|
Układ elektryczny i zapłonowy Montaż, demontaż oraz kontrola elementów jak: alternator, akumulator, regulator napięcia, CDI, okablowanie, światła, bezpieczniki, przełączniki, światła stopu, czujnik nóżki bocznej, wiatraki, klaksony, tripmastery, kontrolki, rozruszniki i kierunkowskazy. |
|
Narzędzia wątku | Wygląd |
09.11.2020, 19:43 | #81 | |
gsm: 512242193
Miasto: Rzuchów
Motocykl: RD11a
Galeria: Zdjęcia
Online: 4 miesiące 3 tygodni 2 dni 8 godz 17 min 26 s
|
Cytat:
Obsługa zasilacza jest prosta: na zwarciu żabek, ustawiasz ograniczenie prądu. Potem rozwierasz żabki ustawiasz napięcie i łapiesz akumulator za słupki. Pilnuj polaryzacji bo tu nie mam zabezpieczenia przed odwrotnym podpięciem. Na zasilaczu pali sie dioda CC i sie ładuje jak dioda zgaśnie zasilacz przechodzi w tryb CV i prąd stopniowo spada pilnujesz miejwiecej do 200mA potem albo wyłączasz albo wchodzisz w etap wysycenia. Żeby było prościej tłumacze na wykresie dla AGM bo on nawet po kawałku prawidłowo opisany czerwona linia to linia prądu jak jest w poziomie to jest CC czyli stały prąd linia opadająca w górę lub w dół to stałe napięcie. i tak początek do momentu aż dioda w zasilaczu zgaśnie CC zapali sie CV to punkt gdzies na wysokości 3.5h potem zasilacz pracuje juz w trybie CV i prąd skrupulatnie maleje. Ładujesz tak długo aż zejdzie do jakiś 300mA i wtedy możesz wejść w etap wysycenia ustawiaj limit prądu na 2A i podnosząc napięcie na 15.6V znowu sie zapalić powinna dioda CC i po jakimś czasie zaświeci sie CV i prąd zacznie spadać ten tryb nie powinien trwać dłużej niż połowa pierwszego CC ale spokojnie jak prąd spadnie do poziomu 150mA możesz obniżyć napięcie do 13,6V i tak może sobie stać podpięty i dwa lata |
|
09.11.2020, 19:58 | #82 | |
|
Cytat:
Przeczytaj co pisze w tym punkcie 6 !!! For charging 12-volt lithium-ion batteries, including lithium iron phosphate lithium iron phosphate to właśnie LifePo4 https://en.wikipedia.org/wiki/Lithiu...sphate_battery I nie wprowadzaj kolegów w błąd! |
|
09.11.2020, 20:06 | #83 | |
Gość
Online: 0
|
Cytat:
Wiem co to LiFePO4 (mam w swojej CRF) po prostu nie doczytałem. Co nie zmienia faktu ze g7200 tez je obskoczy i bardziej nada sie do samochodu (np. z silnikiem Diesla) |
|
09.11.2020, 21:27 | #84 |
|
JA tez sie tu walnełem wiec luzik pomyłki sie zdążaja. Czemu ja nocoG7200 do motocykla nie polecę właśnie przez bark programu z małym prądem do aku motocyklowego a w g3500 masz na motocyklowy (smal) program i normalny i agm oraz litowy no nawet 6v wole ładować aku dłużej i spokojniej ale ja i tak wole zasilacz labo
|
10.11.2020, 09:09 | #85 |
Ajde Jano
Miasto: Rataje Słupskie
Motocykl: Raczej nie będę miał AT
Online: 9 miesiące 5 dni 13 godz 38 min 7 s
|
Jak już mam taką ładowarkę
To może nie powinienem się martwić ładowaniem? Niestety na skutek tego tematu zacząłem intensywnie się zastanawiać czy aby nie potrzebuję wykreować nowej potrzeby. Po analizie wychodzi na to że chyba niekoniecznie, ale może się mylę ? Czy ten co posiadam jest wystarczający?
