|
Imprezy forum AT i zloty ogólne Imprezy forum AT i zloty ogólne. Spotkania użytkowników naszego forum. Mają one charakter otwarty: obecność AT wskazana, ale nie jest wymogiem. Piszemy również o imprezach motocyklowych, na które wybierają się nasi forumowicze. |
|
Narzędzia wątku | Wygląd |
05.03.2024, 23:48 | #861 |
Miasto: Garwolin
Motocykl: RD07A
Galeria: Zdjęcia
Online: 6 miesiące 1 tydzień 4 dni 22 godz 38 min 40 s
|
Czasem trafi się jakaś górka, żeby złapać więcej powietrza...
góra.jpg 2.jpg W takim momencie jeden z kolegów rozejrzał się dookoła, hen daleko... 1.jpg 2.jpg 3.jpg westchnął głęboko i z głębi serca popłynęło: PIĘKNA TA NASZA POLSKA! jasionów.jpg galiczyna.jpg |
06.03.2024, 08:10 | #862 |
Miasto: LPU
Motocykl: RD07a
Online: 1 miesiąc 2 tygodni 3 dni 3 godz 10 min 33 s
|
Śledzę z uwagą. Pozdrawiam.
|
06.03.2024, 12:01 | #863 |
Miasto: Reszel
Motocykl: nie mam AT jeszcze
Online: 4 miesiące 4 dni 1 godz 34 min 30 s
|
Czyta się.
ATomek, miejscowi z Przewodowa mówili coś o drugiej rakiecie? Motory widać, idea , Narracja zacna. Sam swego czasu trochę, że tak powiem, martyrologicznie polatałem. HP1.JPG Mimo, że tematy wydawało by się obce. Mocno przytłaczające. HP3.JPG Ostatnio edytowane przez Luti : 06.03.2024 o 13:29 |
07.03.2024, 19:22 | #864 |
|
z bobrem.jpg
Cały czas trzymamy się glinianego bobra. Wjeżdżamy na Pereliski, a wraz z nimi w rejon dawnych hut i hucisk. Mijamy Wołochy Baworowskich i Bocheńskich, mijamy miejsce rodzinne Sulimira Żuka, zostawiamy też z boku kapliczkę na zjeździe do Huciska Litowiskiego- po ostatnich ulewach nie mamy czego szukać na gliniastym zjeździe w bukowym lesie litowisko.jpg teren.jpg z buta.jpg Okazuje się, że oprócz mnie, nikt z ekipy nie był na cmentarzu dawnego Huciska Brodzkiego. Ale i tam możemy tylko podjechać pół drogi. Reszta z buta ostro pod górę. Polany cmentarza groźnie strzeże lipa w kształcie tryzuba. Jakby stoi na straży, pilnuje wiecznego spoczynku pomordowanych przez UPA mieszkańców wsi zakopanych w zbiorowym dole. Zamiast krzyża należnego katolickim, polskim ofiarom, lipa robi za wieczne trofeum wyrosłe z ich krwi i prochów. Swoimi korzeniami wciąż oplata szczątki i w ten sposób wciąż się umacnia. Dumnie stoi na krzywdzie niewinnych. lipa.jpg kapl1.jpg Cmentarz, mimo corocznej opieki wolontariuszy niszczeje. Stoi na szczycie dziś lesistej góry i wiatrołomy robią swoje. Mimo to, klimat cmentarza jest niepowtarzalny kapl2.jpg kapl3.jpg papl3.jpg kapl4.jpg góra.jpg Kierunek Huta Pieniacka Ostatnio edytowane przez ATomek : 07.03.2024 o 21:30 |
07.03.2024, 22:04 | #865 |
Elegancko Tomek.
Te flagi banderowskie i pomniki nazistów ua bez komentarza bo to nie po prawilnemu.
