Wróć   Africa Twin Forum - POLAND > NAT - Nowa (przyszła) Królowa > CRF 1000 L

Odpowiedz

Narzędzia wątku Wygląd
Stary 21.01.2020, 15:47   #1
Emek
I CAN'T KEEP CALM I'M FROM POLAND KU_WA Słońce do 04.09.24

Emek's Avatar

Zapłaciłem składkę :) Dział PiD

Miasto: Scyzortown
Motocykl: No Afrika anymore
Emek jest na dystyngowanej drodze
Online: 1 rok 7 miesiące 1 tydzień 1 dzień 11 godz 14 min 10 s
Domyślnie

A to czasem nie jest tak, że przód działa na przód i tył a tył tylko na tył? jeśli tak to nie powinno dojść do tego typu nieporządanej sytuacji jak opisujesz (chyba że system działa inaczej niż zakładam bo z pewnością jakieś beemwe ma takie co działają na oba koła niezależnie od tego którą klamkę/dźwignię wciśniesz).

Hamowanie z nowoczesnym ABSem jest skuteczne ale zależy od dwóch czynników - rodzaju nawierzchni oraz prędkości (ABS zostaje aktywowany po przekroczeniu pewnej prędkości bo inaczej nie działa). Miałem okazję się przekonać na Ukrainie jak na stromym i zajebiście śliskim zjeździe musiałem zjeżdżać bardzo powoli w dół stoku gdyż na dole było zwalisko drzew.

Założyłem, że w tym zabiegu pomoże mi ABS ale nie zadziałał bo ruch w dół odbywał się z mniejszą prędkością niż wymagana do aktywacji ABS i koła się blokowały. Błędnie założyłem, że to wina zabitych błotem czujników, dopiero potem doczytałem że aktywacja następuje po przekroczeniu pewnej prędkości.

Udało mi się też wywalić przy aktywowanym ABS bo było oblodzenie i mimo terkotania nie udało mi się utrzymać motocykla w pionie bo doszło nachylenie drogi i łuk ale zakładam, że to moja wina bo lepiej było hamulców wcale nie dotykać i pewnie byłoby bez kontaktu z glebą.

Tylne koło nie podniesie ci się jak najpierw naciśniesz dźwignię tyłu a potem dołożysz przód (osobiście wolę czuć motocykl niż zdawać się na działanie systemów innych niz ja). W zasadzie ma to kluczowe znaczenie dla stabilizacji moto przy jeździe torowej lub hamowaniu awaryjnym i raczej dotyczy sprzętów sportowych o krótkim rozstawie osi bo takiemu Goldasowi to raczej nie grozi.

Klasyczny system jaki mam w mojej 2016 jest w zupełności wystarczający a dołożenie fajerwerków dual coś tam to będzie tylko problem nie tylko w terenie ale pewnie i w serwisie jak cos pierdyknie w trasie.
Emek jest offline   Odpowiedź z Cytowaniem
Stary 21.01.2020, 16:08   #2
44FG

Miasto: Warszawa
Motocykl: CRF1100L AS, Husqvarna 701 Enduro, KTM 890 Adv R
44FG jest na dystyngowanej drodze
Online: 2 tygodni 1 dzień 17 godz 52 min 7 s
Domyślnie

Cytat:
Napisał Emek Zobacz post
A to czasem nie jest tak, że przód działa na przód i tył a tył tylko na tył? jeśli tak to nie powinno dojść do tego typu nieporządanej sytuacji jak opisujesz (chyba że system działa inaczej niż zakładam bo z pewnością jakieś beemwe ma takie co działają na oba koła niezależnie od tego którą klamkę/dźwignię wciśniesz).
Nie nie jest tak. Jak wciśniesz nogą tylny hamulec to po jednym tłoczku w każdym zacisku przedniego hamulca jest dodawane. Tak jest w C-ABS przynajmniej.

Co do reszty - zgoda. Faktycznie przy niskich prędkościach może być problem na zjazdach (tzn. ABS nie zadziała) ale chętnie to sprawdzę w tej nowej.

Cytat:
Napisał Emek Zobacz post
Tylne koło nie podniesie ci się jak najpierw naciśniesz dźwignię tyłu a potem dołożysz przód (osobiście wolę czuć motocykl niż zdawać się na działanie systemów innych niz ja). W zasadzie ma to kluczowe znaczenie dla stabilizacji moto przy jeździe torowej lub hamowaniu awaryjnym i raczej dotyczy sprzętów sportowych o krótkim rozstawie osi bo takiemu Goldasowi to raczej nie grozi.
To prawda, ja używam wyłącznie przodu (tył aktywowany przez C-ABS) z wygody i lenistwa. Nie przeszkadza mi to na torze. Gdzie indziej z pewnością mogę urwać więcej czasu niż na tym
44FG jest offline   Odpowiedź z Cytowaniem
Stary 21.01.2020, 16:02   #3
MrWaski

