Wróć   Africa Twin Forum - POLAND > Wszystko co chciałbyś wiedzieć o motocyklach innych niż AT > Yamaha

Odpowiedz

Narzędzia wątku Wygląd
Stary 09.01.2025, 22:55   #741
matjas

matjas's Avatar

Zapłaciłem składkę :) Dział PiD

Miasto: Brzezia Łąka
Motocykl: nie mam AT jeszcze
matjas will become famous soon enough
Online: 4 miesiące 1 tydzień 5 dni 8 godz 17 min 0
Domyślnie

Zgadzam się z tanioscia i gorszym wykonaniem. Zdecydowanie tak.
Rama potrafiła pęknąć na tylnym mocowaniu silnika. U mnie również.
I był kurewsko miękki przód.
Ale - jak ten przód jeździł po piasku to nic wcześniej i nic później. Jakby tak miało być.

Nie miałem póki co motocykla, w którym wszystko było idealne i nie chciałbym czegoś zmienić. Xtz nie byłan inna, niemniej wspominam dobrze. Czy kupiłbym jeszcze raz? Póki co taki sprzęt się nie trafił a było tego już sporo.
Każdy jest jakimś kompromisem - też idealny nie jestem. Po prostu przestałem się tym przejmowac.
Stary 10.01.2025, 00:35   #742
Lis

Lis's Avatar

Zapłaciłem składkę :)

Motocykl: Jeżeli będę miał AT, to RD04
Lis jest na dystyngowanej drodze
Online: 1 miesiąc 3 tygodni 6 dni 5 godz 41 min 53 s
Domyślnie

A ja tam sobie chwale... Nie widzę tej taniości Yamahy vs. niedoścignionej jakości Hondy
Może zbyt wielu maszyn nie macałem, nie porównywałem... jestem raczej motocyklowo stabilny

Ale poddaję pod zastanowienie kilka faktów/mitów dot. XTZ:
1. Pękające ramy. Wierzę, że pękały skoro użytkownicy wzmacniają. Tylko co trzeba było zrobić, żeby pękły.... a) jak wysoko skakać? b) wrzucić silnik TDM...?
Czy przypadkiem powodem tej dolegliwości nie było niewłaściwe użytkowanie?
2. Upierdliwy serwis, trudny dostęp. Jak czytam co trzeba rozebrać/zrobić, aby się dostać do zaworów w nowych sprzętach to wychodzi, że powinienem kupić Kove Wiele nowych sprzętów dostęp ma bardziej utrudniony niż XTZ 30 lat temu. Jasne, że są takie, które mają dostęp znakomity.
ps. Kove ma dostęp jak FJ1100 40 lat temu
Chociaż nie, żeby dostać się do silnika w FJ trzeba zdjąć kanapę i odkręcić dwie śruby M6 trzymające zbiornik. Tego nawet Kove nie prześcignie
3. Uklad silnika R2, który montowany jest w nowych sprzętach. XTZ/TDM/TRX rozwiązanie sprzed 30 lat. Już nawet Honda nie montuje w "Afrykach" V-ałek...
4. Sucha miska olejowa. Moim zdaniem kolejny pomysł, który zostanie odkryty przez konkurencję za parę lat
5. Gumiaste zawieszenie, brak regulacji zawieszenia... który fabryczny sprzęt z tamtych lat ma pełne wyposażenie? Mam emulatory z przodu + chińskie korki z regulacją wstępnego napięcia. Koszt modyfikacji poniżej 500 zł. Wiadomo, że nie jest to WP, ale prostymi metodami można poprawić drobne bolączki. Ważniejszy jest stan techniczny i mam wrażenie, że wiele opinii powstało po zakupie zakatowanych sprzętów.
6. Słabe hamulce z przodu. Mam tarcze oryginalnych rozmiarów. Po pełnym serwisie zacisków, zabudowie organicznych klocków Vesrah i zmniejszeniu średnicy tłoczyska pompy z 14mm na 12,7mm (jak w Afryce) nie mam zastrzeżeń. Potrzeba montowania tarcz 300+mm jest mocno przesadzona.

Przy normalnym użytkowaniu, a raczej przy porządnym serwisowaniu XTZ jest na prawdę trwała i przyjemna w eksploatacji.
Każdy sprzęt ma swoje wady i zalety. To od nas zależy co z tym zrobimy.

