|
Uklad paliwowy i wydechowy Montaż i demontaż baku, kraników , gaźników, , tłumiki , filtry powietrza i paliwa, linki, pompy paliwa elektryczne i podcisnieniowe, ustawienia gaźnika, poprowadzenie przewodów. |
|
Narzędzia wątku | Wygląd |
18.04.2010, 20:22 | #1 |
Common Rejli
Miasto: Warszawa
Motocykl: R650GS Adventure & LC6 750 Adventure
Przebieg: dupa
Online: 1 miesiąc 3 tygodni 1 dzień 5 godz 39 min 17 s
|
Luz ośki przepustnicy w gaźniku.
Kochani,
prawy gaźnik ma luźną przepustnicę. Schodzi z obrotów wolno jak samochodowy silnik, strzela w tłumik, ciężko wyregulować wolne obroty. Ośka ruszana paluchami góra-dół tyka metalicznie. Mogiła . Ktoś z Was już miał taką przygodę? Nie pytam w celu pozyskania informacji jak to naprawić. Mam 2 komplety zdrowych gaźników. Tak jestem ciekaw kto przy jakim przebiegu zaczął mieć takie przygody . U mnie 89kkm na 100% nie kręcone w PL .
BRW 1991 I tak wszyscy skończymy na mineralnym. | Powroty są do dupy. | Trzy furie afrykańskie: pompa, moduł, regulator. Czy jakoś tak... | Pieprzyć owiewki . I stelaże. NIE SPRZEDAM! Ostatnio edytowane przez wasilczuk : 18.04.2010 o 23:42 Powód: małą korekta + uzupełnienie informacji |
02.01.2011, 21:43 | #2 |
Miasto: Jüterbog
Motocykl: TA
Online: 1 tydzień 6 dni 11 godz 8 min 14 s
|
Pozwolisz że się podepnę bo problem mam podobny a nie chcę zakładać osobnego tematu.
Otóż w moje gaźniory też mają luzy na przepustnicach co obrazują fotki. Zrobiłem oczywiście synhro ale niestety obroty skaczą w dolnym zakresie (tzn. gwałtowne drgniecie wskazówki obrotomierza). Jednak nie to mnie najbardziej niepokoi. Ważniejszym dla mnie jest pytanie czy właśnie w tych luzach doszukiwać się można wolniejszego schodzenia z obrotów? Wolniejszego oznacza to tyle że z 4000 czy 6000 schodzi równo płynnie i bez problemów do granicy 1500 a później stop tam się trzyma( nastawione mam na +/-1300)... Z kolei jak ustawię na gorącym silniku te wcześniej wspomniane 1300obr to długo muszę go grzać by nie przygasał bo wtedy na ledwo ciepłym obroty mam w granicach 1000... Doszedłem do wniosku że drugi wariant jest lepszy choć nieco kłopotliwy a Wy jak to widzicie? Może jest inne wyjście? Albo jest jakiś sposób na regenerację gaźniorów? Co pany robić? Jak najlepiej to ustawić? silnik to rd10 w ramie pd06 |
02.01.2011, 22:17 | #3 |
Temat był już poruszany na forum. Wymiana gaźników, albo regeneracja. Jeśli regeneracja to szukać prawdziwego speca. To musi być zrobione z głową i po zegarmistrzowsku. Pytanie - jaka wersja jest lepsza finansowo?
Wieczny stare gaźniki przygarnę jak niedrogo. Coś kiedyś mi świtało w głowie jak to naprawić Mam co prawda swoje stare, ale otwór dyszy jest rozpruty. jakby co daj znać. Do moto1488 Oczywiście, że takie usterki jak: Wolne schodzenie z obrotów Kiepsko (lub wcale) z ustawieniem synchronizacji Strzelanie w wyfuki na zamkniętej przepustnicy to objawy wyrobionych przepustnic (tak jak na zdjęciu) |
|
04.01.2011, 02:07 | #4 |
Miasto: Białystok/Jaświły/BielskP
Motocykl: LC 4
Online: 1 miesiąc 3 tygodni 4 dni 13 godz 26 min 16 s
|
Co do wolnego schodzenia z obrotów, to raczej szukałbym przyczyny w gumowych króćcach łączących gaźniki z głowicami, na łączeniu łapie lewe powietrze. U mnie w rd 03 ten właśnie problem załatwiła wymian króćców na nowe, ale napierdalanie w wydech przy schodzeniu z obrotów zostało. Kiedyś na allegro kupiłem z śmieszną kasę gaźniki od ntv i niebawem spróbuję dokonać przeszczepu i zobaczę , czy coś się zmieni. Bo mimo wszystkich myków nie udało mi się wyeliminować tych strzałów i może właśnie to te luzy na ośkach przepustnic.
|
04.01.2011, 07:47 | #5 |
status-TAK stan cywilny-TAK....
Miasto: Mikołów
Motocykl: BRAK
Przebieg: Tak,
Online: 3 tygodni 1 dzień 11 godz 47 min 46 s
|
Czy ktoś regenerował już może oś przepustnicy?
Wysłałem zapytanie do firmy z Chorzowa, znalazłem w necie info że zajmują się regeneracją gaźników. Może będą mieli możliwości wstawienia jakiś tulejek czy cuś.... |
04.01.2011, 11:49 | #6 |
Common Rejli
|
Moim zdaniem nie ma sensu regenerować gaźników, które mają stare, sparciałe membrany (aircut, przepustnice). Gaźniki od PD10 kosztują "czy stufki" i da się je zamontować z małą rzeźbą. Tak zrobiłem i cieszę się wzorową pracą silnika. A i gumy 10 lat młodsze.
04.01.2011, 20:42 | #7 |
stęchły
Miasto: Zbąszyń
Motocykl: RD07a
Przebieg: 130000
Online: 1 tydzień 2 dni 11 godz 36 min 41 s
|
Co masz Wieczny na myśli mówiąc z małą rzeżbą?
04.01.2011, 21:00 | #8 |
Common Rejli
|
Gaźniki mają o 2-3mm mniejszą średnicę zewnętrzną na króćce. Trzeba dorobić redukcje. Wbrew pozorom silnik nie wykazuje osłabnięcia. Wręcz przeciwnie - przez mniejszą średnicę mieszanka przepływa szybciej, prawie jak turbo teraz .
04.01.2011, 22:13 | #9 |
Czy luzy (prześwit) górne od strony domykającej powinny być niepokojące
|
|
04.01.2011, 22:15 | #10 |
Common Rejli
|
Jeśli myślę o tym samym to tymi bym się zbytnio nie niepokoił. Od tego jest synchro.