MrWaski's Avatar

Miasto: Słocina
MrWaski jest na dystyngowanej drodze
Online: 2 miesiące 3 tygodni 1 dzień 9 godz 4 min 0
Domyślnie

Taki układ hamowania tyłem i przodem przednią klamką, skutecznie utrudnia kontrolowany drift i szpanerskie nawrotki...
MrWaski jest offline   Odpowiedź z Cytowaniem
Stary 21.01.2020, 16:07   #4
Dubel
Gość

Online: 0
Domyślnie

Cytat:
Napisał MrWaski Zobacz post
Taki układ hamowania tyłem i przodem przednią klamką, skutecznie utrudnia kontrolowany drift i szpanerskie nawrotki...
I to jedyna wada jaka widze w tym ukladzie
  Odpowiedź z Cytowaniem
Stary 21.01.2020, 16:15   #5
MrWaski

MrWaski's Avatar

Miasto: Słocina
MrWaski jest na dystyngowanej drodze
Online: 2 miesiące 3 tygodni 1 dzień 9 godz 4 min 0
Domyślnie

Cytat:
Napisał dubel Zobacz post
I to jedyna wada jaka widze w tym ukladzie
To zasadnicza wada!
Jeszcze w przedszkolu, na rowerku, pierwsze co opanowałem to hamowanie z poślizgiem i obrotem o 180°. Oj, dostawałem nie raz burę od tatki jak to zobaczył...
MrWaski jest offline   Odpowiedź z Cytowaniem
Stary 21.01.2020, 16:49   #6
mdxmd

Miasto: Lubelskie
Motocykl: CRF1000
Przebieg: 149 000
mdxmd jest na dystyngowanej drodze
Online: 1 miesiąc 2 tygodni 2 dni 8 godz 24 min 42 s
Domyślnie

Piszemy o iabs a nie o dualach hondy... Z I-ABS można szpanować nawrotkami bo tył to tylko tył.
mdxmd jest offline   Odpowiedź z Cytowaniem
Stary 21.01.2020, 17:09   #7
bigboykr

bigboykr's Avatar

Zapłaciłem składkę :)

Miasto: Kraków
Motocykl: nie mam AT jeszcze
bigboykr jest na dystyngowanej drodze
Online: 1 miesiąc 3 tygodni 3 dni 18 godz 29 s
Domyślnie

Nie chcę robić zamieszania, ale skoro było BMW przywołane do tablicy...
Tam działanie układu hamulcowego przód/tył jest zależne od trybu jazdy. Np w Enduro mode jeśli zahamujesz np najpierw tyłem to spokojnie będzie hamował tylko tył.
Na asfaltowe tryby jest dual, gdzie najpierw przyhamowuje lekko tył i dopiero po ułamku sekundy dołącza się przód. Przynajmniej na prostej. Służy to stabilizacji toru jazdy.
Co do szybko zużywających się klocków tył. Jeśli hamujesz ciągle delikatnie, co chwilę palce naciskają klamkę to tak, zużyją się szybko, bo układ właśnie tyłem hamuje. Metoda? Hamować zdecydowanie, mocno, cieszyć się jazdą wtedy klocki tył wytrzymają dłużej.
Mówię to całkiem poważnie.

Wysłane z mojego LYA-L29 przy użyciu Tapatalka
Stary 21.01.2020, 17:16   #8
Dubel
Gość

Online: 0
Domyślnie

Moral z tego taki, kto hamuje ten przegrywa
  Odpowiedź z Cytowaniem
Stary 21.01.2020, 17:31   #9
mdxmd

Miasto: Lubelskie
Motocykl: CRF1000
Przebieg: 149 000
mdxmd jest na dystyngowanej drodze
Online: 1 miesiąc 2 tygodni 2 dni 8 godz 24 min 42 s
Domyślnie

Delikatnie to hamuje się silnikiem i klocki się nie zużywają... Honda i tak nie da iabs bo już nie ma miejsca na guziki. Niedługo trzeba będzie studia kierunkowe aby jeździć moto, kiedyś śmiałem się z gościa co wyrżnął na trawie i tłumaczył to nie włączeniem jakiegoś trybu terenowego a tu proszę z własnej niewiedzy trza płakać 😀
mdxmd jest offline   Odpowiedź z Cytowaniem
Stary 21.01.2020, 18:57   #10
Melon

Melon's Avatar

Zapłaciłem składkę :)

Miasto: Lublin
Motocykl: cz350/ bandit600/ zx12r/ varadero/vfr1200xd
Melon jest na dystyngowanej drodze
Online: 4 miesiące 8 godz 8 min 54 s
Domyślnie

Dual-cbs lub abs hondy jest bardzo dobry na asfalt.Więc nie pisać bzdur jak się z tym nie jeździło.Mowa tylko o czarnym i turystycznie.

Zasady Postowania