|
Regularne czynności serwisowe Wymiany: płynu hamulcowego, chłodniczego, oleju silnikowego i w zawieszeniu, filtrów, opon, zębatek i łańcuchów, świec. Regulacje: zaworów, gaźników, łańcuchów, łożysk główki ramy, świateł. Kontrola: opon, linek, akumulatora, łożysk, przygotowanie do sezonu i do zimy, smarowanie elementów. |
|
Narzędzia wątku | Wygląd |
10.09.2021, 08:36 | #941 |
880220111
Miasto: Malawa k/Rzeszowa
Motocykl: XR 250R,XR 650R
Online: 3 tygodni 16 godz 39 min 35 s
|
Oczywiście zakup używanej maszyny to loteria i remont jakby był wpisany w zakup,ale się udało bo tylko geometria suportu do poprawy i luz na tuleji konika,reszta to tylko kosmetyka. Zresztą mało kto takie tokarki kupuje na produkcje.
moja jest z warsztatów szkolnych z Poznania a odkupiona od handlarza. Kosztowała tyle co 1,5 chinki o podobnych parametrach i nadal ssie. Dla mnie wybór był oczywisty i jedyny. Oglądałem parę chinek i nawet się toczyć udało. Mnie z koleji denerwowało że kupując nową tokarkę i tak wymagac bedzie korekty i kosmetyki. Moje szczescie że znalazłem człowieka który mi te wszystkie geometrie porobił a także nauczył wielu rzeczy i to za małe pieniądze. Gdybym miał kupować to dalej szukał bym Emco,ale zakup MTP też rozważałem. Do tokarki na serwis geometrie i kosmetyke wydałem koło 4k. Ale doprowadziłem ją do stanu niemal idealnego. Co do dokładnosci wszystko zalezy od tokarza jego wiedzy i stanu maszyny,ale jest taki jeden w DE który na Emco 11 toczy w mikronach Mi tam takiej dokładności nie trzeba ale usprawni robotę jak nawet w setkach bedzie. Marzy mi sie Bison-bial sześcioszczekowy z regulowanym osadzeniem tylko że 5k prawie,na nim można do 1 mikrona ustawic bicie jak sie ma dobre czujniki.. Motocykl przy tym to tanie hobby A jak ci się frezarka sprawuje?
10.09.2021, 21:30 | #942 |
Miasto: Słocina
Online: 2 miesiące 2 tygodni 6 dni 15 godz 27 min 7 s
|
No to żeś Czarny Czarowniku zaszalał!
W zeszłym roku wziąłem tę mniejszą 330x700 po starej cenie i czasami żałuję że nie dołożyłem do większej. Tokarka to dla mnie podstawa majsterkowania. Większa ma hamulec, sprzęgło przeciążeniowe (już miałem kolizję na swojej), zegarek, DRO, uchwyt 4-szczękowy, no i nie trza mieszać kołami zębatymi w gitarze. Niestety szkoda mi było kilku tysi na większą, ale te dodatki osobno warte są więcej. |
10.09.2021, 22:42 | #943 |
Miasto: Poznań
Motocykl: nie mam AT jeszcze
Online: 1 miesiąc 1 tydzień 3 dni 14 godz 2 min 52 s
|
Panowie, te sprzęty to hobby czy praca zarobkowa ?
Wysłane z mojego SM-G973F przy użyciu Tapatalka |
10.09.2021, 22:45 | #944 |
Na co dzień nie ma się co porywać. Takie dokładności nie są potrzebne.
Jeśli da się toczyć POWTARZALNIE do setki to jest na ogól bardzo dobrze.
10.09.2021, 23:45 | #945 |
Miasto: Maków Podhalański
Motocykl: XRV750->XR400
Galeria: Zdjęcia
Online: 1 miesiąc 2 tygodni 4 dni 17 godz 56 min 37 s
|
Motomax frezarka nadal czeka na rozebranie, czyszczenie, smarowanie i dodanie DRO. Ale to po tym jak będzie na stole, a nie na palecie na podłodze. Kilka razy odpaliłem i jakiś pierdołek w aluminium czy stali zrobiłem, ale to tak na oko. Ze sprawdzenia jej czujnikiem zegarowym jestem zadowolony.
