04.10.2024, 01:11 | #81 | |
Cytat:
Spalanie faktycznie może być różne, bo zależy od wielu czynników, natomiast waga pojazdu to praktycznie wartość stała (z jakąś minimalną odchyłką, wynikającą z jakości obróbki/produkcji poszczególnych detali). Producenci potrafią wyprodukować pojazd, a nie radzą sobie z tak banalną rzeczą, jak zważenie gotowego produktu? |
||
04.10.2024, 06:38 | #82 |
Administrator
|
Pytanie na ile dane techniczne w reklamówce podlegają jakiemuś prawu ?
Czy może jest gdzieś małym druczkiem że to tylko poglądowe , orientacyjne. Jeśli chodzi o np uszkodzenie ujawnione to bezapelacyjnie działa " towar niezgodny z umową " ale jeszcze nie słyszałem by ktoś ważył kupiony pojazd i chciał zwrócić z powodu różnic w opisie. A może od razu z wagą do salonu? Ciekaw jestem.
04.10.2024, 08:34 | #83 |
Miasto: Popapracie!
Motocykl: RD04
Online: 5 miesiące 5 dni 18 godz 29 min 34 s
|
dwie najwieksze sciemy rynku pojazdow to deklarowana ilosc spalanego paliwa na 100km i zasieg samochodow elektrycznych - jedno i drugie o dupe mozna rozbic i teoretycznie domagac sie zwrotu kasy, bo pojazd nie spelnia deklarowanych przez producenta zalozen. czy komus sie taka sztuczka udala? nie sadze bo producent zasloni sie magicznymi procedurami testowymi. z masa teoretycznie sprawa jest bardziej jednoznaczna bo kilo to jest kilo - jak i kto by nie ważył.
kilka lat temu w niemieckim Motorrad byl test kilku motocykli ADV po zalaniu i z takim samym bagazem - to dopiero dawalo realny obraz sytuacji
04.10.2024, 09:54 | #84 | |
Cytat:
Całego świata nie zmienisz ... Ludzi do miłości nie zmusisz, ani nawet do lubienia ciebie. Zawsze jednak masz wpływ na to , jaki jest ten kawałek świata wokół Ciebie i kto się w nim znajduje. https://youtu.be/skPjiSzR9n4?si=bnBpO9UVjUZGes_2 |
||
04.10.2024, 10:21 | #85 | |
Cfmoto 450mt
Cytat:
Bardziej chodziło o pewną analogię a nie porównanie 1:1. Jeżeli motocykl zważony na taśmie ma 173 kg to dlaczego ma jakiś Japończyk czy Chińczyk nie zaokrąglić w dół do, np. 170? “No waży 173. I co mi zrobisz?” U Ciebie waży 175? No trudno - pewnie przy skręcaniu z pudełka inne śruby dali, coś zjebali, coś za dużo posmarowali. Owszem kilo to kilo, litr to litr. Nie da się wziąć jednego samochodu, motocykla i podać spalania z przejechanych testówką pomalowaną poimprezową cofką kilometrów? Da się. Tylko po co. Warunki laboratoryjne? my ass. Dla mnie to ten sam typ manipulacji. “U nas ważył tyle, u nas palił tyle. U Ciebie jest inaczej? Kurde dziwne…” Ale może ja zbyt sceptyczny jestem. I z natury nieufny. Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
04.10.2024, 10:45 | #86 |
Ja się nigdy nie przywiązywałem do wagi podanej w parametrach. Każdy podaje inaczej, jeden z płynami drugi bez, nie zawsze jest też sprostowanie jak jest to liczone. Jak nie pomacam i nie usiądę na motocyklu to cyfry na mnie wrażenia nie robią. Nie pamiętam nawet ile moje motocykle miały ważyć wg producentów.
04.10.2024, 10:49 | #87 |
Kiedyś Simpson ze świata motocyki mówił że waga z paliwem to waga ze zbiornikiem wypełnionym o conajmniej 70% i taka waga jest podawana w homologacji, tzn wpisana jest w dowód.
Proszę bardzo chinolek w dowodzie 190 realnie ok 194-195 Afra 232 realnie pod 240.
Z początku porwał mię śmiech pusty, a potem litość i trwoga. Ostatnio edytowane przez madafakinges : 14.10.2024 o 00:01 |
|
04.10.2024, 11:11 | #88 | |
Cytat:
Mam to samo. Jeden, mówią, niby waży mało a siądziesz i jedzie się jak drezyną. Drugi znowu słyszysz, że “ciężki” a pierwsze km i czuć, że wszędzie wjedziesz. Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
04.10.2024, 11:32 | #89 |
A tu juz wychodzi srodek ciezkosci i rozklad mas waga jedno jej rozlozenie to co innego
Całego świata nie zmienisz ... Ludzi do miłości nie zmusisz, ani nawet do lubienia ciebie. Zawsze jednak masz wpływ na to , jaki jest ten kawałek świata wokół Ciebie i kto się w nim znajduje. https://youtu.be/skPjiSzR9n4?si=bnBpO9UVjUZGes_2 |
|
04.10.2024, 11:53 | #90 |
Nie rozumiem podniecenia i kłótni. Przecież Tenere z filmiku nie jest prosto z salonu, tylko ma dołożone kilogramy żelastwa, narzędzia, apteczki, dętki itp. Tego się z naście kilo uzbiera + 205 deklarowane przez producenta i mamy okolice 220. Gra i pasuje- nikt tu nie ściemnia. 2-3 kg to różnica wynikająca z obliczania masy paliwa i błąd pomiarowy wagi do złomu ( pewnie z 0.5 kg)
Transalpa 600 PD06 z jedną tarczą, doposażonego tylko w gmole i alu płytę pod silnik oraz zestaw narzędzi kiedyś na takiej wadze postawiłem. Wyszło 215 kg, przy fabrycznej deklarowanej 196. I nie mam żadnych pretensji do Hondy, ani mi do głowy nie przyszło zwracać motóra! -------- Na tym CF moto dupsko usadziłem i jest odczuwalnie w ciul lżejsze od trampka 600. Jakość wykonania bez zastrzeżeń. Fabrycznie ma wszystko co niezbędne, w odróżnieniu od np. CB500, gdzie o zwykłe gniazdko usb trzeba się wykłócić u dilera. Jak nie jestem fanem chińczyków tak tego bym chętnie spróbował, i rozumiem zauroczenie ludzi, którzy podchodzą do motocykla jak do rzeczy a nie do relikwi. Pojawiają się już jakieś testy po 10-11t tyś km, na ile sponsorowane przez fabrykę nie wiem, ale to już jakiś głos jest. Na razie czekam i obserwuję, ale już wiem, że trampek idzie na olx. Na wiosnę chcę spróbować CF lub Himalayana 450. https://www.youtube.com/watch?v=Px5TNlvCgiA |
|