Wróć   Africa Twin Forum - POLAND > Wszystko co chciałbyś wiedzieć o motocyklach innych niż AT > Inne - dyskusja ogólna

Inne - dyskusja ogólna Dział poświęcony motocyklom nieskategoryzowanym.

Odpowiedz

Narzędzia wątku Wygląd
Stary 10.10.2011, 23:34   #71
ex1

ex1's Avatar

Miasto: Szczecin
Motocykl: CRF1100
ex1 jest na dystyngowanej drodze
Online: 1 miesiąc 1 tydzień 4 dni 8 godz 58 min 2 s
Domyślnie

Mam obecine drugą LC8, pierwsza miała nakrecone cos ponad 60 tys. padło spzrzęgło rozrusznika. Kupione na niemieckim ebayu za 11 euro. i lecieł dalej, więcej Awarii nie było. W nowej Lc8 padł reglator napięcia, wynik błednego osadzenia nad kolektorem wydechowym, nowy kuopiony na ebayu za 40 euro. zamontowany na puszcze filtra, nic sie nie dzieje. Na obu maszynach mam nakręcone ponad 50 tys. Pewnie to w realiach Varadero czy BMW nie za wiele, jednak maszny nie miały łatwo..
Typowe usterki i słabsze punkty zosktały już zdiagnozowane w pełni, (tak jak w Afrykach) sam piec LC8 to mocna i trwała konstrukcja, są już przebiegi blisko 200 tys.
jeżeli jakiekolwiek problemy występują to zawsze chodzi o osprzęt. I tak jak w Afrykach wystarczy się dbać, serwisować, wymieniać i pokłopocie.
Wymienić - wyspzręglik na akcesoryjny
Zestaw naprawczy pompy wody co 30 tys.
Filtr pompy paliwa przy 990 co 20-30 tys.
styki pompy paliwa przy 950 kontrolować ( zestaw naprawczy 60 zł)
lub wymienic na pompe pociśnieniwą
pilnowac stanu oleju
W SE - przenieść Regler w inne miejsce
i tyle...

Dodatkowo powiem wam że ilośc częsci i zamiennników jest tak duża na portalach aukcyjnych że penwie Afrikanerzy nie mają tyle.
Silniki Lc8 były i montowane od 2003 roku w modelach

950 ADV
950 SM
950 SMR
950 SE
990 SUPER duke
990 SM
990 Super duke R
990 SMR
990 SMT
990 ADV
a i nawet po trochu w RC8, bo ten silnik to rozwiercona Lc8
Stary 11.10.2011, 01:05   #72
rambo

rambo's Avatar

Miasto: Wrocław
Motocykl: Nie mam już Afryki
rambo jest na dystyngowanej drodze
Online: 4 miesiące 2 dni 2 godz 39 min 26 s
Domyślnie

Cytat:
Napisał Dzieju Zobacz post
Rambo ja się tam nie znam ale np 1200GS sporo wolniejszy i do setki bo Vmax pewnie zbliżony.
Nie trafiłem na stronę z wszytkimi motocyklami i ich danymi technicznymi.
Może podaj przykłady szybszych turystyków nie spotrowych motocykli niż wiadrowe 3.6sek do 100 , z pewnością masz już konkretne przykłady.Np VFR800 110KM robi 3.1 ale to inna bajka.
Dla utrudnienia może niech będą tak samo wygodne , tak samo elastyczne , żeby było ciekawiej conajmniej tak samo bezawaryjne...... no dobra już nie będe ci utrudniał .
Wystarczy tylko przyśpieszenie do 100 jako wykładnik
Podzielić się mogę tylko tym co sam sprawdziłem
1. Masa załadowanej varaderki
2. Szerokość z kuframi
3. Fatalne zestrojenie tylnego zawieszenia w varaderce. W tych przed 2003 dobija a po 2003 jakby moto był na sztywno. W tych starszych dobija tez przód na większych dziurach. Narzekałem ja i pasażerowie
4. Wyłączanie się silnika przy manewrach na półsprzęgle w varaderce, choć tu obarczył bym wtrysk.
5. W ciepłe dni tylny gar grzeje jaja na twardo Chłodnie z boku jak zaczną mielić to też nie jest ciekawie.
6. kanapa nadaje się do offu tak jak całe varadero. twarda jak na rodeo i wrzyna się uda.
7. Plastikowa osłona silnika
8. Nie widać co się dzieje przed przedni kołem
9. Nie wiem jak w gażnikowej ale w tej nowszej zestrojenie skrzyni jest fatalne. Jedynka za długa. Dwójka za wysoko a na 6stce pali wiecej przy jeździe z kuframi i pasażerem niż na piątce i ciężko cokolwiek wyprzedzić
10. Prześwit pod silnikiem

