|
Imprezy forum AT i zloty ogólne Imprezy forum AT i zloty ogólne. Spotkania użytkowników naszego forum. Mają one charakter otwarty: obecność AT wskazana, ale nie jest wymogiem. Piszemy również o imprezach motocyklowych, na które wybierają się nasi forumowicze. |
|
Narzędzia wątku | Wygląd |
04.10.2024, 11:39 | #981 |
Miasto: Garwolin
Motocykl: RD07A
Galeria: Zdjęcia
Online: 6 miesiące 1 tydzień 5 dni 2 godz 41 min 4 s
|
Chomik, Zimiok.
Wasze wpisy traktuję w tym wątku jako próbę jakże modnego ostatnio i promowanego symetryzmu, czyli zrównania przebiegu i znaczenia Ludobójstwa Wołyńskiego, zrównania katów z ofiarami, wraz z jego dzisiejszym oddżwiękiem politycznym w stosunkach polsko-ukraińskich. Mówię temu zdecydowane NIE. Zakładam, że nie wynika ono z nienawiści, a niewiedzy. Polecam lekturę: WOŁYŃ 1943 â ROZLICZENIE - Instytut Pamięci Narodowej https://ipn.gov.pl/download/1/169564...rencja-IPN.pdf |
04.10.2024, 11:48 | #982 |
Twoje założenie jest błędne, nie jest to niewiedza (nie jest to również nienawiść, ale przyznaję, z nacjonalistami wszelkiej maści nie jest mi po drodze).
Za linka dziękuję, choć jak pisałem kilka postów wcześniej moja biblioteka dotycząca rzezi wołyńskiej jest dość spora. |
|
04.10.2024, 12:17 | #983 |
|
Zimiok, dziękuję i wyglądam okazji do wspólnego spotkania, najlepiej w sprzyjających tematowi okolicznościach.
Chomik, z naszej tegorocznej rozmowy na Podlasiu, wnioskuję, że moja aktywność w wątku o ludobójstwie sprzed lat jest odczytywana jako, mówiąc w skrócie, przepisywanie win ojców i dziadków na współczesne, niczemu nie winne pokolenie i dalej, jako wrogość do całej nacji. To zasadnicze nieporozumienie! Wbrew promowanej symetryzacji odpowiedzialności pokazuję proporcje zbrodni, wpisuję je w tamte realia (Polska jako IIRP z historycznym, wielowiekowym dziedzictwem narodowym i społecznym), Krwiożerczość nacjonalizmu ukraińskiego wyrażoną w historii odwiedzanych prze ze mnie miejsc i współczesną akceptację i wręcz kontynuację części ukraińskiego społeczeństwa w gloryfikacji i naśladownictwu tradycji OUN UPA. To zakres moich zainteresowań. Kto chce, zrozumie. Kto ma swoje zdanie i argumenty zapraszam. |
04.10.2024, 12:59 | #984 |
|
Przykłady z pamięci na moje powyższe:
Jeden. Przed chwilą opisywałem brutalny mord w Ostrówkach i Woli Ostrowieckiej i wstrząsające szczegóły ekshumacji ich ofiar. Powinienem też dodać, choć tego nie zrobiłem fakt, o odwecie Polaków za ten mord na sąsiedniej wsi Sokół i Połapy. To nazywam wilczym prawem wojny, których my, ludzie pokoju nie rozumiemy. Ale nadawanie temu rangi "bo i myśmy mordowali" jest nadużyciem. Wystarczy teraz zmienić kolejność, jak w wielu przypadkach robią to Ukraińcy i mamy żer dla symetrystów i pożytecznych idiotów, oceniających z perspektywy kolorowej współczesności europy bez granic, która gardzi rozliczeniem przeszłości choćby najbardziej krwawej. Bo tak! Bo każdy kto to robi i grzebie w historii to oszołom. I naziol. Dwa. Roman Szuchewycz przedstawiany dziś jako polityk, represjonowany w czasie IIRP, więzień Berezy Kartuskiej. zasadnicze pytanie ZA CO? Szuchewycz- ukraiński dowódca elitarnej jednostki niemieckiej Nachtigal CO ROBIŁ? Szuchewych jako dowódca UPA od sierpnia 1943 nie zakwestionował, a wręcz pochwalił i przejął metody walki jej oddziałów, począwszy od Parośli po Krwawą Niedzielę jest czczony przez rząd i społeczeństwo