![]() |
|
Imprezy forum AT i zloty ogólne Imprezy forum AT i zloty ogólne. Spotkania użytkowników naszego forum. Mają one charakter otwarty: obecność AT wskazana, ale nie jest wymogiem. Piszemy również o imprezach motocyklowych, na które wybierają się nasi forumowicze. |
![]() |
|
Narzędzia wątku | Wygląd |
|
![]() |
#1 |
![]() |
![]()
Drogi były różne...
![]() |
#3 |
![]() Zarejestrowany: Jun 2020
![]() Online: 1 miesiąc 3 tygodni 14 godz 10 min 33 s
|
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
![]() Zarejestrowany: Apr 2008
Miasto: Garwolin
Motocykl: RD07A
Galeria: Zdjęcia
![]() Online: 6 miesiące 2 tygodni 2 dni 17 godz 42 min 54 s
|
![]()
pomnik 2.jpg
Parośla, moje zdjęcie sprzed lat Przeczuwałem, że wybranie Parośli jako głównego miejsca obchodów 80 rocznicy Rzezi Wołyńskiej może okazać się niefortunne. Bynajmniej nie chodziło mi o trudny dostęp do miejsca, ale o formę upamiętnienia. Bardzo lubiłem to miejsce ze względu na położenie, ale i właściwą treść na jednym z kilku tablic i krzyży. To pierwsze upamiętnienie powstało z czystego odruchu sąsiedzkiego serca i iskry, która kazała wstać wczesnym rankiem, zaprząc konia, zabrać piłę i siekierę i postawić dębowy krzyż, który miał odsunąć gniotący wstyd, wywołać szczery żal i uspokoić sen. Później miejsce pochówku otoczył płotem zabezpieczając przed leśnymi zwierzętami.. pomnik 1.jpg Kiedy pod wpływem upływu lat i warunków podmokłego lasu krzyż zgnił, wrażliwy sąsiad wystawił krzyż betonowy, by dalej chronić miejsce od zapomnienia. Krzyż choć skromny, to nadal zawierał istotę: datę, liczbę ofiar polskiej wsi i rzetelnie wskazywał sprawców UKRAIŃSKICH NACJONALISTÓW. Kolejne upamiętnienia powstawały sumptem ocalałych z mordu w Parośli i ich potomków, jednak ten pierwszy pomnik krył w sobie istotę miejsca i relacji okolicznych Ukraińców. Niestety, został zniszczony tuż przed uroczystościami pomnik 33.jpg moje zdjęcie z 10.07.23 pomnik 4.jpg Czy ten wymowny, wyjący kikut krzyża nie zagłusza wypowiedzianych tu słów? |
![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
![]() Zarejestrowany: Mar 2012
Miasto: Lublin
Motocykl: cz350/ bandit600/ zx12r/ varadero/vfr1200xd
![]() Online: 3 miesiące 4 tygodni 9 godz 59 min 27 s
|
![]() ![]() ![]()
![]() |
#6 |
![]() |
![]()
Czekam na opis i zdjęcia Tomek. Jeden z lepszych wyjazdów w jakich uczestniczyłem. Ekipa sztos. Trasa pierwsza klasa. Jestem mega zadowolony. Dziękuję.
![]() |
#7 |
|
![]()
parosla.jpg
podkamień.jpg Masz rację Maju. Ośmiu Czarnuchów z wyjątkową umiejętnością dostosowania się do każdych warunków; jednak można pogodzić różne sprawy?! Ogólnie, to nie było takiej przyjemności, jakiej nie dalibyśmy rady! Bieżące sprawy choć zauważalne, ważkie i interesujące, nie zdominowały i nie zabiły radości z jazdy! Ponad tysiąc km i mało ofa? Myślę, że nie tym razem! wołyń.jpg Ostatnio edytowane przez ATomek : 14.07.2023 o 17:05 |
![]() |
![]() |
![]() |
#8 |
![]() Zarejestrowany: Feb 2013
Miasto: Lubelskie
Motocykl: CRF1000
![]() Online: 1 miesiąc 2 tygodni 3 dni 10 godz 1 min 10 s
|
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
|
![]()
Kylo. Dziękuję. To najbardziej przejrzysta opowieść w temacie historii ludobójstwa Wołynia i Małopolski Wschodniej!
Link za link. wytłumaczenie problemu obchodów rocznicowych i mitów historii u źródeł: https://youtu.be/JrT6m0FGzVA |
![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
![]() Zarejestrowany: Mar 2017
Miasto: LPU
Motocykl: RD07a
![]() Online: 1 miesiąc 2 tygodni 3 dni 18 godz 15 min 20 s
|
![]()
Ja też chciałem Wam podziękować za pięknie spędzonych pięć dni. Ten wyjazd na długo zapadnie mi w pamięć. Bardzo dobrze się z wami wszystkimi jechało, ekipa dobrała się ekstra.
Tomek dzięki za pokazanie tylu ważnych miejsc w tak krótkim czasie i za wspaniałe historie i chwile zadumy w Hucie, za błota, piachy i zagubione ścieżki w leśnych ostępach. |
![]() |
![]() |
![]() |
|
|
![]() |
||||
Wątek | Autor wątku | Forum | Odpowiedzi | Ostatni Post / Autor |
4 slot Huta Pieniacka | piotrekk | Umawianie i propozycje wyjazdów | 5 | 20.09.2013 20:44 |
Huta Pieniacka | Barył | Imprezy forum AT i zloty ogólne | 0 | 04.08.2011 10:53 |
I Kaszubski Zlot Motocyklowy - 14.08.09r. | Ciapek | Imprezy forum AT i zloty ogólne | 4 | 17.08.2009 14:13 |
IX Ogólnopolski Zlot Motocyklowy | JuIo | Imprezy forum AT i zloty ogólne | 4 | 28.07.2009 00:13 |
Zlot Motocyklowy Niechorze 24-26.07.09 | vostock | Imprezy forum AT i zloty ogólne | 7 | 23.07.2009 13:06 |