Kupisz Dzieju co bedziesz chciał. Tu masz moje 10 pkt na NIE
rambo jest offline   Odpowiedź z Cytowaniem
Stary 11.10.2011, 09:08   #73
Dzieju
Administrator

Zapłaciłem składkę :)

Miasto: Warszawa
Motocykl: RD03
Dzieju jest na dystyngowanej drodze
Online: 4 miesiące 4 tygodni 1 dzień 11 godz 22 min 52 s
Domyślnie

Cytat:
Napisał rambo Zobacz post
Podzielić się mogę tylko tym co sam sprawdziłem
1. Masa załadowanej varaderki
2. Szerokość z kuframi
3. Fatalne zestrojenie tylnego zawieszenia w varaderce. W tych przed 2003 dobija a po 2003 jakby moto był na sztywno. W tych starszych dobija tez przód na większych dziurach. Narzekałem ja i pasażerowie
4. Wyłączanie się silnika przy manewrach na półsprzęgle w varaderce, choć tu obarczył bym wtrysk.
5. W ciepłe dni tylny gar grzeje jaja na twardo Chłodnie z boku jak zaczną mielić to też nie jest ciekawie.
6. kanapa nadaje się do offu tak jak całe varadero. twarda jak na rodeo i wrzyna się uda.
7. Plastikowa osłona silnika
8. Nie widać co się dzieje przed przedni kołem
9. Nie wiem jak w gażnikowej ale w tej nowszej zestrojenie skrzyni jest fatalne. Jedynka za długa. Dwójka za wysoko a na 6stce pali wiecej przy jeździe z kuframi i pasażerem niż na piątce i ciężko cokolwiek wyprzedzić
10. Prześwit pod silnikiem

Kupisz Dzieju co bedziesz chciał. Tu masz moje 10 pkt na NIE
Bardzo dokładnie podszedłeś do tematu i to się chwali.
pkt 1 masz rację ale też każde inne moto z masą wyjściową ok 250kg będzie tak samo ciężkie np GS1200ADV.
pkt 2 no cóż duże kufry to i szeroko jest w każdym motocyklu.
pkt 3 masz rację gaźnikowe za miękkie a wtryskowe twardawe na kiepskie drogi przy większych prędkościach nieprzyjemnie podskakują na poprzecznych garbach.
pkt 4 i 5 nie spotkałem się z tą dolegliwością.
pkt 6 to już zależy jaką kto ma dupę i na czym mu wygodnie ja nie narzekałem.
pkt 7 do turystyki bez znaczenia
pkt 8 jak chcemy mieć lepszą ochrone przed wiatrem ..... cos za coś w innych sprzętach z większa szybą też bywa różnie.
pkt 9 zestrojenie do jazdy solo bez uwag, w pełni załadowaną nie jechałem ale co do 6ki to trudno oczekiwać od nadbiegu żeby się pod dużym obciążeniem zbierała i to jeszcze np z niższych obr.
pkt 10 bez znaczenia przy turystyce

-dodam że na seryjnej szybie komfort do 140-150 potem zaczynają być "przeciągi" przyda się przeróbka
-spalanie w trasie solo 5 ltr i to bez szczególnych oszczędności.
-w korku masa swoje robi i po np pofałdowanym asfalcie między samochodami wskazana uwaga ale daje jakoś radę choć za Afryką czy 990 nie nadąży.

