|
Silnik, sprzęgło, skrzynia Montaż i demontaż elementów silnika: sprzęgła i skrzyni , wymiana łańcuszków rozrządu, demontaż głowic i zaworów, pomiary kompresji, ciśnienia oleju, serwisowanie zaworów i gniazd, tłoków i pierścieni. |
|
Narzędzia wątku | Wygląd |
30.01.2020, 21:31 | #71 |
Miasto: Warszawa
Motocykl: RD07a
Online: 4 tygodni 15 godz 23 min 43 s
|
Dobra dobra taki rozkrecony na napisze części które biore
|
31.01.2020, 06:04 | #72 |
Moderator
|
Zrobione, usunąłem temat z giełdy.
31.01.2020, 08:09 | #73 | |
Cytat:
Marcin robiłeś może podsumowanie kosztów? Jeśli to nie tajemnica, mógłbyś wrzucić ile to wyniosło. Super robota. Pewnie nie jedna oddała by serducho w Twoje ręce. Pozdro! |
||
31.01.2020, 11:10 | #74 | |
Moderator
|
Cytat:
Koszty części z pamięci: komplet uszczelek ok 450, komplet łożysk ok 200, kosz sprzęgłowy nowy w naszym polskim ASO 2100 pln... ja kupowałem w impex japan - wyszło z łożyskiem oporowym i czymś tam jeszcze, razem z cłem ok 900-1000, panewki korbowodu komplet honda 200, sworznie tłoka komplet 115, wałek afryka 1000 ja ma z shadow 560, regeneracja głowic ok 200, olej plus filtry 150 łańcuchy rozrządu morse 300, łańcuch pompy oleju 150 tarcze sprzęgła vesrah (takie jak oryginalne) chyba ze 200, ----------------------------------------- Podsumujmy = ok. 3500 pln Ale nie było to na jeden strzał - kompletne sprzęgło kosz, łożyska, tarcze i łańcuch rozrządu itd... zrobiłem rok wcześniej ---------------------------------------- Ale koszty mogą być różne w zależności od podejścia do tematu i stanu silnika. Gdybym zostawił stare łożyska (bo było całkiem dobre) oraz stary wałek (bo też jest niczego sobie) a nawet panewki korby to koszty byłyby dużo niższe. Z drugiej strony, jeżeli ktoś ma fatalny stan pieca, to dojdą koszty tłoków, pierścieni - będzie plus 1500, dodatkowo szlify i docieranie. Gdyby był problem z wałem lub z korbami to można wrzucić w ten silnik nawet z 7-8 tyś....::))) ---------------------------------------- Plus koszty mechanika, ale to już tajemnica:))
31.01.2020, 12:16 | #75 |
Miasto: Bielsk Podlaski
Motocykl: AT RD07a
Online: 2 tygodni 5 dni 8 godz 8 min 45 s
|
|
31.01.2020, 12:56 | #76 |
Miasto: warszawa / siedlce
Motocykl: RD03
Online: 1 tydzień 3 dni 11 godz 18 min 33 s
|
Nie usówajcie tylko zamknijcie bo fajne foty silnika w tym temacie są :P
|
01.02.2020, 08:34 | #77 |
Administrator
|
Słówko dla wierzących w kontrolki.
Kontrolka ciśnienia oleju często jest wyskalowana na gaśniecie już przy 0.2 atm a zdrowy układ smarowania potrafi/powinien mieć po 3-4 atm. Pytam więc tych łatwowiernych czy będą się czuli usatysfakcjonowani ciśnieniem 0.3 atm bo przecież kontrolka już nie świeci. Identycznie wygląda sytuacja z kontrolką ładowania , tylko pomiar miernikiem faktycznych prądów daje gwarancję , sama kontrolka to tylko sugestia dla kierowcy że jest dobrze a akumulator jest w ciągłym niedoładowaniu. A potem łatwowierni naprawiają silniki ( bo przecież kontrolka gasła) i kupują nowe akumulatory ( bo szybko padają ).
01.02.2020, 13:58 | #78 |
Miasto: Maków Podhalański
Motocykl: XRV750->XR400
Galeria: Zdjęcia
Online: 1 miesiąc 2 tygodni 4 dni 17 godz 56 min 37 s
|
Nie róbmy głupków z producentów... naprawdę silnik potrzebujący do normalnej pracy 3-4bar, ulegający zatarciu przy 0,3bar miałby czujnik ciśnienia wyskalowany na 0,2bar? A może jeszcze TPS (czujnik ciśnienia w oponie) da nam alarm dopiero jak będzie ciśnienia w oponie 0,1 bar
Czujniki ciśnienia są różne. Tutaj masz jakąś listę czujników: https://tridon.com.au/products/Trido...rs-and-sensors Do wyboru od 0,2bar do 2,5bar. Może jest problem z naszymi mechanikami co wkręcają czujnik, bo jak gwint pasuje to musi być dobrze? A potem pojawiają się historie o tym jak to silniki się zacierają przy "dobrym" ciśnieniu oleju? Bo to że jeden ma ciśnienie przełączenia 0,2bar a drugi 1bar to nie jest ważne. No i kontrolka niskiego ciśnienia oleju da nam już znać przy niskich obrotach silnika, więc wtedy silnik potrzebuje mniejszego ciśnienia oleju i jest mniejsza szansa na awarię. Gdy silnik wkręca się na obroty to ciśnienie oleju tylko wzrasta. Co do pomiaru ładowania - to chyba zawsze jest zapalanie lampki na podstawie napięcia w instalacji. Niskie napięcie na akumulatorze to brak ładowania, wysokie napięcie to ładowanie. Tutaj nie trzeba mierzyć żadnych prądów aby mieć pewność co do stanu ładowania bo tak działa akumulator. |
03.02.2020, 10:13 | #79 |
Administrator
|
Mylisz się co do ładowania.
Odnośnie ciśnienia też nie będe polemizował.
03.02.2020, 15:30 | #80 |
Miasto: Sosnowiec
Motocykl: RD07a
Online: 1 miesiąc 1 tydzień 25 min 29 s
|
Nie mam afryki pod ręką ale jaki to problem podpiąć czujnik pod kompresor i zmierzyć ciśnienie przełączania styków ?
|
|
|