dzisiejszej UA w przeróżnej formie. Piszę o jego nowym pomniku na starej, elitarnej polskiej nekropolii, zostaję nazwany nacjonalistą. Nie rozumiem. Dalej: Melon odbiera to jako prowokację i krew mu się burzy. Emek (dziękuję, że tu zaglądasz) upomina się o kulturę wypowiedzi i jak w wielu niewygodnych wątkach podbija temat i geneza konfliktu gotowa. Lepiej w tym wątku analizujcie i opiszcie zastrzelenie w zamachu ministrów polskiego rządu Pierackiego i Hołówki, który był lobbystą praw Ukraińców nw IIRP, co było nie na rękę żyjącym z przemocy OUNowcom i potrzebowali krwi i eskalacji, by wprowadzić w społeczeństwie potrzebę swoich metod. Opiszcie metody pozyskiwania pieniędzy na zbrodniczą działalność sterowaną z Wiednia i Berlina. Aż po dziś. |
04.10.2024, 13:50 | #985 |
Co do Nacjonalizmu Ukraińskiego, polecam lekturę w miarę świeżą:
"Doktryna i praktyka polityczna współczesnego nacjonalizmu ukraińskiego" O Nacjonaliźmie: Banderyzm, Stalinizm Kołodzińskiego "Doktrynę..." wydano już w całości w Kijowie 2019 Ciekawy jest symbol na okładce, bliźniaczy do tego o którym była mowa już w Tym temacie post 616 |
|
04.10.2024, 22:21 | #986 |
Tak Tomek ja odbieram to jak kop w j...a bo jakim trza być ... nie Polakiem i twierdzić że jestem nacjonalistą gdzie się nie obejrzysz to becelujesz na banderowców władców wschodu albo chcą ci przywalić na dyskotece, a odmawiają pochówku znanego już za pogan.
No niech który napisze że nie dorzuca się na utrzymanie tych władców wschodu co płaci podatki w kraju, Polski https://www.youtube.com/watch?v=tNSU...dlaKowalskiego
kto smaruje ten jedzie Ostatnio edytowane przez Melon : 05.10.2024 o 20:29 |
|
04.10.2024, 22:43 | #987 |
Motocykl: nie mam AT jeszcze
Online: 3 tygodni 6 dni 18 godz 59 min 23 s
|
Nie podważam mordów, bo one były i obecnie znów się zaczynają. Nie nazywam nikogo onucami etc więc proszę nie wkładać w moje usta tego typu rzeczy. Nie idę także za jakąś modą, to tylko moje odczucie płynące z tego z co WY piszecie i jakie macie do tego podejście, przykro mi, ale czuć tę nienawiść płynącą. Ja tego nie uznaję i to dla mnie to dokładnie to samo jak robi druga strona. Właśnie tak rodzą się wojny. "Auschwitz nie spadło z nieba...."
P.S. Tym bardziej Melon nikogo nie nazywam CHUJEM. A definicja nacjonalizmu jest taka ale pewnie nie było czasu nawet spojrzeć co to jest co nie? "Nacjonalizm (z łac. natio naród) przekonanie, że naród jest najwyższą wartością i najważniejszą formą uspołecznienia, z którego wynika określona postawa polityczna, gospodarcza czy społeczna." |
04.10.2024, 23:28 | #988 |
Chomik definicja jest jedna od malrza z wąsikiem ale wiesz pisz co chcesz nie istniejesz jako Polak dla mnie . Wziąłbym Cię do nie czytanych co mają cieniasy powłączane co się zwą motocykielistmi Polskimi ale jestem cham ze wsi i wszystkich czytam więc jeszcze raz to powtórzę jestem Polakiem Historia była, jest i będzie jedna
kto smaruje ten jedzie Ostatnio edytowane przez Melon : 05.10.2024 o 20:33 |
|
04.10.2024, 23:51 | #989 |
Piątek. Szkoda, że klawiatura też się nie zalała.
05.10.2024, 00:02 | #990 |
Ależ nie ma problemu idziemy w miasto tylko uważaj co byś w ryj nie dostał od banderowca bo żaden Polak cię nie ruszy, czas najwyższy sprawdzić co się dzieje ale tego w chałupie nie sprawdzisz. Najwięcej mają do powiedzenia nie żyjący i mieszkający w Polsce albo tefaen oglądający.
|