![]() |
#941 |
![]() |
![]()
symbolem yamahy sa trzy skrzyzowane ze soba kamertony sluzace do strojenia pianin. o historii gospodarczej japonii radze doczytac bo wielka bzdura jest to ze zaczeli sie rozwijac dopiero po II wojnie swiatowej. poczytajcie o wojnie na pacyfiku 1941-1945, nie plywali tam kajakami z bambusa wiec od wygranej w 1905 roku wojny rosyjsko-japonskiej konsekwentnie rosli w potege, ktora budowala pancerniki jak yamato i dziesiatki lotniskowcow z tysiacami samolotow. przez cztery lata toczyli niezwykle zacieta wielka wojne z potega jaka bylo USA. to nie byli pasterze z gor ani rybacy z domkow na palach.
buziaki ![]() Ostatnio edytowane przez szynszyll : Wczoraj o 16:19 |
![]() |
![]() |
![]() |
#942 |
![]() Zarejestrowany: Mar 2023
Motocykl: RD03
![]() Online: 1 dzień 6 godz 3 min 5 s
|
![]()
Po zakończeniu wojny sytuacja przemyslu bardzo sie pogorszyla. Nie będę się wydurniał z cytowaniem źródeł. Fakt na mandzurie wyruszyli nie tylko konno ale i w zelazie i zelazem w rece, w nankinie chińczyków rzezali tez nie za pomocą bambusa.
Po wojnie to amerykanie pomagali im gospodarczo, choćby stosując jakaś tam kuratelę. Model gospodarczy też nie byl narzucony przez wujka Stalina jak u nas. Podczas wojny jak i historycznie dali sie poznać, po wielokroc jako niezle pojeby. Pisząc jednocześnie haiku i rozwodząc się nad ulotnością istnienia. Skomplikowane to historie. Wysłane z mojego SM-S911B przy użyciu Tapatalka |
![]() |
![]() |
![]() |
#943 |
![]() |
![]()
japonia od konca II wojny swiatowej jest wojskowo-politycznym zapleczem USA - nie majac wyboru przyjela role wasala. na chwile obecna liczba zolnierzy usa stacjonujacych poza krajem przedstawia sie nastepujaco - od najwiekszej liczebnosci: japonia, niemcy, wlochy, korea poludniowa. jednym slowem - w japoni jest najwiecej persolenu us army, chociaz niewiele sie o tym mowi i slyszy. maja pilnowac chin i korei polnocnej - rosja nie stanowi juz tak powaznego zagrozenia jak w czasach 'zimnej wojny'.
japonczycy nie musieli krasc technologii z europy i usa - dostawali ja, zeby mogli sie rozwijac. podobnie w latach 60-tych i 70-tych byli zmuszeni przez usa do dzielenia sie wiedza techniczna z korea poludniowa co nie do konca sie im podobalo. taka byla doktryna usa i nie mieli ostatecznie nic do gadania. usa zasponsorowala oba te swoje 'stacjonarne lotniskowce' tak jak zrobila to i robi z izraelem. mapka dla zrozumienia skali zjawiska. ile baz na swiecie poza swoimi granicami maja chinczycy badz rosjanie? wiem, ale nie powiem.
![]() |
#944 |
![]() Zarejestrowany: Mar 2023
Motocykl: RD03
![]() Online: 1 dzień 6 godz 3 min 5 s
|
![]()
Zaciekawiłeś mnie, w sumie sensowne wydaje się co piszesz. Czy jednak prawdziwe?
"Pomoc USA i otwarty dostęp do technologii – Amerykanie pomogli Japonii w odbudowie poprzez wsparcie finansowe (np. Plan Dodge’a) oraz transfer technologii, co miało na celu powstrzymanie ekspansji komunizmu w Azji." Szkoda ze nie martwili się jak bolszewicy beda u nas kształtować rzeczywistosc. Może martwili się ale po Jałcie przestali, albo prawie przestali. Wysłane z mojego SM-S911B przy użyciu Tapatalka |
![]() |
![]() |
![]() |
#945 |
![]() |
![]()
mam ciekawsze rzeczy do roboty niz wymyslanie fikcyjnej historii XX wieku - po prostu czytam o rzeczach, ktore mnie interesuja i staram sie, zeby byly to materialy opracowane przez specjalistow a nie jotuberow liczacych na suby i łapki. analogicznie do pokonanej japoni jednym z najwiekszych odbiorcow srodkow z planu marshala byly faszystowskie niemcy, ktore jeszcze przed chwila byly smiertelnym wrogiem. to sie ładnie nazywa 'realpolitik'.
![]() |
#946 |
![]() Zarejestrowany: Aug 2011
Miasto: Emigracja. Hamburg
Motocykl: RD07
![]() Online: 1 tydzień 5 dni 18 godz 3 min 2 s
|
![]()
Ojej. Jest dość brzydki.
|
![]() |
![]() |
![]() |
#947 |
![]() |
![]()
zacisk z quada honda nigdy nie serwisowany - zmontowany w fabryce 20 lat temu. penetrator, palnik, k... i walka od wczoraj. zasadniczo 'krajowa norma' - przypadkiem tam nie zagladajcie przy wymianie klockow bo cos jeszcze znajdziecie
![]() poszło. kocham żółtych braci ale ten co wymyślał ten zacisk za bystry nie był - długi, ciasno pasowany czpień pracujący w aluminiowym korpusie, słabo zabezpieczony przed brudem + zastosowany w cioraku. no i jest jak jest - trzeba tam co roku zagladac a ja sie bawie w indiane dżonsa ![]()
buziaki ![]() Ostatnio edytowane przez szynszyll : Dzisiaj o 12:05 |
![]() |
![]() |