...ja zrobiłem to....
Załączone Grafiki
Typ pliku: jpg 20240627_210835.jpg (595.6 KB, 11 wyświetleń)
Typ pliku: jpg 20240627_210325.jpg (574.6 KB, 9 wyświetleń)
Lis jest offline   Odpowiedź z Cytowaniem
Stary 10.01.2025, 07:49   #743
szynszyll

szynszyll's Avatar

Miasto: Popapracie!
Motocykl: RD04
szynszyll jest na dystyngowanej drodze
Online: 5 miesiące 2 tygodni 1 godz 35 min 6 s
Domyślnie

ja tam wole serwisowac XTZ niz XRV. układ R2 ma spoooooooro dluzsza historie niz 30 lat wielki motocyklowy przemysł brytyjski sie na nim opierał. tak jak napisalem powyzej - poprawic nieco konstrukcje i by bylo miodzio - niestety Yamaha postanowila projekt zamknac wlasciwie do chwili pojawienia sie T7.
Stary 25.01.2025, 18:02   #744
szynszyll

szynszyll's Avatar

Domyślnie

bohaterowie historii są przedstawieni na czterech grafikach, są to:

- lewa czesc wału korbowego (2)
- podkładka dotykająca zębatke łańcuszka rozrządu (2)
- dwa łożyska rolkowe pozycjonujące zębatke rozrucznika na wale (9)
- zębatka rozrusznika na wale współpracująca ze sprzęgłem jednokierunkowym (1)
- sprzęgło jednokierunkowe przykrecane do wirnika z magnesami (10)
- klin (8)
- nasadzany na wał i ustalany klinem wirnik z magnesami (2)
- podkładka i nakrętka mocująca (9 i 10)

wymienilem to w kolejnosci zakładania na wał wychodzący z lewej strony silnika w 1VJ.
w czym problem: po zamontowaniu w kolejnosci jak wymieniłem i jak pokazuja to rysunki ( podkladka, dwa łożyska rolkowe, zębatka rozrusznika, wirnik magnesowy z dokreconym mechanizmem sprzęgła jednokierunkowego) i przed dokreceniem śruby mocującej z siła 90Nm koło zębate rozrusznika porusza sie swobodnie i bez oporów w jedną stronę w drugą natomiast blokuje sie prawidłowo dzięki układowi sprzęgła jednokierunkowego - w jedną strone sie obraca w druga nie. koło zębate jest więc ruchome wzgkędem koła magnesowego w jednym kierunku. podczas dokrecania śruby głównej pojawia się opór w swobodnym obrocie koła zebatego rozrusznika aż do jego całkowitego zblokowania. po dokreceniu siłą 90Nm koło zębate jest całkowicie unieruchomione w obu kierunkach a po ponowny odkreceniu śruby odzyskuje luz, natomiast koło magnesowe da sie ściagnac bez pomocy sciagacza.
moje wnioski: stos elementów nie jest odpowiedniej wysokości i koło magnesowe nie ma mozliwości sie odpowiednio 'zaciąć' na stożku wału. według numerów oem:

- lewa część wału korbowego wystepowała we wszystkich XT600 więc geometria stożka jest taka sama
- podłkładka dotykająca zębatke łańcucha rozrzadu również jest jednakowa dla wszystkich XT600
- koło zębate i łożyska rolkowe na którym się obraca wystepuje jedynie do 1989 roku
- zespół rolek w sprzegle jednokierunkowym wystepuje jedynie do 1989 roku
- wirnik z magnesami wystepuje jedynie do 1989 roku

reasumujac - wychodzi mi na to, ze tak jak wspomnialem wczesniej 'stos' układany przed nałożeniem na stożek wału wirnika z magnesami jest 'za wysoki' i wirnik nie moze osiąść a dociskany śrubą napiera na koło zębate rozrusznika blokując je i uniemożliwiając jego swobodny ruch. pytanie: spotkał się ktoś z taka sytuacja? silnik dostałem w kawałkach - nie ja go rozbierałem i nie wiem jak to pracowało wczesniej i czy do zdejmowania wirnika z magnesami potrzebny był ściagacz. moja teza jest taka, ze ktos pomieszał elementy z róznych roczników XT i wzajemnie one do siebie nie pasuja kolidując ze soba.
opisałem sie - jak to nie bedzie jasne to nagram film - bedzie wszystko na nim widac bo cała procedura nie trwa długo.
Stary 25.01.2025, 18:08   #745
matjas

matjas's Avatar

Miasto: Brzezia Łąka
Motocykl: nie mam AT jeszcze
matjas will become famous soon enough
Online: 4 miesiące 1 tydzień 5 dni 8 godz 17 min 0
Domyślnie

