17.09.2015, 07:39 | #81 |
Miasto: Rz-ów
Motocykl: RD07
Online: 3 tygodni 2 dni 14 godz 42 min 51 s
|
Cześć,
Dość leniuchowania w Osh. Łożyska dostałem, dzisiaj trze je założyć i jechać dalej... Z uwagi na opóźnienie, pojawił się jednak inny mały problem. Mianowicie wiza Kazachska zaczyna mnie ograniczać...mam ją do 30go, a chciałbym tak z tydzień lub troszkę więcej pokręcić się po Kirgistanie... Czy wiecie jak wygląda sytuacja w razie W? Można w Kazachstanie (w Almatach np.) przedłużyć wizę o parę dni? Jakie jest ich podejście, jak się przekroczy termin wizy o kilka dni? Gułag i kula w łeb? Czy jakaś drobna kara? Bo obie te wersje słyszałem...
17.09.2015, 10:34 | #82 |
Miasto: Stalowa Wola
Motocykl: RD07a
Przebieg: 32000
Online: 3 tygodni 4 dni 13 godz 42 min 6 s
|
Słyszałem opowieści osoby, która tego doświadczyła na własnej skórze. Opowieści o tej gorszej wersji. Był areszt, perspektywa sądu, chyba posądzanie o szpiegostwo, nieskuteczne telefony do ambasady. Bardzo nieprzyjemnie.
|
18.09.2015, 14:54 | #83 |
Miasto: Popapracie!
Motocykl: RD04
Online: 5 miesiące 5 dni 16 godz 51 min 39 s
|
hej
ogarnales temat lozysk?
18.09.2015, 17:57 | #84 |
|
Uch...lipny temat...jestem wielce podkurwiony na szpeca, ktory wpakowal mi te kitajskie gowna w glowke ramy. Do tego stopnia ze chetnie rozpetalbym gownoburze na internetach...
Ekipa z advriders.eu, prawie zalatwila je w Londynie, ale przedstawiciel tamtejszej Hondy dal ciala na calej lini i wylecieli bez nich, z tym ze mieli je ugadane w Bishkeku. Na miejscu je odebrali i przywiezli tutaj do Osh. Uchachany jak dziecko (mimo ze byly same lozyska, bez uszczelniaczy, a stare byly w oplakanym stanie), pojechalem na warsztat gdzie Afra czekala, bez nog, na nowy staw biodrowy. I co sie okazuje? Oznaczenie sie zgadza, wymiar zewnetrzy i glebokosc tez, ale wewnetrzy jest o milimetr za maly. I huj...nie wlezie na sztyce... Jako ze na miejscu w Osh byla tez ekipa z vVagary.pl, Bartek i Laura, pomogli mi niezmiernie. Gdyz okazalo sie, ze Bartek potrzebuje krociec ssacy do gaznika w swojej BMie, i wysylke jakims UPS'em robi nastepnego dnia (czyli dzisiaj). Wiec szybka akcja, kumpel w Ww, wpadl do Larsona, zgarnal porzadny zamiennik, z dwoma lozyskami i dwoma uszczelniaczami (jak Pan Bog przykazal) i zawioz na miejsce, z ktorego dzisiaj zostalo wyslane. Ponoc ok. 5 dni roboczych ma isc...dla ciekawskich, tutaj nr. paczki, mozna sledzic gdzie obecnie jest wielce potrzebny staw biodrowy Afry ;] 1ZA8902E0499369671 Takze troche lipa...bo lacznie chyba z dwa tygodnie bede tutaj zamulal...ale jutro mam ambitny plan sie ruszyc i podzialac choc pare dni turystyki w starym stylu...czyli autostop, etc. Jak lozyska przyleca, to wroce, poskladam moto i dzida... Tyle ze pewnie bede musial cos wykombinowac z wiza Kazachska...mozliwe nawet ze wyrobic ja ponownie. Moze udalo by sie przesunac termin jej rozpoczecia? Nie wiem, to ogarne jak bede w Bishkeku... Podsumowujac...nie ogarniam jak ludzie podrozowali bez internetu i telefonow komorkowych. Jest to niewykonalnie. Nie da sie, a wszelkie wzmianki o takich wyprawach, to sciema. Na pewno.... --- Ps. Wybacz brak polskich znakow, klawiatura sie zbuntowala.
