04.02.2019, 20:32 | #71 |
Gość
Online: 0
|
Moje zdjecia tez oczywiscie w orginale bez jakiejkolwiek obrobki. Tak jest opcja zapisu w RAW. Rozdzielczosc mam ustawiona na 10mpx i spokojnie wystarcza.
Waga przy 40mpx, strzelone z kanapy z reki hhhh.jpg Ostatnio edytowane przez Dubel : 04.02.2019 o 20:39 |
04.02.2019, 20:50 | #72 |
Wieczór
No to pięknie, z tymi smarkfonami, tylko czy są modele z celownikiem optycznym (o zwykłych guziczkach czy pokrętełkach nie wspomne) ? To nie fanaberia ale starwzdoczność, oko nie akomoduje i na kadrowanie z telewizorków ręce mam za krótkie. To samo z szukaniem wlasciwej ikonki i trafienie akurat w nia paluchem? No chyba żeby napiepszac smimki jak jak gimbazowa wycieczka, byle jak ale dużo a nóż się cos wybierze... o ile w ogole do tych patyczków wróci. Pozdr rr
Są jeszcze piękne zadupia na tym świecie. Ostatnio edytowane przez rrolek : 04.02.2019 o 20:55 |
|
04.02.2019, 20:53 | #73 |
Kiedyś R.T70
Miasto: Częstochowa
Motocykl: Była RD04
Przebieg: 120000+
Online: 3 miesiące 2 tygodni 5 dni 7 godz 47 min 6 s
|
A to mó srajfon:
Co mi trzeba więcej?
04.02.2019, 21:03 | #74 |
Miasto: białystok
Motocykl: ktm 640 adventure
Online: 3 miesiące 4 tygodni 14 godz 55 min 49 s
|
Zajmuje sie fotografia na codzien, profesjonalna obrobka zdjec, foto manipulacja wszelaka.... jestem pod wrazeniem jakosci zdjec z nowoczesnych topowych smartfonow... tak p20 pro robi super zdjecia, fajnie wygladaja na ekranie telefonu... nawet w ciemnosciach radzi sobie na orawde niezle, hmm nawet bardzo dobrze... ale to wszystko niestety nadal pozory... prawie kazdy aspekt zdjecia jest naciagany przez filtrowanie, probkowanie, algorytmy i sztuczki programowe. Zdjecie z rownie nowoczesnego kompaktu podobnej lub nizszej klasy cenowej bedzie duuuuzo lepsze, zobaczyc to mozna na prawidlowo swiecacym, skalibrowanym monitorze, jest to kwestia bezdyskusyjna. Jeszcze bardziej widac przepasc w jakosci zdjec w momencie gdy zachodzi potrzeba podciagniecia niedoswietlen, lub minimalizowania przeswietlen...
|
04.02.2019, 21:04 | #75 |
Gość
Online: 0
|
Nie neguję , że wystarcza srajfon.
Twierdzenie , że srajfon robi robotę taka , jak dobry bezlustetkowiec za 2.5 k jest jak twierdzeniem na naszym forum , że na wyprawę do Kazachstanu nadaje się WSK. Oczywiście, że się da i m swój klimat. Zawsze jest pytanie , co chcesz osiągnąć . WSK i smarkfonem. Nadmorskie , że mam dobrego smarka i g7. Dla mnie różnica jest kolosalna. |
04.02.2019, 21:15 | #76 |
Administrator
|
Nikt nie kwestionuje jakości zdjęć zrobionych dobrym aparatem ale........
Dawno temu pstrykałem lustrzanką jeszcze kliszową ( leży w szafie), z czasem noszenie torby z nią powodowało zmniejszenie chęci na zabieranie , potem był mały kompakt , robił zwyczajne zdjęcia i o wiele częściej był zabierany , w między czasie doszedł lepszy ale ciut większy kompakt ale i mniejszy niż lustrzanka ........ Skutek jest taki że najczęściej to wszystko zostaje w domu a w terenie zostaje robienie telefonem ( choć z solida to wiele nie wyjdzie). Morał jest taki że najlepszy sprzęt do zdjęć to taki który mamy w ręku kiedy go potrzebujemy.
04.02.2019, 21:16 | #77 | |
Kiedyś R.T70
Miasto: Częstochowa
Motocykl: Była RD04
Przebieg: 120000+
Online: 3 miesiące 2 tygodni 5 dni 7 godz 47 min 6 s
|
Cytat:
Dla mnie wożenie FX jest grubą przesadą. Nawet jak będę chciał wydrukować sobie album, to te zdjęcia podciągnięte lekko w Lightroomie zrobią robotę. (Oczywiście o artyźmie tu nie dyskutujemy).
04.02.2019, 21:21 | #78 | |
Miasto: Warszawa
Motocykl: brak
Galeria: Zdjęcia
Online: 2 miesiące 2 tygodni 3 dni 18 godz 2 min 36 s
|
Cytat:
Z drugiej strony po prawie dwóch miesiącach właśnie skończyłem obrabiać zdjęcia z wyjazdu z 2017 roku. Zmierzam do tego, że trzeba mieć dużo samozaparcia i czasu, żeby cały proces zakończyć od pstryknięcia do zobaczenia. Niektórym to niepotrzebne i pewnie zdjęcia są sprawą drugorzędną. Pstrykają jpgi nie bawiąc się później w programy, obróbkę, zgłębianie tajemnic RAWów. Co więcej, często najwyżej raz czy dwa zerkną na to co zrobili prezentując żonie czy koledze gdzie byli i czego dokonali. W takim przypadku pewnie smartfon wystarczy. A tak poza konkursem, myślisz że bezlusterkowce typu Sony a7III albo Nikon Z6 czy Canon albo ostatnio Panasonic zrównały już jakością do lustrzanek?
04.02.2019, 21:39 | #79 |
Miasto: białystok
Motocykl: ktm 640 adventure
Online: 3 miesiące 4 tygodni 14 godz 55 min 49 s
|
Celofan:
caly czas jest wyscig... aparaty smartfonow, kompakty, bezlusterkowce, lustra, pelne klatki i wieksze aparaty pro... nie da sie odpowiedziec jednoznacznnie. Jakosc finalnego zdjecia zalerzy juz od wielu czynnikow ale przyjac trzeba za podstawe wielkosc pixela, matrycy i szkla. Probki fotek w pelnej rozdzielczosci mozna znalezc w sieci. Odsylam zawsze na studia strony dpreview.com. Tam mozna znalez wszystkie dane i porownac laboratoryjne probki zdjec. |