Sam wał korbowy nie ma możliwości przesunięcia prawo lewo?
Stary 25.01.2025, 18:11   #746
szynszyll

szynszyll's Avatar

Domyślnie

Cytat:
Napisał matjas Zobacz post
Sam wał korbowy nie ma możliwości przesunięcia prawo lewo?
nie - poza tym punktem odniesienia i wlasciwie poczatkiem układu jest zebatka lancucha rozrzadu. ona jest ustalona na wale i pierwszym elementem ruchomym nakladanym na nią jest podkładka (2). ruch wału - nawet gdyby wystepował nie miałby wpływu na pozycję startową 'stosu'. jego początkem jest podkładka (2) a końcem nakrętka (10).

tu cała rozkładówka:

https://www.cmsnl.com/yamaha-xt600z-...306/partslist/
Stary 26.01.2025, 00:41   #747
Lis

Lis's Avatar

Domyślnie

Moim zdaniem kolejność złożenia jest prawidłowa.
Jedno co bym zrobił to zmontował wirnik [2] ze sprzęgłem jednokierunkowym [10] i zębatką rozrusznika [1] na stole i nakładał w całości.
Jeśli dobrze rozumiem to przy składaniu wirnika [2] z zębatką rozrusznika [1] trzeba ją odpowiednio ustawić żeby nacięcia spasowały. To ma wpływ na wysokość "stosu". Ale to abecadło i zakładam, że robisz to prawidłowo. Ale to mój numer 1.

Numer 2 to praca stożka i klina... To w tej części "stosu" powinno się odbywać ustalenie wirnika. Nie powinien on napierać na zębatkę rozrządu...
To może wynikać ze składania różnych części - różnych motocykli. Stożek powinien przylegać na całej powierzchni. Można to sprawdzić plastigauge. Klin powinien być niski, pracuje na ścinanie... ale w ostateczności spróbowałbym dobrać minimalnie wyższy, żeby na nim oparłby się wirnik.

Numer 3 to zbyt szerokie łożysko na wale lub łożysko albo zębatka rozrządu nie dobite do końca - nie na miejscu. To też abecadło i nie zakładam tu błędu, ale ich pozycja wpływa na montaż całości.

4. Przyszło mi do głowy, że podkładka [2] może być niewłaściwa - niewłaściwej grubości. To chyba najłatwiej pomylić...
Załączone Grafiki
Typ pliku: png Zębatka rozrusznika.PNG (313.8 KB, 75 wyświetleń)
Typ pliku: png XT600_magneto.PNG (78.2 KB, 76 wyświetleń)
Typ pliku: png XT600_wał.PNG (209.9 KB, 5 wyświetleń)
Typ pliku: png XT600_montaż.PNG (519.7 KB, 5 wyświetleń)
Typ pliku: png XT600_montaż1.PNG (321.8 KB, 5 wyświetleń)

Ostatnio edytowane przez Lis : 26.01.2025 o 00:59 Powód: numer 4
Lis jest offline   Odpowiedź z Cytowaniem
Stary 26.01.2025, 00:48   #748
Melon

Melon's Avatar

Miasto: Lublin
Motocykl: cz350/ bandit600/ zx12r/ varadero/vfr1200xd
Melon jest na dystyngowanej drodze
Online: 3 miesiące 3 tygodni 6 dni 5 godz 52 min 4 s
Domyślnie

Nie ta szerokość łożyska to może być trop, ostatnio koleżka kupił łożysko które nie spełniało wymiarów wg. oznaczenia.
Stary 26.01.2025, 04:54   #749
szynszyll

szynszyll's Avatar

Domyślnie

yo!

