|
Silnik, sprzęgło, skrzynia Montaż i demontaż elementów silnika: sprzęgła i skrzyni , wymiana łańcuszków rozrządu, demontaż głowic i zaworów, pomiary kompresji, ciśnienia oleju, serwisowanie zaworów i gniazd, tłoków i pierścieni. |
|
Narzędzia wątku | Wygląd |
10.02.2024, 22:48 | #81 |
Tomaj
|
|
11.02.2024, 00:06 | #82 |
Moderator
|
O te wlasnie Zadzwonię.
14.02.2024, 13:56 | #83 | |
Miasto: Lubelskie
Motocykl: CRF1000
Przebieg: 149 000
Online: 1 miesiąc 2 tygodni 23 godz 28 min 24 s
|
Cytat:
oczywisty błąd ponieważ nawet jeżeli go nie dostaną w czasie eksploatacji to z prędkością światła tarcze oraz przekładki wybijają dołki w koszu zewnętrznym i wewnętrznym - co oczywiście stuka niemiłosiernie pomimo, że sam kosz nie ma luzu. rozwinę nieco problem... sprężyny musza posiadać luz w tym część duży a część (1-2szt) mniejszy i nie rzadko te są także delikatniejsze jak pozostałe. Chodzi o wstępne amortyzowanie suwów pracy silnika oraz wstępne naprężenie tarcz oraz przekładek do przekazania siły na skrzynię przez pozostałe sprężyny. Podsumowując sztywny kosz = wybijanie dołków przez tarcze i przekładki. Miałem BMW K1200 po takiej regeneracji w tym jeden nie zrobił nawet 4000km... po rozebraniu kosz sztywny bez luzu a w punktach styu tarcz "schody", Ale zaraz po montażu było super jak twierdzi właściciel. |
|
14.02.2024, 14:39 | #84 | |
Tomaj
|
Cytat:
Najlepiej to widać kupując nowy kosz OEM. Producent część sprężyn montuje właśnie bez luzu, pozostałe mają mieć - właśnie po to o czym napisałeś wyżej. |
|
14.02.2024, 16:34 | #85 |
Kiedyś poczyniłem pewne kroki w kierunku "regeneracji" kosza, ale nie było weny do dalszego działania.
Regeneracja kosza z czym się musimy zmierzyć: - wybicia krawędzi kosza przez tarczę sprzęgła - Wymiana łożyska kosza sprzęgłowego (robiłem to. Łożysko w dobrych hurtowniach jest do kupienia i na małej prasie można to ogarnąć) - Sprężyny kosza sprzęgłowego Odnośnie tego ostatniego punktu, który jest chyba największym czynnikiem wywołującym stukanie miałem pomysł na zamianę tych sprężyn na coś innego. Wracając do tekstu z fotki uważam, że możliwa jest regeneracja kosza, ale czy znajdzie się osoba, której będzie się chciało i będzie się spinało finansowo to już inna bajka Do tej pory nikt się nie podjął tematu i chyba już tak pozostanie?
Ale tu nie Politechnika, tu trzeba myśleć, jak mawiał pewien bosman ;-) Przestań naprawiać jak zaczynasz psuć! Ludzie, którzy twierdzą, że czegoś nie da się zrobić, nie powinni przeszkadzać tym, którzy właśnie to robią. |
|
14.02.2024, 23:13 | #86 |
trampkarz emeryt
|
A ja mam pytanie - bo w Suzuki DL1000 stukający kosz który dokłada wibracje do moto był upierdliwy w starszych, a i w nowszych ideałem nie jest. Można tak jeździć ale można też przerobić u Michała Szramy - robiłem i różnica była bardzo duża na plus. Wiem, że kosze u niego robione robią wiele tys km i nie ma powrotu wibracji, tłuczenia. Po prostu nie ma degradacji jakby.
Więc pytanie moje - czy to jest tak że kosze mają istotnie różną budowę i jedne się da ogarnąć a inne nie bardzo - czy coś innego..? Pytam czysto akademicko. |
15.02.2024, 07:47 | #87 |
Zakonserwowany
|
Zużycie kasza sprzęgowego zależy w dużej mierze od sposobu i warunków w jakich moto jeździ ( teren, gumowanie, itp. ). Jest to część eksploatacyjna jak łańcuch, czy inne i podlega wymianie w chwili kiedy przestaje poprawnie działać. W zasadzie mało kto go wymienia, w jednej z moich AT wymieniłem na nowy , pozostałe sam regenerowałem i działały. W endurakach tez zdarzyło mi się wymienić, w jednej Becie nawet pękł na pustynnym piochu.
15.02.2024, 09:17 | #88 | |
Cytat:
|
||
15.02.2024, 19:44 | #89 |
Zakonserwowany
|
Wymiana sprężyn, napawanie i frezowanie gniazd sprężyn w części aluminiowej, po rozebraniu trzeba zwrócić uwagę czy otwory na nity w części aluminiowej nie są owalne i czy na koszu gdzie wchodzą tarcze nie jest wyrobione. Otwory na nity do ogarnięcia, miejsce gdzie wchodzą tarcze niestety nie.
15.02.2024, 22:31 | #90 | |
Cytat:
|
||
|
|