![]() |
|
Regularne czynności serwisowe Wymiany: płynu hamulcowego, chłodniczego, oleju silnikowego i w zawieszeniu, filtrów, opon, zębatek i łańcuchów, świec. Regulacje: zaworów, gaźników, łańcuchów, łożysk główki ramy, świateł. Kontrola: opon, linek, akumulatora, łożysk, przygotowanie do sezonu i do zimy, smarowanie elementów. |
![]() |
|
Narzędzia wątku | Wygląd |
![]() |
#831 |
![]() |
![]()
Panie zawory stukają
![]() Wsuniecie blaszki szczelinomierza między trzonek zaworu, a dźwigienkę to może się okazać za mało. Jeśli wyklepana jest dźwigienka to sprawdzenie autentycznego luzu będzie możliwe właśnie czujnikiem zegarowym. Czasem warto przy diagnozowaniu silnika pamiętać o tym. Koniec śpiewania ![]()
Ale tu nie Politechnika, tu trzeba myśleć, jak mawiał pewien bosman ;-) Przestań naprawiać jak zaczynasz psuć! Ludzie, którzy twierdzą, że czegoś nie da się zrobić, nie powinni przeszkadzać tym, którzy właśnie to robią. |
![]() |
![]() |
![]() |
#832 |
![]() |
![]()
A tappy valve is a happy valve.
Stukający zawór to szczęśliwy zawór ![]()
![]() |
#833 |
![]() |
![]()
Kazmir, każdy
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#834 |
![]() Zarejestrowany: Feb 2015
Miasto: Maków Podhalański
Motocykl: XRV750->XR400
Galeria: Zdjęcia
![]() Online: 1 miesiąc 2 tygodni 4 dni 17 godz 56 min 37 s
|
![]()
Taki śmieszny uchwyt do gwintowników sobie kupiłem, na kwadrat 1/4cala.
Uchwyt od M5 do M12. Poprzedni uchwyt taki tradycyjny za 12zł przy większym gwintowniku już mi się obraca bez gwintownika ![]() Nie wiedziałem że są takie uchwyty, może ktoś sobie też kupi. Szkoda tylko że gwintowniki M3 i M4 nie pasują bo takich czasem używam. Dałem 50zł, z tengtools. ![]() Sent from my Redmi Note 8T using Tapatalk |
![]() |
![]() |
![]() |
#835 |
![]() Zarejestrowany: Nov 2018
Miasto: Olsztyn (Wa-Ma)
Motocykl: nie mam AT jeszcze
Przebieg: mój 3,5
![]() Online: 1 tydzień 3 dni 6 godz 43 min 21 s
|
![]()
Tak wracając do zagadki czujnikowej, choć pewnie koledzy już (nie razem) zagadkę rozwiązali, to wyciągnąłem z szafki swój stary zapomniany (chyba w Golfie II D kiedyś pompę musiałem ustawiać, to i się pozostał). Uważam, że jedno pokrętło musi być do blokady tarczy (ustawienia "0"), drugie - strzelę, że raczej do ustawienia znaczników (coś w rodzaju: wcisnąć i przesuwać jeden, wyciągnąć i przesuwać drugi ?)
![]() |
#836 |
![]() |
![]()
To ile dajecie za odkręcenie tylnej pokrywki? I zagadkę sami rozwiążecie
![]()
Ale tu nie Politechnika, tu trzeba myśleć, jak mawiał pewien bosman ;-) Przestań naprawiać jak zaczynasz psuć! Ludzie, którzy twierdzą, że czegoś nie da się zrobić, nie powinni przeszkadzać tym, którzy właśnie to robią. |
![]() |
![]() |
![]() |
#837 |
![]() Zarejestrowany: Mar 2008
Miasto: nad rzeczką , opodal ...
Motocykl: RD07a
![]() Online: 4 miesiące 2 tygodni 4 dni 18 godz 31 min 21 s
|
![]()
" zerowanie " - zanim zmierzysz wyzeruj ...
|
![]() |
![]() |
![]() |
#838 |
![]() |
![]()
Dobra koniec domysłów! I tak cienko wypadliście
![]() ![]() ![]() Jesli już jesteśmy przy "pomiarówce" to czym mierzycie cylindry/otwory? Wykładać towar na stół ![]() https://www.youtube.com/watch?v=jbDC...ature=youtu.be
![]() |
![]() |
![]() |
#839 |
![]() |
![]()
Masz koment pod filmikiem
![]() Niestety w kwestii mierzenia otworu mam tylko szablon przechodni ![]() ![]() ![]() ![]()
![]() |
#840 | |
gsm: 512242193
![]() Zarejestrowany: Jul 2006
Miasto: Rzuchów
Motocykl: RD11a
Galeria: Zdjęcia
![]() Online: 4 miesiące 3 tygodni 4 dni 6 godz 39 min 10 s
|
![]() Cytat:
ha to nie wiedziałem ze ma styki w środku do zapalania stanu poza zakresem pomiarowym maiłem w rękach kiedyś taki cyfrowy co sie mu sie ustawiało przez peceta zakres gdzie sie tarcza świeciła na zielono w wyznaczonym zakresie i na czerwono poza ostatnio jak mierzyłem otwory to robiłem to sprawdzianem tłoczkowym i ani strona przechodnia aninieprzechodnia nie wchodziły a otwór był wykonany w wymaganej tolerancji co potwierdziło takie cos https://www.meusburger.com/PL/PL/med...IA10232_IN.jpg tyle ze dokładność średnicówki była 0,002 no i cały trik polegał na tym ze zamiast pasowania suwliwego wychodził wcisk. Wałek na granicy tolerancji ale max w plusie a otwory z drugiej strony na granicy w minusie ![]() ![]() Ostatnio edytowane przez pałeł : 09.01.2021 o 23:22 |
|
![]() |
![]() |