- wirnik (2) i sprzęgło jednokierunkowe (10) są ze sobą skręcone ( na rozkładówce są pokazane osobno ale ja na stole mam skrecone) dodatkowo śruby są rozkute solidnie punktakiem. w razie W ich wykręcenie nie bedzie łatwe
- nie bardzo rozumiem drugi punkt - wirnik (2) i zebatka (1) są ze soba wzajemnie ruchome a na obwodzie zebatki (1) nie ma nacięć. obraca się w jednym kierunku bo 'rolki - łezki' w sprzęgle jednokierunkowym (10) na to pozwalają, przy próbie kręcenia w drugą strone 'rolki - łezki' zacinają oba elementy ze sobą - sprzęgają jednokierunkowo. jedna powierzchnia pozioma pracuje w kontakcie z podkładką (2) druga z wirnikiem (2). nacięcia które wskazałeś wg mnie wspomagaja dystrybucje oleju - nie ma na nie miejsca osadzenia. dodatkowo zebatka w 1VJ wygląda nieco inaczej. dołącz opis do zdjęcia z zębatka i strzałkami jezeli mozesz
- na rysunku strona z ksiażki do XT600 z 1987 roku - tu wartość momentu nakrętki głownej to 90Nm. przypuszczam, że Twój screen to XT600E
- lewy element składowy wału korbowego (2)
https://www.cmsnl.com/yamaha-xt600z-...-1_1vjw114100/
jest sprzedawany jako jeden nierozłączny element i jest taki sam we wszystkich XT600 od poczatku do końca, wiec i skos jest taki sam. lozyska nie da sie pomylic bo zebatka jest nasadzona na wał i zakuta punktowo. w zalożeniu łożysko jest częścią niewymienialna i próba zsunięcia zębatki z pewnościa pozostawiłaby ślany bądź ją zniszczyła ( znam takie przypadki - sciagacz rozrywał zębatke). wirnik z magnesami jest inny w 1vj co wynika ze specyficznego ukladu cewek w układzie elektrycznym, ale jezeli wał jest taki sam we wszystkich modelach wiec zakladam, ze i skos w wirniku jest taki sam. jezeli montuje sam wirnik nie zakładając wczesniejszych elementow i dokracam go z zalecana siła to wirnik 'zacina sie' prawidlowo i do jego sciagniecia konieczny jest sciagacz
- tak jak wspomniałem roznia sie od innych modelorocznikow: zebatka rozrusznika (1) i podkładka stykająca się z zębatka łańcuszka (2) i na to bym w sumie stawiał. ich nadmierna wysokosc nie gwarantuje odpowiedniego luzu montazowego w granicach zębatka łańcuszka rozrzadu - powierzchnia wirnika magnesowego.

reasumując - na chwilę obecna stawiam na inne wymiary ( wysokości) podkładki (2) albo zebatki rozrusznika (1) - przypomne, ze rozne od pozostalych XT sa rownież łożyska rolkowe (9) ustalające zębatke rozrusznika (1) - wiec pewno tez nie bez powodu. sprawdze w warsztacie na ile można obnizyć podkładkę (2) bez ryzyka kontaktu zębatki rozrusznika (1) z lewym karterem. brakujący 'luz' według mnie mieści się w granicach dziesiątych części milimetra.

rożne numery oem i na zdjeciach nawet widac roznice w przypadku zębatki rozrusznika (1) mają elementu:
- zebatka rozrusznika (1)
- podkładka (2)
- łozyska rolkowe (9)
zmiana nastepuje w roku 1990
Załączone Grafiki
Typ pliku: jpg D_MOTOCYKLE_wał xt600 Model (1).jpg (32.6 KB, 5 wyświetleń)
Typ pliku: jpg Bez.tytułu.jpg (147.7 KB, 5 wyświetleń)
Typ pliku: jpg Zębatka rozrusznika (1).jpg (78.3 KB, 72 wyświetleń)
Stary 26.01.2025, 12:21   #750
Lis

Lis's Avatar

Domyślnie

Przejrzałem dwie serwisówki 1VJ i faktycznie jest tam 90Nm. Ponieważ screeny w nich są podłej jakości posłużyłem się obrazkami z 3AJ, z 1988r. Tam jest 120Nm.
W tym pkt. 2 pomyślałem, że nacięcia powinny pasować na jakieś wpusty. Trochę jak przy składaniu sprzęgła w FJ. Jak nie ustawisz odpowiednio kosza na wpustach - nie złożysz.
Kilka screenów dodatkowo.
Wymiar zębatki rozrządu i podkładki są najbardziej prawdopodobne.
Załączone Grafiki
Typ pliku: png Serwisówka.PNG (34.8 KB, 52 wyświetleń)
Typ pliku: png Moment.PNG (115.8 KB, 5 wyświetleń)
Typ pliku: jpg XT600_Kolejność.jpg (375.2 KB, 6 wyświetleń)

Zasady Postowania