BMW Club Praha 001 1.Nigdy nie polemizuj z idiotą. Sprowadzi cię do swojego poziomu a później pokona doświadczeniem. 2.Czasami lepiej milczeć i sprawić wrażenie idioty, niż się odezwać i rozwiać wszelkie wątpliwości. |
10.11.2020, 09:16 | #86 |
I CAN'T KEEP CALM I'M FROM POLAND KU_WA Słońce do 04.09.24
|
W zupełności. A kreować nowe potrzeby to zawsze przeciez możesz ale ładowaniem bym sie nie martwił bo ładowarka weri gód.
|
10.11.2020, 10:55 | #87 | |
Miasto: Dubiecko
Motocykl: Ktm620sx, RD07a
Przebieg: 67
Online: 1 miesiąc 2 tygodni 5 dni 6 godz 11 min 10 s
|
Cytat:
|
|
10.11.2020, 12:57 | #88 | |
|
Cytat:
Co zaś tyczy samej ładowarki mocna 7A! Z trybem recond oraz trybem zasilacza 13,6V, obsługuje agm na którym mozna ładować również zwykłe akumulatory w obniżonej temperaturze. Dla akumulatora motocyklowego 7A to jednak trochę dużo.. Nie rozładowany akumulator nie bedzie brał tak dużego prądu albo szybko wartość ta spadnie do akceptowalnych poziomów w samochodowych nic wielkiego napewno sie nie stanie. Jednak jeśli tylko sie nim doładowuje lekko niedoaładowany akumulator motocyklowy nie powinno być źle. Nie obsługuje LlifePo4 ale tym sie bedziesz martwił jak bedziesz miał taki akumulator Na razie nie wymieniaj nie dokupuj nowego urządzenia ot profilaktycznie zadbaj o akumulatory w pojazdach i bedzie dobrze. Ja pewnie w szereg miedzy klema a żabka wpiąłbym amperomierz i juz bym był spokojny po pierwszym uzyciu Teraz dodam cos o odpalaniu z kabli czy innego jumpstartera tak tylko aby być świadomym co sie dzieje. W naszym pojeździe i naszym akumulatorze bo on w tej chwil przechodzi właściwe mega tortury. Akumulator pusty podpinamy drugi przez kable i co sie dzieje przez kable płynie prąd próbujący naładować naszego "trupa" jaki to prąd? duży czasami i ponad 100A a nawet sięgający prądu rozruchowego, przecież nie nacisnęliśmy jeszcze rozrusznika, odpalamy sinik pracuje alternator ładuje swoja maksymalna mocą może to być 70 moze 120A zależy od zamontowanego alternatora w pojeździe. przejedziemy tak 15 minut i elektrolit w akumulatorze wrze tak normalnie wrze. obudowa jest tak gorąca ze nie idzie jej dotknąć. Zazwyczaj kończy sie to nie wesoło dla akumulatora jego degradacja i zniszczenie są tak duże ze tak musimy kupić drugi. Lepszym rozwianiem jest podpięcie ładowarki i danie mu czasu niż palnie z kabli. W motocyklu troszkę mamy lepiej bo prądnica czy alternator słabszy wiec mniejszym natężeniem bedzie męczył nasz akumulator ale i on nie bedzie miał lekko radze normalnie ładować wolno bedzie to lepszym rozwianiem. W razie czego służę pomocą. |
|
10.11.2020, 13:28 | #89 | |
Ajde Jano
Miasto: Rataje Słupskie
Motocykl: Raczej nie będę miał AT
Online: 9 miesiące 5 dni 13 godz 38 min 7 s
|
Cytat:
BMW Club Praha 001 1.Nigdy nie polemizuj z idiotą. Sprowadzi cię do swojego poziomu a później pokona doświadczeniem. 2.Czasami lepiej milczeć i sprawić wrażenie idioty, niż się odezwać i rozwiać wszelkie wątpliwości. |
|
10.11.2020, 13:40 | #90 | |
|
Cytat:
|
|
|