji takie rzeczy ?
Benzyniakowych wytysków nie robiłem ale np.dislowskich po otworkach nie można szczotką szorować.
06.01.2021, 20:00 | #65 |
Eeeee tam, zbiornik i wtryski sam czyściłem w gieesie z 96 roku .
06.01.2021, 21:36 | #66 |
Gość
Online: 0
|
Majster,
Skoro twój dealer twierdzi,że Honda została powiadomiona i zatwierdziła wymianę gwarancyjną, a to się nie odbyło to ja bym jeszcze uderzył do Honda Motor Europe Ltd. Head Office Cain Road, Bracknell, Berkshire, RG12 1HL, United Kingdom Tel: +44 1344 888 000 Ciekawym co oni powiedzą... Poniżej jest też formularz kontaktowy. Co prawda jest to Honda UK ale może jakoś przekażą sprawę do oddziału europejskiego jak wytłumaczysz o co chodzi: https://www.honda.co.uk/general-info...ontact-us.html |
06.01.2021, 22:00 | #67 | |
Miasto: Lubelskie
Motocykl: CRF1000
Przebieg: 149 000
Online: 1 miesiąc 2 tygodni 23 godz 29 min 4 s
|
Cytat:
Z wrzuconego wcześniej linku z Japońskiej strony hondy procedura naprawy polega na "Usuń całą benzynę, aby usunąć tlenki ze zbiornika paliwa i wymień filtr ssący, filtr paliwa i komorę pompy paliwa na nowe." Czy ta procedura jest skuteczna, czy docelowo rozwiązuje problem ? trudno się do tego odnieść ale z tego co piszą użytkownicy na zagranicznych forach - niekoniecznie. Być może pierwiastki ze spawu dalej reagują z benzyną i problem się powtarza dlatego rozwiązanie zaproponowało kilka firm z akcesoriami w postaci dodatkowego filtra nakładanego na pompę paliwa jako skuteczne pozycie się problemu. u kolegi jak czytamy wymieniono zbiornik (chociaż z innej przyczyny) wyczyszczono cały układ paliwowy, pozostaje pytanie czy wymieniono filtry jak to jest w opisie procedury naprawy. Jednak problem pracy na wolnych obrotach pozostał, być może nie jest on efektem problemów z paliwem a przyczyna jest inna, więc trzeba dalszej diagnostyki lub najprościej podmienić zbiornik z przewodami paliwowymi i wtryskami godzina może dwie i będzie wiadomo czy szukać dalej. Na forum był przypadek problemu z DCT i też było już na noże z serwisem, usterka nie była szablonowa więc podmieniali wszystko z motocykla demo i udało się rozwiązać problem, skoro na motocyklach demo szkoli się mechaników to do dzieła jest okazja do szerszej diagnostyki. Ostatnio edytowane przez mdxmd : 06.01.2021 o 23:04 |
|
07.01.2021, 13:00 | #68 | |
Cytat:
Wiadomo że to rzeźba lecz w tamtym momencie zarówno mechanik, dealer i ja byliśmy zadowoleni, że wreszcie udało się znaleźć przyczynę nieprawidłowej pracy silnika. Wtryskiwacze i pompę i tak zakwalifikowano do wymiany na nowe. Chodziło o to aby była jakaś poprawa do czasu wymiany tych elementów no i żeby nie składać tego z tym syfem. |
||
07.01.2021, 13:09 | #69 |
Miasto: Zabrze
Motocykl: ATAS 2019
Przebieg: 11000
Online: 3 tygodni 1 dzień 14 godz 24 min 33 s
|
Jaki jest pi*drzwi koszt tych wtryskiwaczy ? Jestem ciekaw jaka to kwota ze jest warta dla Hondy "pewnego wplywu na ich reputacje". Zwlaszcza ze wciaz twierdza ze problem nie dotyczy znaczacej ilosci motocykli.
|
07.01.2021, 13:17 | #70 |
I CAN'T KEEP CALM I'M FROM POLAND KU_WA Słońce do 04.09.24
|
300$ za parę.
|
|
|