|
Silnik, sprzęgło, skrzynia Montaż i demontaż elementów silnika: sprzęgła i skrzyni , wymiana łańcuszków rozrządu, demontaż głowic i zaworów, pomiary kompresji, ciśnienia oleju, serwisowanie zaworów i gniazd, tłoków i pierścieni. |
|
Narzędzia wątku | Wygląd |
25.04.2024, 06:59 | #61 |
Administrator
|
Wcześniej była rozmowa o króćcach ssących.
Wczoraj założyłem kupione w intercarsie, są trochę miętsze niż 36 letnie oryginały ale gumy w tej gumie to za dużo nie ma. Wchodzą dobrze ale trzeba było je leciutko stuningować ponieważ na 1/2-2/3 obwodu zawężały przelot o jakieś 2mm. W starych też było widać "szlif" korygujący.
04.09.2024, 07:23 | #62 |
Administrator
|
Pobawiłem się z cylindrami i tłokami NTV , próbowałem z oryginalnymi pierścieniami , na zasadzie może się uda.....no nie udało się półśrodkami.
To co zrobiłem powinienem był od początku , zaoszczędził bym sporo roboty z wyjmowaniem silnika i kasy. Teraz mam silnik na docieraniu , brał ok 1.5 a jak ostrzej to i więcej oleju/1000. Niebieski dym po zamknięciu gazu na ostatnich przejażdżkach Po pierwszych 650km od ostatniego złożenia silnika nie ubyło ani kropli, ciasny jak dziewica , na razie spokojna dynamika, nie przekraczam 5tysobr , kilka razy ciut więcej. Spalanie z ostatniej trasy 4.7 na rozpuszczalniku 95 , na starej 98 do pół litra mniej. Za parę stówek km jak się ciut ułoży zrobię sobie pomiar ciśnienia i od nowa synchronizację którą niedawno robiłem ale przed ostatnią rozbiórką. Pojeżdżę trochę to może zbiorę to doświadczenie i opiszę. Dzięki temu że trójeczka ożyła , co byłem jej winien po wspólnych 21 latach i trzech miesiącach , wpadł mi do głowy plan by zrobić nią jeszcze jakieś 73 tyskm czyli dojeździć do 300000 km. Sama tego nie zrobi to i muszę jej w tym pomóc
04.09.2024, 10:51 | #64 | |
Cytat:
Trzymam za niego kciuki.
www.kolejnydzienmija.pl 2014: Żatki Bolek na promie kosmicznym 2015: Veni Vidi Wypici 2016: Muflon na latającym gobelinie 2017: Garbaty Jednorożec 2018: Czarny Jaszczomp 2019: Rodzina 50ccm plus 2020: Żółwik Tuptuś 2021: Chiński Syndrom 2022: Nie lubię zapierdalać 2023: Statek bezpieczny jest w porcie, ale nie od tego są statki 2024: Uwaga bo ja fruwam |
||
04.09.2024, 14:22 | #65 |
Administrator
|
Dodatkowo , czyli niepotrzebnie jakieś 1700, tyle kosztowały eksperymenty i dodatkowa wiedza.
Ja też . Zawsze można wydać kasę na inny/ nowszy motocykl pod pretekstem oczekiwań nowych doznań...... Ale te nowe kilometry to jak z nową kochanką która ciągle chce , ciągle więcej i ciągle dalej.....za horyzont. Dawno nie miałem ochoty nie wracać tylko jeździć całą noc. Jest czuła jak najlepsza tancerka reagująca na najmniejszy dotyk i poddająca się bez wahania. Mruczy jak głaskana kocica. Taaaaa trójka ma to wszystko w sobie ale teraz znowu ożyło, wreszcie na nowo i niech jej już tak zostanie na zawsze.
04.09.2024, 14:41 | #67 |
Administrator
|
Ogarnięcie zestawu cylindry/tłoki/ pierścienie 1500.
Łańcuszki , uszczelki , tarcze sprzęgła to trzeba sobie sprawdzić w sklepie.
04.09.2024, 15:14 | #68 |
Zajarany Dziejski aż miło poczytać
Niepotrzebnie zakupione części pewnie uda się odsprzedać.
05.09.2024, 06:31 | #69 |
Administrator
|
Tych dodatkowych kosztów nie da się wycofać.
Choć trochę jeszcze zostało z zakupionego słupka ntv i pasujące do trójki. Wczoraj po południu kolejne 2 stówki km, w towarzystwie DL1000, kolega nie miał wcześniej styczności z jakąkolwiek Afryką, był pod wrażeniem że tak stary motocykl może tak fajnie działać. Jak by ktoś potrzebował obrobić sobie głowice to koło mnie jest warsztacik , jednocześnie nie polecam tego za torami na Magdalenkę jadąc od strony Piaseczna. Jest też jeszcze jeden dobry do obróbek silników w Chylicach i tańszy niż ten w Milanówku.
05.09.2024, 15:29 | #70 |
Dzieju lubię takie podniecenie do motora i jeszcze naprawa która cieszy
|