08.03.2024, 13:54 | #867 |
Zobaczyłem Pomnik na cmentarzu w Brodach, przypomniał mi Grób Nieznanego Żołnieża w Warszawie i skandaliczna sytuacja z Nim związana:
Podmieniono tablicę z Grobu Nieznanego Żołnierza "Bircza 1945-1946". W tych latach Bircza była broniona przed atakami ze strony UPA przez "ludowe" Wojsko Polskie i milicję. Cześć zabitych bojówkarzy UPA, biorących udział w atakach na Birczę, spoczywa obecnie na ukraińskim cmentarzu wojskowym w Przemyślu-Pikulicach. |
|
18.03.2024, 02:02 | #868 |
|
Się zaczęło, się kończy.
Będzie "kościelnie", a przy tym jakby mniej ekumenizmu. Kto nie ma ochoty nie musi czytać... Tym samym kończę pewien etap mojej narracji. Jesteśmy w wątku III zlot Huta Pieniacka, założonym przez Piotra ze Stowarzyszenia Huta Pieniacka. Po wypadku na motocyklu Piotrek nie jest już aktywnym motocyklistą. Ja przejąłem wątek, żeby nie tworzyć nowego i przez dwanaście lat zamieszczam w nim to, co widzę i o czym myślę w drodze do Huty Pieniackiej. W kontekście problemu profanacji polskiego cmentarza w Brodach, polecam obejrzeć, jak i przez kogo został wyrwany z ukraińskiej zieloności 28.lutego, po uroczystej zamianie szarfy na pomniku i zawiązaniu nowej "czerwonym do dołu", mogliśmy przystąpić do obchodów 80 rocznicy ludobójstwa w Hucie Pieniackiej, według scenariusza, jaki narzuciło to, kim były ofiary: postawiliśmy maszt z polską flagą, odśpiewaliśmy hymn i przygotowaliśmy ołtarz do Mszy św. Wzdłuż drogi od byłego kościoła na cmentarz, ustawiliśmy XIV stacji Drogi Krzyżowej. Chcieliśmy w ten sposób kontynuować brutalnie tu przerwane przed 80 laty nabożeństwa. Jego patronem był Andrzej Bobola, pod wezwaniem którego był kościół w HP. Męczeńska śmierć Boboli w 1657 z rąk kozaków Chmielnickiego na wołyńskim Polesiu, przeplatała się w naszych rozważaniach z Męką Pańską. "Szara droga, polna droga, piachem biegnie, wiatrem wieje, a po bokach jarzębina koralami czerwień sieje. Jarzębina, jak dojrzałej krople krwi. Boża męko na rozdrożach, dokąd iść mam, powiedz mi, powiedz mi" wybrzmiało tu szczególnie. Po co to wszystko? Z szacunku dla pomordowanych i obecnych tam ich potomków. Dla chętnych link do mojej galerii z wydarzenia: https://photos.app.goo.gl/cyq18dbdWbhAZKof6 W posumowaniu całego wyjazdu i moich obserwacji napiszę tylko cytat-esencję z książki "Dwa królestwa", która jest zakazana na UA, bo obnaża zasadniczy problem tożsamości. W oryginalnych pamiętnikach sprzed ponad 80 lat, biskup grekokatolicki Stanisławowa Grzegorz Chomyszyn, przestrzega o zagrożeniu banderyzmem, jego zbrodniach i jednoznacznym stanowiskiem lwowskiego kościoła i biskupa Lwowa Andrzeja Szeptyckiego wobec nich. Ich treść jest ponadczasowa. "Nie wolno ubóstwiać narodu, ani nacjonalizować Pana Boga i Kościoła" ban.jpg Ostatnio edytowane przez ATomek : 18.03.2024 o 23:10 Powód: literówka |
18.03.2024, 15:46 | #869 |
Dziękuję Tomku za fotorelację.
19.03.2024, 18:33 | #870 |
Miasto: Zgierz
Motocykl: była AT jest TA
Przebieg: rośnie
Online: 1 miesiąc 3 tygodni 6 dni 2 godz 22 min 22 s
|
Tomek, mimo że byłem razem z Wami, to jak zawsze z wielkim zainteresowaniem przeczytałem Twoją relację. Dziękuję Ci za pokazanie nowych miejsc, wyjazd uważam za bardzo udany z pełną realizacją założonych celów w doborowym towarzystwie.
Dziękuję całej ekipie. |
|
|