|
Silnik, sprzęgło, skrzynia Montaż i demontaż elementów silnika: sprzęgła i skrzyni , wymiana łańcuszków rozrządu, demontaż głowic i zaworów, pomiary kompresji, ciśnienia oleju, serwisowanie zaworów i gniazd, tłoków i pierścieni. |
|
Narzędzia wątku | Wygląd |
26.11.2014, 23:23 | #71 |
Miasto: Poznań
Motocykl: 690 Enduro
Online: 4 miesiące 2 tygodni 14 godz 41 min 50 s
|
nie pala sie wszystkie jednoczesnie. Tam byl problem z chlodzeniem olejem przez zajebany filtr.
07.06.2015, 13:21 | #72 |
Miasto: Lubaczów/Rzeszów
Motocykl: RD07a
Online: 1 dzień 21 godz 27 min 10 s
|
Ja jestem ciekawy. Niestety ja już swój roznitowałem, ale mam ból d... bo przy nitowaniu strzelił ;/ i teraz mam problem ze znalezieniem używki bo nówka wiadomo ile kosztuje może ma ktoś namiar.
I mam takie pytanie czy z rd04 podejdzie do rd07a, czy jest w ogóle jakaś różnica między tymi silnikami chodzi mi tu konkretnie o kosz? |
29.10.2015, 19:58 | #73 |
Miasto: Crewkerne
Motocykl: RD03
Online: 15 godz 38 min 23 s
|
Trochę odgrzeję.
Ponieważ jestem w zasadzie nowym urzytkownikiem sprzętu z takim silnikiem jak w AT i nie mam doświadczenia w osłuchaniu się jego normalnych odgłosów pracy a jedynie konkurencji . Konkretnie np. Suzuki którego podobno stuki i puki są słynne. Ponieważ w w/z z tym mam pewne wątpiwości to może coś podpowiecie. Otóż, silnik w jakiś dziwny dla mnie sposób stuka. Nieśmiało tylko dodam że gdyby tak stukał silnik V2 suzuki to niechybnie zapadłby wyrok że już mu piździec i pora zbierać walutę na nowy. Otóż mój V2 suzy po przebiegu coś koło 80 tys wogóle nie stuka. Za to Honda która niedawno złożyłem a która ma przebiegu zaledwie 12 tys mil wydaje z siebie odglos który najpierw zidentyfikował mi się jako nadmierny luz pary tłok-cylinder. Ponieważ ten dźwięk najchętniej występuje po wzroście obciążenia i czasami pozostaje po wypięciu biegu zacząłem szukać przyczyny innej. Żródło dźwięku starałem się wysłuchać ale bez większego sukcesu. sprawia wrażenie że jest >wszędzie < w silniku. To zaś naprowadziło mnie na ślad że być może sprzęgło, mechanizm przeciwstrząsowy czy byc może łożysko główne sprzęgła. No i przeczytałem ten wątek na koniec. Podstawowe pytanie zatem: Czy w silniku znanym wam z AT po przebiegu ok 20 tys kilometrów może wystąpić >feler< ? Który zgarabie zlikwidował zipo podając przy tym wyczerpujący opis kuracji. Co innego ew. może być źródłem głuchego odgłosu w tym silniku? Składając silnik przyznam się bez bicia że nie grzebałem w sprzęgle ani skrzyni biegów. Legenda że to Honda zrobiła swoje. Obawiam się jednak że mogłem ulec ułudzie. Wykluczam natomiast że wali któraś z panewek, czop tłoka itp.... Bo to sprawdzałem. Luzy serwisowe pary tłok cylinder również są w normie chociaż różne dla przedniego i tylnego cylindra. Na przodzie jest luz średni 0.015 a na tylnym 0.025. Uwzględniając na niekorzyść ew. błędy pomiarowe luz może być co najwyżej o 0.005 powiększony. A więc w dalszym ciągu w limicie serwisowym dla obu cylindrów. ed. Dodam na wszelki wypadek że: żadnych opiłków w oleju nie ma. Odgłosy ze strony wału wykluczone (bo chodzi o Hondę Revere) ponieważ >dźwięk< jest synchroniczny z pracą silnika. Luzy zaworowe w normnie. Możliwość że odgłos z otoczenia silnika również wykluczony. Przy okazji niejako znalazłem podobny powodowany przez uderzanie regulatora napięcia o skrzynkę akumulatora. Ostatnio edytowane przez Rozkosmany : 29.10.2015 o 20:15 |
12.01.2016, 18:58 | #74 | |
Gość
Online: 0
|
Cytat:
Mysle tez,ze wieksze szkody moze zrobic pyrkanie w miescie na niskich obrotach i wyzszych biegach.Jako,ze fauka lubi obroty i ma duzy skok tloka,to szarpanie(zwlaszcza na orginalnych zebatkach napedowych poteguje luzy na zdawczym i na koszu sprzegla. Filmik ukazuje przyczyne gluchego stukotu na wolnych obrotach. Fajnie,ze przydaly ci sie moje wynalazki sprzeglowe Ostatnio edytowane przez zipo : 12.01.2016 o 19:04 |
|
12.01.2016, 20:18 | #75 |
Gość
|
A tak wlasnie dzwonia sprezynki w koszu
|
12.01.2016, 20:37 | #76 | |
Miasto: sulechow-londyn
Motocykl: RD04
Online: 2 tygodni 3 dni 8 godz 15 min 48 s
|
Cytat:
A dales nowe podkladki pod kolektory wydechowe Moze to jest ten gkuchy dzwiek Sprzeglo powinno sie uciszyc po wcisnieciu klamki lub powyzej 2 tys obrotow |
|
20.01.2016, 18:51 | #77 | |
Gość
|
Cytat:
Dalem, ale ten dzwiek "klekotu-stukotu" byl wynikiem luzu na koszu sprzegla jak na video. To wlasnie bylo moje sprzeglo. Jak pisalem wczesniej w tym temacie,na dzwoniace sprezynki zastosowalem podkladki z blachy stalowej niskotloczonej.Dzwonienie ustalo,kosza nie trzeba roznitowywac,prostota rozwiazania jest oczywista. Natomiast musze puscic pare,ze opanowalem tez prosty patent na luz kosza na styku z tarczkami..ale to juz inna historyjka Moze kiedys wyjawie |
|
20.01.2016, 19:49 | #78 | |
Miasto: sulechow-londyn
Motocykl: RD04
Online: 2 tygodni 3 dni 8 godz 15 min 48 s
|
Cytat:
Kupilem nowy kosz i w nim sprezynki tez lataja ( jak sie potrzesie koszem ) zalozylem jednak jest ciszej Podczas wymiany sprawdziles lancuszek pompy oleju Czy nie rozciagniety |
|
20.01.2016, 22:32 | #79 | |
Gość
|
Cytat:
No i wlasciwie jedyne co wymienilem to uszczelka dekla,nakretka kosza,uszczelki kol. wydechu. Nadal mowa o gluchym stukocie.Dzwiek ten jest generowany na koszu,w miejscu oparcia tarcz(friction pates) Kupno nowego kosza to oczywiscie profesjonalne rozwiazanie. Ja experymentuje w roznych dziedzinach czasem z czystej przekory Czasami sie uda cos wystrugac.. Ostatnio edytowane przez zipo : 20.01.2016 o 22:35 |
|
21.01.2016, 00:03 | #80 | |
Miasto: Ze wsi jestem w ZMY
Motocykl: Hunter Cub
Online: 7 miesiące 2 dni 19 godz 11 min 14 s
|
Cytat:
|
|
|
|