Motocykle też nie są tanie. Ludzie kupują advenczery po 100k i drugie tyle pakuja w akcesoria MrWaski wiem, czytałem Twoje posty na forum cnc To jest dość spory wątek i sporo cennych informacji tam jest. Po przeczytaniu zacząłem celować w 1000 zamiast 700/750. Dla mnie dość istotnym parametrem jest przelot ponad 45mm. Z takiego wałka robię korki do amortyzatorów i powinno to troszkę ułatwić pracę. Chciałbym jescze kiedyś zrobić swój amortyzator, a wtedy wypadałoby wsadzić rurę w okolicach 50 do przelotu Aadamuss praca zarobkowa a hobby często moze iść w parze. Nie chciałbyn zostać tokarzem, który bierze zlecenia na 50 elementów i to klepie. Bezmyślne klapanie aktualnie uprawiam w korpo. Fajnie byłoby robić coś ciekawego od podstaw. Robisz projekt, mechanikę, elektronikę, sterowanie i patrzysz jak coś działa. Sent from my Redmi Note 8T using Tapatalk |
11.09.2021, 01:31 | #946 |
Do majsterkowania każda dobra.Do produkcji się nie nadaje.W przyszłym roku minie 40 lat kiedy oj ciec kupił mi pierwszą maszynę i była to tokarka.Przez te lata trochę tokarek naprawiałem . Z obrabiarkami jest podobnie jak z motocyklami .Mało kto z tego forum kupuje chiński motocykl a używaną hondę yamahę kata a nawet bmw.Jakość czołowych producentów obrabiarek do obrabiarek chińskich to przepaść.Oczywiście kupując używany sprzęt można trafić na minę ,ale od tego są koledzy co się na tym znają i pomogą w zakupie.
Ta tokarka nie ma przekładni Nortona.Dodatkowe koła na gitarze to większy zakres posuwów. Bardziej przyda się uchwyt czteroszczękowy z niezależnymi szczękami |
|
12.09.2021, 23:30 | #947 |
Miasto: Kiełczygłów
Motocykl: RD07a
Przebieg: 00000
Online: 4 miesiące 1 dzień 16 godz 25 min 10 s
|
Po co ja tu wlazłem... Znowu se pokupiły zabawki...
|
14.09.2021, 01:17 | #948 |
Miasto: Maków Podhalański
Motocykl: XRV750->XR400
Galeria: Zdjęcia
Online: 1 miesiąc 2 tygodni 4 dni 17 godz 56 min 37 s
|
Ostatnio pisałem, że nie dali mi uchwytu 4 szczękowego. Zadzwoniłem, sprawdzili monitoring i faktycznie nie dali.
Dziś odebrałem paczkę z brakujacym ogniwem Poczyniłem też trochę prac z rozkonserwowaniem, czyszczeniem i smarowaniem i składaniem. Przed północą udało się zakręcić wrzecionem poraz pierwszy. Wszystkie korbki działają, jakieś cyferki na monitorku się wyświetlają, a jak się depnie w hamulec to staje w miejscu. Teraz wypadałoby wkręcić jakiś materiał i coś poskrobać nożem Sent from my Redmi Note 8T using Tapatalk |
14.09.2021, 01:21 | #949 |
kto hamuje ten przegrywa ;D
dawaj - utocz wałek 800, pomierz, zapłacz i opowiedz
14.09.2021, 02:06 | #950 |
880220111
Miasto: Malawa k/Rzeszowa
Motocykl: XR 250R,XR 650R
Online: 3 tygodni 16 godz 39 min 35 s
|
imak pod noze 20mm? wielkosć uchwytu równa sie wielkosci noża,uchwyt 160 to noże 16x16,uchwyt 200 to i noże 20x20..
DRO fajna sprawa i raczej niezbedna do sprawnej i szybkiej pracy..niestety ja kupiłem golasa i wszystko trzeba kupować, a to nie tanie rzeczy ale pomału uzbrajam.. może w tym roku cos jeszcze potocze Juz szukaj w okolicy tokarzy z płytkami spod lady Cieszy sie morda z takich rzeczy teraz szukam frezarki to jak choroba