![]() |
#71 | |
Gość
Online: 0
|
![]() Cytat:
Zdrówko, Miszel |
|
![]() |
![]() |
#72 |
trampkarz emeryt
![]() |
![]()
Powiem Wam że po Oregonie ekran Montany robi duże wrażenie. Jest pod każdym względem lepiej. Z drugiej strony przydatność dla turystyki pieszej jest mniejsza - coś za coś.
Wstępnie jestem bardzo zadowolony, choć tania impreza to to nie jest. pozdrawiam zimny Ostatnio edytowane przez zimny : 19.02.2013 o 09:55 |
![]() |
![]() |
![]() |
#73 | |
![]() Zarejestrowany: May 2011
Miasto: Kraków
Motocykl: RD07a
Przebieg: 46000
![]() Online: 1 dzień 23 godz 5 min 40 s
|
![]() Cytat:
Po kliknięciu enter coś próbowało się zadziać, ale za chwilę pojawił się komunikat "babel przestał działać". Może trzeba ten plik skonwertować na dysk twardy, a dopiero potem ściągnąć na garniaka? Jeżeli tak, to jak to zrobić ![]() Pozdrawiam |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#74 |
![]() |
![]()
czasami tak sie dzieje. mi też babel wysypywał się masę razy.
może tak?: spróbuj otworzyć babel przeciągając do jego ikony na pulpicie plik źrodłowy .kml, .kmz i po otworzeniu się aplikacji babel wskaż jakiego rodzaju plik ma być wygenerowany. plik źródłowy będzie załadowany automatycznie przy otworzeniu sie programu. napisz czy pomogło. jeśli nie to może przeistaluj ![]() matjas p.s. jeśli masz problem z konwertowaniem do gpx's to są w necie darmowe konwertery online. poszukaj - wpisz 'kml to gpx' - to wystarczy.
![]() |
#75 |
Niepoprawny ideologicznie - XTZ/GS/LC4 ;)
![]() Zarejestrowany: Jul 2008
Miasto: Józefów
Motocykl: R1100GS, LC4
![]() Online: 2 tygodni 1 dzień 17 godz 57 min 31 s
|
![]()
Nie testowałem bezpośredniego wysyłania z programu do odbiornika.
Zawsze robiłem plik .GPX i wrzucałem go na kartę do katalogu \Garmin\GPX\ Być może problem polega na trybie w jakim pracuje odbiornik podpięty do kompa - zdaje się, że NIE powinien być podpięty jako pamięć masowa, a mieć odpalony system. pzdr, Adam |
![]() |
![]() |
![]() |
#76 |
![]() |
![]()
ale jemu zdycha babel a nie garmin
![]()
![]() |
#77 |
|
![]()
Dzięki Matjas za rady. W wolnej chwili sprawdzę, tak że nie przejmuj się tym co piszę dalej (nie mam siły dzisiaj tego rozgryzać). Wpisałem na chybił trafił 'kml to gpx', pojawił się jakiś darmowy converter i wskazałem mu plik do przeróbki. Coś tam zrobił, potem ściągnąłem to coś z serwera na pulpit i zapisało się jako dokument xml
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#78 |
![]() |
![]()
powiem Ci, że ja jestem słaaaaaby komputerowiec a to co wiem o garminie ma się nijak do wiedzy takiego fxridera na przykład. self taught man jestem i to co umiem, umiem bo musiałem się nauczyć bo chciałem sobie robić tracki w offa...
nie korzystałem nigdy z oprogramowania, o którym piszesz. zawsze używam jedynie GoogleEarth, a teraz po przesiadce na szosę trochę bardziej wszedłem w GoogleMaps. IMO nie potrzeba nic więcej Z WYJĄTKIEM tych miejsc, które mają słabą rozdzielczość, ale i tam można powoli dac sobie radę. najwyżej nie jest jakoś mega dokładnie. gdybys miał problemy na linii googleearth-babel-garmin to pisz. być może będę umiał pomóc. matjas
![]() |
#79 |
Niepoprawny ideologicznie - XTZ/GS/LC4 ;)
![]() Zarejestrowany: Jul 2008
Miasto: Józefów
Motocykl: R1100GS, LC4
![]() Online: 2 tygodni 1 dzień 17 godz 57 min 31 s
|
![]()
Miałem na myśli to, że jeśli garmin będzie w trybie "mass storage" (pamięć dyskowa) to gpsbabel może nie móc się z nim dogadać i faktycznie się wieszać. Nie testowałem, bo chwilo nie mam swojego odbiornika, ale tak na sucho podaję najbardziej (w.g. mnie) prawdopodobną przyczynę.
Co do xml/gpx - tak na prawdę plik .gpx to jest xml o określonej strukturze. Spróbuj ręcznie zmienić rozszerzenie pliku na .gpx i jest spora szansa, że po wrzuceniu do odbiornika ruszy. Aha, plik GPX można wrzucać bezpośrednio do Google Earth - po prostu wystarczy przesunąć jego ikonę do programu, klikniąć OK w oknie które wyskoczy, chwilę pomieli i powinno być widać ślad - taki sposób na w miarę wygodną weryfikację. pzdr, Adam P.S. ja też jakiś specjalnie mocny w tym nie jestem, kiedyś trochę eksperymentowałem i testowałem. Od dłuższego czasu niestety nie jestem już na bieżąco - być może pojawiły się w międzyczasie lepsze metody na niektóre rzeczy. Ostatnio edytowane przez fxrider : 26.02.2013 o 15:51 |
![]() |
![]() |
![]() |
#80 |
|
![]()
Fxrider, Matjas, dzięki że chce Wam się odpowiadać. Przyjdzie czas będę sprawdzał, czy da się coś usprawnić. Generalnie to wiem tyle ile mi powiecie
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|
|
![]() |
||||
Wątek | Autor wątku | Forum | Odpowiedzi | Ostatni Post / Autor |
kupić, nie kupić - oto jest pytanie? | norweg | Hamulce, kola, opony | 31 | 24.05.2013 20:00 |
Chciałbym poznać... | Klepo | Umawianie i propozycje wyjazdów | 9 | 18.08.2011 01:28 |
czy kupić taki regler...??? | MuSStaFFa | Układ elektryczny i zapłonowy | 22 | 02.04.2011 21:17 |