07.03.2014, 16:19 | #81 |
Miasto: Warszawa / Bełchatów
Motocykl: RD04
Przebieg: Rośnie
Online: 1 miesiąc 1 tydzień 3 dni 1 godz 49 min 24 s
|
A jeździ albo jeździł ktoś z was HJC R-PHA Max ?
Szukam opinii od użytkowników. pozdrawiam |
08.03.2014, 23:10 | #82 |
Mam przerąbane :)
Miasto: WTA
Motocykl: RD07a
Przebieg: stoi
Galeria: Zdjęcia
Online: 1 miesiąc 14 godz 55 min 9 s
|
A dlaczego na ? Tutaj niech da normalnie. Może więcej ludzi skorzysta i będzie jeszcze taniej.
09.03.2014, 00:12 | #83 |
Miasto: Wrocław
Motocykl: RD07a
Online: 3 tygodni 1 dzień 9 godz 20 min 58 s
|
Miałem ten sam dylemat rok temu, i po przemacaniu obydwu wziełem Szoja. W Schubercie odstraszyła mnie jakość wykonania, w szczegóności tych wszystkich plasticzków do zamykania wlotów, otwierania blendy itp. Plastik z którego to wykonano przypomina ten z zabawek ze straganu. I chyba miałem racje bo słyszałem już o 2 przypadkach reklamowania C3 ze względu na problemy z tymi pierdołami. A do reszty rozczuliła mnie w shoju naklejka z nazwiskiem Japońca którego małe żółte rączki składały moja skorupe (jest w każdym kasku)
|
10.03.2014, 09:40 | #84 |
Miasto: Monschau / Radoszewice
Motocykl: RD07
Przebieg: 42000
Online: 2 miesiące 2 tygodni 4 dni 3 godz 13 min 0
|
Nie pomogę na , czy tutaj, bo kupiłem z likwidowanego sklepu, ale warto szukać, bo koledzy z forum pisali mi, że za 1750 zł można kupić
|
10.03.2014, 12:01 | #85 |
Motocykl: nie mam AT jeszcze
Online: 18 godz 4 min 57 s
|
po kilku akcjach serwisowych kumpla z Mulitekiem kupiłem Schuberta. Póki co luzik - mogę polecić.
Niestety nie z likwidowanego sklepu |
07.06.2014, 23:34 | #86 |
Pociągne temat, bo miałem dzisiaj okazję potestować Shoei Neotec. Zrobiłem w nim jakieś 500 km.
Zacznę od plusów: - bardzo wygodny, założyłem na łeb, zrobiłem parę setek kilometrów i nic nie uciskało i nie gniotło; - wykonanie, spasowanie, jakość plastików bez zastrzeżeń; - szczękę da radę zamknąć podczas jazdy jedną ręką - może dla niektórych użytkowników szczękowców to rzecz normalna ale mój Schubert C1 zawsze wymagał do tego użycia dwóch rąk; - podniesiona szczęka nie opada przy wolnej jeździe w terenie a na asfalcie do 100 km/h stoi jak wilkowi na mrozie; - super wentylacja górna. Czuć, jak opływające powietrze chłodzi czerep Minusy: - jak na kask za tyle kapusty to oczekiwałem, że będzie cichszy. Nie ma tragedii ale szału też brak; - otwieranie szyby tylko z lewej strony - przy rozszczelnianiu szyba otwiera się skośnie - z jednej strony mamy położenie 1 a drugiej jakieś 1/2; - w testowym egzemplarzu bardzo źle chodziła szyba tzn. zamykanie było cacy ale otwieranie wymagało dużej siły co powodowało, że nigdy nie udało mi się otworzyć szyby np. w położenie 2 tylko od razu szyba podnosiła się w położenie 3, 4 czy wyżej; - wentylacja dolna- w Schubercie po otwarciu powietrze wali od wysokości ust. Dodatkowo w C1, nie wiem jak w innych modelach można sobie ustawić czy ma wiać na szybę czy na pysk. W Neotecu dmucha gdzieś od wysokości nosa i trochę daje po oczach - w testowanym przeze mnie egzemplarzu cały czas gdzieś lekko dmuchało pomimo zamkniętej wentylacji górnej i dolnej. To jest fajne przy pogodzie takiej, jak dzisiaj ale przy 3 stopniach wolałbym tego nie mieć. Wiem, że paru z Was jeżdzi w Neotecu. Możecie się odnieść do podanych minusów? Prosiłbym też o info jak ten kask sprawuje się po dłuższym czasie użytkowania. Osobny temat to kask BMW Evo 6. Napieram dzisiaj trasą, patrzę a tu dealer BMW przy szosie to wbiłem się żeby ten kask pomacać. Wykonanie bardzo przyzwoite a sprzedawca namawia, żeby rundkę zrobić i przetestować. Przeleciałem raptem parę kilometrów i co mogę powiedzieć: - cichszy niż Shoei Neotec, - dolna wentylacja lepiej (jak dla mnie) działa, - górna wentylacja słabsza niż w Shoei, - przy jeździe z otwartą szczęką przysłania ona pole widzenia. Dokładnie nie sama szczęka tylko jej kołnierz - był założony zimowy. Tu mam prośbę do Marka Consigliero, który jeździ w tym kasku. Mógłbyś podzielić się wrażeniami z użytkowania? |
|
09.06.2014, 10:26 | #87 |
Ajde Jano
Miasto: Rataje Słupskie
Motocykl: Raczej nie będę miał AT
Online: 9 miesiące 5 dni 23 godz 35 min 56 s
|