Rambo , wyszło ciekawe zestawienie wrażeń z jazdy wiaderkiem , każdy trochę inaczej je odbiera bo i każdemu do nieco innej jazdy potrzebne.
Może się to komuś jeszcze przyda.
Jest wielu szczęśliwych z posiadania GSów , KTMów , Wiader czy Afryk i każdy coś dla siebie w nich znajdzie .....i o to chodzi.

Jako że GS 1200 , 1150 i Wiadro testowałem chyba czas na test 990 co by zdanie sobie o nim wyrobić bo jedna krótka rundka którą zrobiłem nie daje pełnego obrazu ( wtedy jakoś szoku nie przeżyłem że jest aż taki rewelacyjny).

Ostatnio edytowane przez Dzieju : 11.10.2011 o 09:11
Dzieju jest offline   Odpowiedź z Cytowaniem
Stary 11.10.2011, 09:36   #74
Adagiio
Zakonserwowany

Adagiio's Avatar

Zapłaciłem składkę :)

Miasto: Milazzo
Motocykl: XRV 750
Adagiio will become famous soon enough
Online: 1 miesiąc 1 tydzień 6 dni 18 godz 41 min 52 s
Domyślnie

Mam odmienne zdanie na temat varadero , zapewne jest to spowodowane tym że nie jeździłem nim z kuframi i pasażerem . Uważam jednak że jest to optymalny motocykl do turystyki asfaltowej , ale to moje zdanie , więc nie będę wdawał się w dyskusje i udowadniał dlaczego mam racje .
Napiszę tylko o przypadłości gaśnięcia , ponieważ 90% użytkowników tego motocykla nie ma bladego pojęcia dlaczego czasami tak sie dzieję .
Przyczyną jest wtrysk tzn : w momencie lekkiego dodawania gazu ( szczególnie podczas zawracania ) , dawka paliwa podawana do cylindra jest zbyt duża , co powoduje zarzucenie świecy i z tego powodu potrafi zgasnąć silnik . Rozwiązanie jest bardzo proste , świece irydowe .
Miałem dwa viadra , którymi przejechałem kilkadziesiąt tys/km i jeśli kiedyś powrócę do turystyki asfaltowej , to kupie następne .
Nie będę się rozpisywał o tym że seryjne zawieszenie jest do bani w każdym motocyklu , po za pomarańczą ( choć i to trzeba odpowiednio umieć ogarnąć i zestroić ).
Rozwianie problemów zawieszenie w viadrze , wiąże się z wymianą sprężyn na progresy i dobranie odpowiedniej gęstości oleju na przodzie i wymianie tylnego mono na Ohlinsa .
Vardero nigdy nie było i nie będzie motocyklem enduro .
Można wodę z kibla pić , tylko po co ?
Zdrowia .

Ostatnio edytowane przez Adagiio : 11.10.2011 o 10:34
Adagiio jest offline   Odpowiedź z Cytowaniem
Stary 11.10.2011, 10:15   #75
dabal

dabal's Avatar

Miasto: Warszawa
Motocykl: ETV 1000
Galeria: Zdjęcia
dabal jest na dystyngowanej drodze
Online: 2 tygodni 6 dni 8 godz 43 min 51 s
Domyślnie

