![]() |
#931 |
Administrator
![]() |
![]()
Zawsze powtarzam że jak ktoś robi fortepiany i sprzęt muzyczny to powinien się tego trzymać a nie brać za motocykle.
Co ciekawe to słyszę też od tych co przy nich zdarza im się robić, przypadek?
![]() |
#932 |
![]() |
![]()
ale to jest piaggio mp3 125 2005 a nie yamaha tricity - do yamahy mam poza tym stosunek 'nabożny' i jest to moja zdecydowanie ulubiona japońska marka motocyklowa
![]()
![]() |
#933 |
Administrator
![]() |
![]()
No widzisz , jak to fajnie jak każdy lubi po swojemu i o to chodzi
![]()
![]() |
#934 |
![]() |
![]()
gdyby ktos miał zbedna DT125 z ostatnich lat to ja chetnie przygarne dopóki jazda na dwupaku nie jest karana w UE kara chlosty i zeslaniem na galery
![]() |
#935 | |
![]() Zarejestrowany: Mar 2023
Motocykl: RD03
![]() Online: 1 dzień 6 godz 3 min 3 s
|
![]() Cytat:
Dajmy na to Yamaha słynie z produkcji instumentów muzycznych i raczej o tym wszyscy wiemy. ![]() Nawet jej rodowód wywodzi sie właśnie z tego typu produkcji. James May w osatnio ogladanym przeze mnie programie, podczas wizytowania jednej z fabryk fortepianów Yamahy, opowiadał że firma rozpoczęła swoją działalność od produkcji instrumentów. Nie chce mi sie sprawdzać ale jak macie ochote krzyczeć to prosze bardzo. ![]() Odsyłam do źródła (mało naukowego ale jednak) - James May Nasz człowiek w Japonii. - żeby nie być gołosłownm "Firma Yamaha rozpoczęła swoją działalność w 1887 roku jako producent instrumentów muzycznych. Jej założyciel, Torakusu Yamaha, zbudował swój pierwszy instrument - organy piszczałkowe." |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#936 |
![]() |
![]()
no jest to fakt ogolnie znany, ale wystarczy przesledzic losy wielu starych firm i zaczynaly one w najrozniejszych branzach. jako, ze od lat zawodowo zajmowalem sie i czasem zajmuje technika sceniczna ( sam gram na instrumentach klawiszowych) napisze na pocieszenie, ze Yamaha od lat aspiruje do fortepianowej pierwszej ligii wciaz jednak stoi nieco na jej progu. ponad to produkuje bardzo wiele innych instrumentow + sprzet studyjny i hi-fi. wiele japonskich firm ma pododdzialy - mitsubishi, hitachi czy toshiba to giganci technologii w wielu dziedzinach chociaz nam kojażą się z autami i vhs. kawasaki natomiast od dziesiecioleci ma znaczne sukcesy w branzy lotniczej. itd. itp.
![]() |
#937 |
![]() Zarejestrowany: Mar 2023
Motocykl: RD03
![]() Online: 1 dzień 6 godz 3 min 3 s
|
![]()
Nasuwa mi się jeszcze jedna refleksja. Bo dość często zdarza Wam się Jezdzić po Chinczykach. Ja nie zamierzam ich bronić ale zwróćcie uwagę na pewną analogię.
Japońce zaraz po wojnie zerżnęli z zachodu kupę rozwiązań mając w głębokim poważaniu wszelakie prawa patentowe co po dziesięcioleciach, w połączeniu z ich etosem pracy i mentalnością ludzi doprowadzających wszelakie działania do perfekcji, przyniosło Japonii gospodarczy sukces. Dziś, i w zasadzie od kilku ładnych już lat - Chińczycy kradną co mogą i próbują z lepszym czy gorszym skutkiem robić u siebie. Mimo pewnych zalet Ruskich (uczeni - matematyk, awionika) Chińczycy wydają się ich bić na głowę konsekwencją oraz podatnością na wykorzystywanie przez system. Nie można raczej zakładać ze z góry są skazani na porażkę. Dziś (jeszcze) w niektórych aspektach możemy się z nich smiać ale w nie wiemy co przyniesie przyszosć. Sam chciał bym mieć pewność że technologicznie i zwłaszcza militarnie nie będą rozwijać sie tak dynamicznie jak udaje się im to w ostatnich latach. Dacie głowę że w przyszłości nie zdominują świata? Niesety ja nie ... |
![]() |
![]() |
![]() |
#938 |
![]() Zarejestrowany: Mar 2012
Miasto: Lublin
Motocykl: cz350/ bandit600/ zx12r/ varadero/vfr1200xd
![]() Online: 3 miesiące 4 tygodni 18 godz 40 min 31 s
|
![]()
Jurek to teraz dogłębnie wyjaśniłeś ten "stosunek" do Yamahy bo jesteś klawiszowiec
![]() Nie porównuj chińczyków do japońców bo ci pierwsi wszystko dostali na tacy od korpo itd. Nie wspominam jak tam dobrze, że motorem po autostradzie nie pojedziesz, nie zatankujesz z dystrybutora czy do miasta nie wjedziesz.
![]() |
#939 |
![]() Zarejestrowany: Jun 2009
Miasto: Kamieniec Wrocławski
Motocykl: XT660Z-konik garbusek
Przebieg: Ł
![]() Online: 4 miesiące 3 tygodni 6 dni 9 godz 54 min 37 s
|
![]()
Nie zapominajcie ,że znaczki z fortepianów i motorcykieli są też na kopułach w MRU
![]() Jurek ,wieczorem wstawię fotkę co u mię się zadziało w domu ![]() to przez zazdrość najzwyklejszą ![]()
![]() |
#940 |
![]() Zarejestrowany: Mar 2012
Miasto: Lublin
Motocykl: cz350/ bandit600/ zx12r/ varadero/vfr1200xd
![]() Online: 3 miesiące 4 tygodni 18 godz 40 min 31 s
|
![]()
O tym MRU piszesz ?
![]() Międzyrzecki Rejon Umocniony – MRU