Na szybko to rzeczywiście przysłania pole widzenia przy otwartej przyłbicy. Testowałem ten kask w Ga-Pa i był idealny na odcinku 40 km wycieczki , wentylacja bardzo dobra do momentu kiedy nie założymy spojlera na szybę i jest 30 stopni. Spojler zakładam bo jest on po prostu głośny , ze spojlerem jest mniej turbulencji. Ten mój skurwiel układa się już 3 kkm i niby jest lepiej , ale wczoraj musiałem założyć okulary , bo soczewka mi chyba wypadła od jazdy z otwartą przyłbica . Przy otwartej jest on luźniejszy , czyli po zamknięciu zmienia rozmiar na mniejszy. Na dzień dzisiejszy jestem w nim w stanie jechać ale daleko mu do wygody starej BMW V , tamten też się układał ale przez 1 kkm i tam ból był zlokalizowany na czubku głowy , w tym najbardziej przy uszach i trochę powyżej . Może jest to wina założenia nie oryginalnego komunikatora , mam BT next , może oryginalne spikery lepiej pasują w miejscach na głośniki. Sprzedawany jest on razem z zamontowanym pinlockiem i działa on dobrze, na początku wymagał regulacji. Materiały na wysokim poziomie , subiektywnie lepsze w dotyku niż w neotec, w praktyce , nie miałem neoteca . Rozmiar jest w moim wypadku właściwy , być może podczas reklamacji uzyskał bym informację o niewłaściwej budowie anatomicznej głowy. Tak na poważnie mam nadzieję że niedługo dopasuje się on do kształtu mojej głowy i będzie on tak wygodny jak ten testowany w Ga-Pa. Coo hałasu to mam też wrażenie jakby nie był do końca szczelny po zamknięciu , gdzieś z boku szyby jest generowany świst , ale próba dotykania w różnych miejscach nie przyniosła pozytywnej zmiany, żadnej negatywnej też nie
Wysłane z mojego Nexus 5 przy użyciu Tapatalka
BMW Club Praha 001 1.Nigdy nie polemizuj z idiotą. Sprowadzi cię do swojego poziomu a później pokona doświadczeniem. 2.Czasami lepiej milczeć i sprawić wrażenie idioty, niż się odezwać i rozwiać wszelkie wątpliwości. Ostatnio edytowane przez consigliero : 09.06.2014 o 14:12 Powód: słownictwo za bardzo googlowskie wyszło |
09.06.2014, 13:34 | #88 | |
Miasto: Łódź
Motocykl: GS
Przebieg: 8000
Online: 5 dni 2 godz 17 min 7 s
|
Cytat:
Schuberth to właściwie najwyższa półka. Czego więc oczekujesz? Opis co do typu kasu, czyli wersją ze szczęką, to Twoje subiektywne odczucie. Po za tym akurat zgadzam się z Tobą w tym względzie. Natomiast "za ciężki, za duży, za drogi, za głośny" - to ciekawe opinie. Za ciężki - podaj więc markę i model, który Ci pod tym względem pasuje. Za duży - jak wyżej, proszę o przykład Za drogi - cóż nie każdego stać na taki kask. Za głośny - kolego, może masz jakieś turbulencje od szyby w Twoim motocyklu? |
|
09.06.2014, 22:23 | #89 |
Zwracając wypożyczonego Shoei Neotec wyłożyłem moje żale co mi nie pasuje.
Bardzo miła pani sprzedawczyni (gender musi być ) odniosła się do nich następująco: 1. Hałas: każdy Netotec ma dodatkowo takie wkładki redukujące hałas z zewnątrz. W używanym przeze mnie egzemplarzu były takowe... kiedyś. Tzn. były tak wygniecione i wytarte, że róznie dobrze mogło by ich tam nie być. Czy z nowymi wkładkami redukującym hałas byłoby lepiej tego nie wiem. 2. Szyba: w testowanym modelu szyba nie była wogóle wyregulowana. Rzeczywiście - macając nowy egzemplarz półki można się było przekonać, że chodzi o wiele lepiej. Brak dobrego wyregulowania powodował róznież, że pomiędzy szybą a uszczelką dało się przepchnąć róg kartki i stąd może ta "dodatkowa wentylacja" Consigliero dziekuję za informację. Fakt materiały w Evo 6 są lepsze - coolmax i alcantara (czy prawdziwa to nie wiem). Jak Ci się udało zamontować inny zestaw głośnomówiacy? Przyklejałeś klips do kasku? Jak patrzyłem to z mocowaniem na śrubę jest słabo, bo kask ma bardzo grubą kryzę. Pamiętasz może ile gwarancji daje BMW na tą skorupę? Te 5 lat w Shoei + coroczny gratisowy serwis regulacyjny też jest dla mnie dużym plusem. |
|
09.06.2014, 22:32 | #90 |
Ajde Jano
Miasto: Rataje Słupskie
Motocykl: Raczej nie będę miał AT
Online: 9 miesiące 5 dni 23 godz 35 min 56 s
|
Gwarancja pewnie standard , a mocowanie nieskomplikowane
Używać właściwej strony noża Wysłane z mojego Nexus 5 przy użyciu Tapatalka
BMW Club Praha 001 1.Nigdy nie polemizuj z idiotą. Sprowadzi cię do swojego poziomu a później pokona doświadczeniem. 2.Czasami lepiej milczeć i sprawić wrażenie idioty, niż się odezwać i rozwiać wszelkie wątpliwości. |