Dokładnie tak jak napisał Adagio. Kilka prostych czynności takich jak wymiana sprężyn, oleju, akcesoryjnego zawiasu bądź inne, np. filtry, wydech, świece itp. zmienia nam- ulepsza naszego rumaka. takie przyklady można mnożyc, każdy użytkownik podnosi tym atrakcyjośc i komfort jazdy... może i bezpieczeństwo. Jednak zastanawiam się nad tym jak niektórzy pacjenci na siłę próbują zobic crossa z Africy, lub dążą do nadmiernego udoskonalenia, nie podnosząc przy tym swoich kwalifikacji i umiejętności z jazdy. Oczywiście wszelkie profesjonalne przeróbki są bardzo ciekawe i pięknie wyglądają, osobiście ciekawy jestem jak taką hybrydą Africa-Viadro by się jeździło
Stary 11.10.2011, 10:40   #76
puszek

puszek's Avatar

Miasto: Krakuff
Motocykl: RD07a
puszek jest na dystyngowanej drodze
Online: 4 miesiące 3 tygodni 3 dni 5 godz 51 min 11 s
Domyślnie

Bardzo fajnie się ten watek rozwija... Od banalnego naigrywania się z tej czy innej marki w chwili wolnego czasu dochodzimy do ciekawych i przydatnych wniosków. Oczywiście ,że Afri nie jest najlepsza, KTM nie do wszystkiego się nadaje a Viadro też ma swoich zwolennikow.. Czytając ten wątek każdy może znaleźć nisze dla siebie.. Proponowałbym wnioski konfrontować z wątkiem Lepiego o połamańcach :-))...i dopiero wtedy wybrać odpowiednie moto...
puszek jest offline   Odpowiedź z Cytowaniem
Stary 11.10.2011, 15:25   #77
Pajdor

Pajdor's Avatar

Miasto: Gliwice
Motocykl: RD07
Przebieg: 59000
Pajdor jest na dystyngowanej drodze
Online: 3 dni 2 godz 51 min 35 s
Domyślnie

Cytat:
Napisał dabal Zobacz post
Dokładnie tak jak napisał Adagio. Kilka prostych czynności takich jak wymiana sprężyn, oleju, akcesoryjnego zawiasu bądź inne, np. filtry, wydech, świece
Jeszcze do tego gmole, szyba, bagażnik + aluminiowe puchy i mamy wydane tyle kasy że starczyłoby na cenowo GS ADV a z tym Wiadra nie ma co porównywać
Pajdor jest offline   Odpowiedź z Cytowaniem
Stary 11.10.2011, 17:24   #78
luzMarija

luzMarija's Avatar

Miasto: Środa Wlkp.
Motocykl: xr400r, cbr1100xx
luzMarija jest na dystyngowanej drodze
Online: 3 tygodni 3 dni 18 godz 2 min 38 s
Domyślnie

Gejes to żaden wyznacznik dla mnie, tak tylko z ciekawości zapytam że uzbrojone viadro kosztuje tyle co gs adv?
luzMarija jest offline   Odpowiedź z Cytowaniem
Stary 11.10.2011, 17:35   #79
rambo

rambo's Avatar

Miasto: Wrocław
Motocykl: Nie mam już Afryki
rambo jest na dystyngowanej drodze
Online: 4 miesiące 2 dni 2 godz 39 min 26 s
Domyślnie

Myśle że sporo mniej. Uzbrojone po zęby viadro będzie kosztować napewno sporo mniej niż goły gs adv
rambo jest offline   Odpowiedź z Cytowaniem
Stary 11.10.2011, 19:35   #80
Cibor klv

Cibor klv's Avatar

Miasto: Białystok/Jaświły/BielskP
Motocykl: LC 4
Cibor klv jest na dystyngowanej drodze
Online: 1 miesiąc 3 tygodni 4 dni 13 godz 26 min 16 s
Domyślnie

Cytat:
Napisał Adagiio Zobacz post
. Uważam jednak że jest to optymalny motocykl do turystyki asfaltowej ,
Vardero nigdy nie było i nie będzie motocyklem enduro .
Można wodę z kibla pić , tylko po co ?
Zdrowia .
Dokładnie tak jest. Miałem klv 1000 czyli DL 1000 i dokładnie doszedłem do tych samych wniosków.

Cibor klv jest offline   Odpowiedź z Cytowaniem
Odpowiedz

Zasady Postowania