03.06.2023, 22:35 | #81 |
Miasto: Wrocław
Online: 2 tygodni 3 dni 14 godz 50 min 43 s
|
Dziś sprawiłem od Żmigródu do Pionek. Dużo piachu i leśnych dróg
Ludzie machają i pozdrawiają, tylko jedno miejsce było zaorane i przysypane słomą wyglądało na specjalnie zablokowane. Największe zdziwienie to jak w lesie dwoje mundurowych z długą bronią zagrodziło mi drogę. Pierw pomyślałem że to straż leśna ale że długa broń i mundury połowę nie pasowało. Zostałem ostrzeżony że przy drodze odbywa się szkolenie żołnierzy WP, abym ja ich i oni mnie nie wystraszyli. Wysłane z mojego SM-S916B przy użyciu Tapatalka |
04.06.2023, 00:20 | #82 |
często rolnicy po prostu orają pole do tzw 'oporu', czyli do lasu na przykład, lub do rzeki, lub do rowu. w ten sposób są likwidowane drogi, które były w takich miejscach od lat - bo można parę kilo buraka więcej 'wyjmnąć', lub innej kukurydzy. w pewnym sensie to rozumiem ale wkurza mnie to tym niemniej - w mojej okolicy wciąż są na mapach drogi, których już nie ma. dodatkowo tak likwiduje się często śródpolne zadrzewione czy zakrzaczone miedze - temat na inną opowieść ale IMO to jest po prostu kryminał w imię spółczesnego rolnictfa.
tak więc może niekoniecznie ktoś chciał zrobić w poprzek zawadiakom z TET. może jak wracałem DRką w okolicach Iławy również natknąłem się na nagły brak ścieżki. trudno - pojechałem po tym co miałem na ekranie czyli wzdłuż lasu po połu :/ no to super, że się nowy TET podoba. wrzuć jakieś fotki może.
04.06.2023, 00:31 | #83 |
Miasto: Poznań
Motocykl: nie mam AT jeszcze
Online: 1 miesiąc 1 tydzień 3 dni 13 godz 15 min 17 s
|
Też mam w okolicy zaorane drogi :-( niestety
Wysłane z mojego SM-S901B przy użyciu Tapatalka |
04.06.2023, 10:24 | #84 |
Miasto: Opolskie
Motocykl: XR 600
Online: 2 tygodni 1 dzień 16 godz 40 min 53 s
|
Czasami tak jest gdy rolnik ma dwa pola po obu stronach drogi to nie chce mu się podnosić osprzętu i kręcić ale potem ta droga jest odtwarzana przez przejazd innego rolnika do swojego pola i jest Ok (u mnie tak jest) inaczej jest gdy dalej już nie ma ,,obcych" pól a wszystkie koło drogi są jego lub dzierżawi i wtedy likwiduje tę gruntowke. A czasami stare drogi (nie używane już bo niepotrzebne) zarastają glogami tak że nie ma żadnych szans aby nawet 2 m od niej przejechać)
04.06.2023, 10:46 | #85 |
Fazi przez Zet
Miasto: Berlin
Motocykl: RD07
Przebieg: ∞
Galeria: Zdjęcia
Online: 9 miesiące 1 tydzień 1 dzień 12 godz 43 min 39 s
|
Majtasie, na opolskiej wsi rolnicy oraja 10cm od asfaltu dróg lokalnych. Kilka dróg ma już oberwane ranty. Myślisz że chcą buraka więcej wyhodować ?
Satelita mierzy bardzo dokładnie pole i wypłaca ciepłe i swieze dotację. Jednemu rolnikowi obciął pasek szerokości metra, to już biegl na skargę do arimiru. Jak kiedyś Kargul mierzył pole, to dzisiaj rolnik siedzie przy kompie i sprawdza czy satelita mu pola na dwa palce nie obciął. U nas została jedna gruntówka, która tylko my jeździmy przez pole z knajpy do domu. Dlatego ona jest. Reszta zaorana i przygotowana na zbiory dotacji, a nie buraka czy owsa. Szkoda, bo kiedyś na moturach okazywaliśmy wszystko tylko gruntowymi.
04.06.2023, 12:00 | #86 |
To właśnie nazywam hodowlą buraka, buractwa dokładniej ale co zrobisz.
Jakoś ogarniemy ten TET poki jeszcze można.
04.06.2023, 14:46 | #87 |
Miasto: Sanok
Motocykl: Honda XR 400 R
Online: 22 godz 53 min 39 s
|
Siema, Wie ktoś ile potrzeba czasu na pokonanie tet w rumunii ? Czy są jakieś odcinki bardzo hardcorowe o których powinienem wiedzieć ?
|
04.06.2023, 16:00 | #88 |
W mojej ocenie 6-7 dni jazdy bez napinki na dualu. Im cięższym tym dłużej. Z tego co pamiętam to tylko w kilku miejscach w Maramureszu jak popada można się nieco zmęczyć. Na twoim motorku będzie to jednak pikado.
06.06.2023, 23:24 | #89 |
Miasto: PNT
Motocykl: CRF1000, MT-01, WSK
Przebieg: Rośnie
Online: 4 miesiące 4 tygodni 1 dzień 5 godz 9 min 37 s
|
Napisze kilka słów na świeżo.
Przejechałem dzisiaj nową nitką od Szamotuł w Wlkp. za Ozorków. Trasa myślę, że w około 30% wytyczona bocznymi asfaltami. Najwięcej czarnego chyba w okolicach Konina. W Kazimierzu Buskupim w jednym miejscu ciągnie pod zakaz ale spokojnie da się objechać kawałek dalej. W Łódzkim sporo odcinków z kopnym piachem. Jest sucho i kurzy okrutnie. Jutro dalej w stronę Litwy. |
06.06.2023, 23:42 | #90 |
Powodzenia i bezpiecznej jazdy. Pisz, wklejaj fotki. Dla wielu, w tym mnie, to nowe rejony. Baw się dobrze!
|