|
![]() |
#1 |
I CAN'T KEEP CALM I'M FROM POLAND KU_WA Słońce do 04.09.24
![]() |
![]()
A to czasem nie jest tak, że przód działa na przód i tył a tył tylko na tył? jeśli tak to nie powinno dojść do tego typu nieporządanej sytuacji jak opisujesz (chyba że system działa inaczej niż zakładam bo z pewnością jakieś beemwe ma takie co działają na oba koła niezależnie od tego którą klamkę/dźwignię wciśniesz).
Hamowanie z nowoczesnym ABSem jest skuteczne ale zależy od dwóch czynników - rodzaju nawierzchni oraz prędkości (ABS zostaje aktywowany po przekroczeniu pewnej prędkości bo inaczej nie działa). Miałem okazję się przekonać na Ukrainie jak na stromym i zajebiście śliskim zjeździe musiałem zjeżdżać bardzo powoli w dół stoku gdyż na dole było zwalisko drzew. Założyłem, że w tym zabiegu pomoże mi ABS ale nie zadziałał bo ruch w dół odbywał się z mniejszą prędkością niż wymagana do aktywacji ABS i koła się blokowały. Błędnie założyłem, że to wina zabitych błotem czujników, dopiero potem doczytałem że aktywacja następuje po przekroczeniu pewnej prędkości. Udało mi się też wywalić przy aktywowanym ABS bo było oblodzenie i mimo terkotania nie udało mi się utrzymać motocykla w pionie bo doszło nachylenie drogi i łuk ale zakładam, że to moja wina bo lepiej było hamulców wcale nie dotykać i pewnie byłoby bez kontaktu z glebą. Tylne koło nie podniesie ci się jak najpierw naciśniesz dźwignię tyłu a potem dołożysz przód (osobiście wolę czuć motocykl niż zdawać się na działanie systemów innych niz ja). W zasadzie ma to kluczowe znaczenie dla stabilizacji moto przy jeździe torowej lub hamowaniu awaryjnym i raczej dotyczy sprzętów sportowych o krótkim rozstawie osi bo takiemu Goldasowi to raczej nie grozi. Klasyczny system jaki mam w mojej 2016 jest w zupełności wystarczający a dołożenie fajerwerków dual coś tam to będzie tylko problem nie tylko w terenie ale pewnie i w serwisie jak cos pierdyknie w trasie. |
![]() |
![]() |
![]() |
#2 | ||
![]() Zarejestrowany: Dec 2019
Miasto: Warszawa
Motocykl: CRF1100L AS, Husqvarna 701 Enduro, KTM 890 Adv R
![]() Online: 2 tygodni 1 dzień 17 godz 52 min 7 s
|
![]() Cytat:
Co do reszty - zgoda. Faktycznie przy niskich prędkościach może być problem na zjazdach (tzn. ABS nie zadziała) ale chętnie to sprawdzę w tej nowej. Cytat:
![]() |
||
![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
![]() Zarejestrowany: Sep 2018
Miasto: Słocina
![]() Online: 2 miesiące 3 tygodni 1 dzień 9 godz 4 min 0
|
![]()
Taki układ hamowania tyłem i przodem przednią klamką, skutecznie utrudnia kontrolowany drift i szpanerskie nawrotki...
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Gość
Online: 0
|
![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
![]() Zarejestrowany: Sep 2018
Miasto: Słocina
![]() Online: 2 miesiące 3 tygodni 1 dzień 9 godz 4 min 0
|
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
![]() Zarejestrowany: Sep 2013
Miasto: Lubelskie
Motocykl: CRF1000
Przebieg: 149 000
![]() Online: 1 miesiąc 2 tygodni 2 dni 8 godz 24 min 42 s
|
![]()
Piszemy o iabs a nie o dualach hondy... Z I-ABS można szpanować nawrotkami bo tył to tylko tył.
|
![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
![]() |
![]()
Nie chcę robić zamieszania, ale skoro było BMW przywołane do tablicy...
Tam działanie układu hamulcowego przód/tył jest zależne od trybu jazdy. Np w Enduro mode jeśli zahamujesz np najpierw tyłem to spokojnie będzie hamował tylko tył. Na asfaltowe tryby jest dual, gdzie najpierw przyhamowuje lekko tył i dopiero po ułamku sekundy dołącza się przód. Przynajmniej na prostej. Służy to stabilizacji toru jazdy. Co do szybko zużywających się klocków tył. Jeśli hamujesz ciągle delikatnie, co chwilę palce naciskają klamkę to tak, zużyją się szybko, bo układ właśnie tyłem hamuje. Metoda? Hamować zdecydowanie, mocno, cieszyć się jazdą ![]() Mówię to całkiem poważnie. Wysłane z mojego LYA-L29 przy użyciu Tapatalka
![]() |
#8 |
Gość
Online: 0
|
![]()
Moral z tego taki, kto hamuje ten przegrywa
![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
![]() Zarejestrowany: Sep 2013
Miasto: Lubelskie
Motocykl: CRF1000
Przebieg: 149 000
![]() Online: 1 miesiąc 2 tygodni 2 dni 8 godz 24 min 42 s
|
![]()
Delikatnie to hamuje się silnikiem i klocki się nie zużywają... Honda i tak nie da iabs bo już nie ma miejsca na guziki. Niedługo trzeba będzie studia kierunkowe aby jeździć moto, kiedyś śmiałem się z gościa co wyrżnął na trawie i tłumaczył to nie włączeniem jakiegoś trybu terenowego a tu proszę z własnej niewiedzy trza płakać 😀
|
![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
![]() |
![]()
Dual-cbs lub abs hondy jest bardzo dobry na asfalt.Więc nie pisać bzdur jak się z tym nie jeździło.Mowa tylko o czarnym i turystycznie.
![]() |
|
|
![]() |
||||
Wątek | Autor wątku | Forum | Odpowiedzi | Ostatni Post / Autor |
Rosja w 2020 bez wizy | zz44 | Kwestie różne, ale podróżne. | 1 | 16.12.2018 23:42 |
Yamaha TTR600 vs Honda XR600R vs Honda XR650R | Wolo | Inne - dyskusja ogólna | 84 | 06.02.2018 11:38 |