![]() |
|
Silnik, sprzęgło, skrzynia Montaż i demontaż elementów silnika: sprzęgła i skrzyni , wymiana łańcuszków rozrządu, demontaż głowic i zaworów, pomiary kompresji, ciśnienia oleju, serwisowanie zaworów i gniazd, tłoków i pierścieni. |
![]() |
|
Narzędzia wątku | Wygląd |
![]() |
#81 |
![]() Zarejestrowany: Apr 2011
Miasto: Dubiecko
Motocykl: Ktm620sx, RD07a
Przebieg: 67
![]() Online: 1 miesiąc 2 tygodni 5 dni 11 godz 16 min 26 s
|
![]()
Nie ładnie mieć tajemnice w takim towarzystwie.
|
![]() |
![]() |
![]() |
#82 |
Gość
Online: 0
|
![]() |
![]() |
![]() |
#83 |
![]() |
![]()
Kosz po 84 tyś. km cichy jak komar w letnią noc ale tarcze sprężyny i przekładki do wymiany. Jak widać na zdjęciach, lekkie wcięcia po tarczkach są i zastanawiam się czy po wyrównaniu tej powierzchni ( powstanie luz bok tarczy-kosz) nie zacznie niemiło napier... na jałowych.
|
![]() |
![]() |
![]() |
#84 |
![]() Zarejestrowany: Jan 2014
Miasto: Gdynia
Motocykl: RD07
![]() Online: 2 tygodni 5 dni 11 godz 36 min 30 s
|
![]()
Też robiłem sprzegło przy przebiegu 97.000 km i nie miałem takich wcięć na koszu.
![]() |
#85 | |
Gość
|
![]() Cytat:
W przypadku kosza tak wypracowanego,.mozesz zaryzykowac wyrownanie tych powierzchni wspolpracujacych recznie pilnikiem lub maszyna.Nastepnie nowe tarcze rozklepac..albo lepiej zatrudnic NASA co by lepiej do odpowiedniego rozmiaru dopasowali..Istnieje owo ryzyko,ze w przypadku nierownomiernie rozklepanych nie bedziesz zadowolony ![]() Ja bym jednak zaryzykowal bo kosz jest juz mocno zuzyty. Zaloz tez mocniejsze sprezyny dociskajace. Znajde fotki to zamieszcze jak mi poszlo bo rozklepalem sam i jest ok. Ostatnio edytowane przez zipo : 21.01.2016 o 18:28 |
|
![]() |
![]() |
#86 | |
![]() Zarejestrowany: May 2010
Miasto: Piwniczna-Zdrój
Motocykl: RD04
Przebieg: 53000
![]() Online: 3 miesiące 2 tygodni 6 dni 12 godz 13 min 47 s
|
![]() Cytat:
![]() Istnieje ryzyko że rozklepane tarczki się rozlecą i narobią bałaganu w silniku. |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#87 | |
Gość
|
![]() Cytat:
![]() No I tego siem obawialem ,ze zara jaka persona dowali mi za szalone pomysly domoroslego garazowca.Coz, tak to juz jest. Najlepiej wiec kupic nowe spczenglo . Ale ja gupek,przecie tarczki sa z delikatnej porcelany I sa tam w koszu dla ozdoby ![]() |
|
![]() |
![]() |
#88 |
![]() |
![]()
Dylemat to się nazywa.
Sprężyny jak założę twardsze to ciężej klamka będzie chodzić. Jak nie zbiorę (na frezarce z podzielnicą; pilnikiem to kowale takie rzeczy robią) to też ciężkawo będzie chodzić, bo te rowki tarcze będą trzymać. Rozklepać? Hmmm... Mam gdzieś w gratach stare tarcze od auta i motocykla, jutro popróbuję. Zipo ile km na takim patencie zrobiłeś? Ostro jeździsz czy tak jak ja, pussy-rider jesteś? |
![]() |
![]() |
![]() |
#89 |
![]() Zarejestrowany: Mar 2013
Miasto: Wałbrzych
Motocykl: Była RD07a
![]() Online: 1 tydzień 2 dni 6 godz 12 min 45 s
|
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#90 | |
Gość
|
![]() Cytat:
Wiekszosc mil robie na asfaltach a 30% wiejskie szutry ,jakies podjazdy. Gnojoka nie lubie I nie topie,chyba ze nie da sie przejechac.inaczej. Co prawda takich wypracowanych rowkow kosz w mojej afri nie mial,ale recznie wypilowalem nierownosci I recznie rozklepalem tarcze.Mija 16 tys km. I nadal jest cicho a wszystko chodzi sprawnie.Dalem ebc sprezyny dociskowe o sile docisku wiekszej od nominalnych o 20%.Tak producent zapewnil,ze tyle maja. Klamku nie czuje twardszej az tak. Moim zdaniem ,jesli zdecydujesz sie wyfrezowac kosz,to zastanowilbym sie,czy to w tym przypadku dobry pomysl.Moze Ci braknac miesa na koszu jesli zdecydujesz sie na skrawanie.To juz lepjej szlifowac na cnc. Ja bym pilniczkiem sie pobawil I popytal o ciasniejsze tarcze . |
|
![]() |
![]() |
|
|
![]() |
||||
Wątek | Autor wątku | Forum | Odpowiedzi | Ostatni Post / Autor |
Kat 990 sprzęgło | Pawel_z_Jasla | KTM | 29 | 30.04.2020 15:08 |
Jęczące sprzęgło | krzeszu | Silnik, sprzęgło, skrzynia | 3 | 21.07.2016 13:38 |
Sprzęgło | vinc18 | Silnik, sprzęgło, skrzynia | 8 | 02.01.2014 16:33 |
Ślizga się sprzęgło. | JarekAT | Silnik, sprzęgło, skrzynia | 15 | 20.09.2008 20:59 |
Dziwne sprzegło | R2D2 | Silnik, sprzęgło, skrzynia | 11 | 20.08.2008 20:57 |