![]() |
|
Wszystko dla Afryki Wszystkie nieoryginalne rozwiązania, które można zapakować do Twojego motocykla. Gmole, stelaże, kufry, sakwy, bagażniki, uchwyty, kanapy, modyfikacje zawieszeń, kierownic, gniazdka, GPSy, dynojety, bagstery i inne scottoilery... |
|
Narzędzia wątku | Wygląd |
![]() |
#1 |
![]() Zarejestrowany: Mar 2008
Miasto: Częstochowa
Motocykl: nie mam AT jeszcze
![]() Online: 3 tygodni 4 godz 47 min 14 s
|
![]()
Witam,
opisywałem to na starym forum, ale pomyślałem, że może się tu przydać ![]() Wymiana lamp w Afri, jest prosta i każdy powinien sobie z nią poradzić. Koszty też nie są porażające. 54zł nowe klosze, gumy, gniazda, 52zł żarówki H4 Philipsa +50% i przełącznik za 3zł. Co będzie potrzebne? -śrubokręt krzyżakowy -punktak -młotek -wiertła np. 4mm do zrobienia „pilotów”, 13mm do dziury na światła postojowe i odpowiednio większe od zgrzewów, które rozwiercimy. -lutownica, cyna, wężyki termokurczliwe, izolacja -szlifierka kontowa, pilnik -sylikon -odtłuszczacz- nitro -wiertarka stołowa -kątownik -wyobraźnia 1. Zakupy: ![]() 2. Demontujemy lampy z całą ramką, odpinamy kabelek i przenosimy się na stół. Rozkręcamy klosze i wyjmujemy stare „żarówki”. ![]() 3. Punktakiem zaznaczmy miejsca wiercenia czyli 5 zgrzewów. ![]() 4. Wiercimy najpierw małym wiertłem, potem większym nie za głęboko, bo na szkle szybko stępimy wiertło. Następnie 2 dziury na postojówki, proponuję w tym samym miejscu jak w oryginale. ![]() 5. Stary klosz bez problemu powinien wyjść. Czyścimy całą powierzchnie pod kloszem. ![]() 6. Na nowym kloszu będziemy mieli 3 blaszki, usuwamy je. Ja użyłem szlifierki kontowej, a potem wygładziłem pilnikiem. ![]() 7. Uzbrajamy zestaw. Żarówka, drucik, guma. ![]() 8. Kleimy. Strzałką do góry, używając kątownika ustalamy położenie lampy. Ja ustaliłem, że linia ramki jest prostopadła do linii poziomej na kloszu lampy. Pamiętamy o odtłuszczeniu powierzchni, na których ma być sylikon, używamy świeżego sylikonu. ![]() 9. Przychodzimy jutro, bo sylikon musi wyschnąć i montujemy nowe klosze do ramki. ![]() 10. Odcinamy stare żarówki, lutujemy kostki do H4. Przy jednym za świateł montujemy przełącznik, żeby w dzień świeciło tylko jedno światło mijania. ![]() 11. Przełącznik montujemy tam gdzie chcemy ja zrobiłem to tak: ![]() 12. Schemat do kostki: ![]() to tyle... wg mnie jest dużo lepiej oświetlamy drogę, chociaż na motocyklu, w nocy zawsze będzie trochę niebezpiecznie. pozdrawiam. ![]() Ostatnio edytowane przez Kuba : 04.06.2008 o 13:26 |
![]() |
![]() |
|
|
![]() |
||||
Wątek | Autor wątku | Forum | Odpowiedzi | Ostatni Post / Autor |
Wtrysk w Afryce | Wojak | Układ elektryczny i zapłonowy | 105 | 24.06.2024 22:30 |
SAGi w Afryce | oskar_z | Rama, zawieszenia, napęd | 25 | 20.04.2011 12:38 |