Marcin vel "Gruby" aka "Maurosso" Ostatnio edytowane przez Maurosso : 18.09.2015 o 18:09 |
19.09.2015, 10:16 | #85 |
Miasto: Popapracie!
Motocykl: RD04
Online: 5 miesiące 5 dni 16 godz 51 min 39 s
|
hej
wpisalem numer paczki do sledzenia w ups i wiadomosci nie sa dobre cyt. Firma UPS nie obsługuje aktualnie adresu docelowego tej paczki. / Paczka zostanie zwrócona do nadawcy.
19.09.2015, 12:05 | #86 |
|
Tia...same problemy. Zmiana adresu w toku...jednak trzeba bedzie nadac na Bishkek.
19.09.2015, 18:05 | #87 |
Miasto: Wlkp
Motocykl: Prawdziwa przygoda XRV 750
Przebieg: od nowa
Galeria: Zdjęcia
Online: 1 miesiąc 2 tygodni 1 dzień 2 godz 37 min 45 s
|
Maurosso nie bym Tobie źle życzył, ale jak tak dale pójdzie, to zima Ciebie tam zastanie
23.09.2015, 23:29 | #88 |
Miasto: Lubelskie
Motocykl: CRF1000
Przebieg: 149 000
Online: 1 miesiąc 2 tygodni 23 godz 29 min 4 s
|
większość problemów z łożyskami to ich niewłaściwy montaż oraz niewłaściwy demontaż starych - np uszkodzenie osadzenia łożyska w główce skutkuje szybką jego destrukcją, czasem główka jej jajowata np. po dzwonie i nawet najlepsze łożysko może się poddać... przy demontażu nie można uszkodzić półki oraz sztycy.. (przed montażem wszystko dokładnie obejrzeć z dobrym oświetleniem) łożysko dolne na sztycy zawsze montuje się na prasie z odpowiednim dociskiem i nie ma takiej możliwości aby później samo siadało co ma zawsze miejsce z zabawą w nagrzewanie, które można stosować jako wstępne osadzenie na sztycy ale później należy i tak użyć prasy lub dobić np. przez starą bieżnię.... uszczelnienia zawsze nowe ! i nie żałować smaru (litowy)
podobnie w kołach, tutaj nawet najlepsze padną jeżeli nie wymieni się uszczelniaczy na oryginalne lub tourmax (to samo co orginalne) uszczelniacze z "motoryzacyjnego" można sobie darować bo się nie nadają... Ostatnio edytowane przez mdxmd : 24.09.2015 o 09:39 |
24.09.2015, 02:25 | #89 |
Miasto: mielec
Motocykl: pilnie sprzedam
Online: 2 miesiące 1 tydzień 5 dni 4 godz 50 min 41 s
|
Z wiza kazachska najlepiej tak zrobic,zeby pojechac do Biszkeku i zrobic sobie kolejna wize- trwa to kilka dni roboczych, wiec jedz juz jutro, a jak bedziesz mial afruke sprawna, to sobie ja odbierzesz na spokojnie, razme z paszportem.
Kiedys tak wlasnie robilem, troche z innych przyczyn potrzebowalem kolejna, trzecia wize do Kazachstanu i w Biszkeku ja wtedy robili bez wiekszych problemow ale to bylo w 2007....
24.09.2015, 05:28 | #90 |
|
Mdxmd...wszystko prawda. Zapomniales o jeszcze jednym powodzie padajacych lozysk: zalozenie taniego chinskiego gowna, a nie lozyska. Wszystkie grzechy, ktore wymieniles ostaly popelnione przez pewnego "miszcza" sztuki mechanicznej. Jak wroce do Osz to wrzuce foty sztycy...noz w kieszeni sie otwiera.
Tak tez robie Mirmil. Lozyska juz czekaja na.mnie w Biskeku. Dzisiaj je odbieram, zostawiam paszport w ambasadzie i wracam na bogato samolotem do Osh. obaczyc klase AirBishkek za 20$ sobie nie opuszcze Mialem nadzieje ze uda sie to zrobic jakims ulatwionym trybem. W sensie np Zeby wbili pieczatke ktora tylko zmienia date rozpoczecia/zakonczenia wizy. Ale nie urobi. Trza nowa i basta. Przy okazji Mirmil: zgarnales spod schodow moj wor pamiatek?