|
Umawianie i propozycje wyjazdów Masz już plan? Nie masz? A może szukasz kompana w podróży? Brak Ci koncepcji na długi weekend, wakacje? Szukasz plecaczka? Nikt nie chce jechać na Elefanta? Tu szukaj bratniej duszy... |
|
Narzędzia wątku | Wygląd |
25.05.2016, 09:50 | #1 |
Miasto: Germany
Motocykl: CRF1000D+Cegla+Czelendz
Online: 4 miesiące 1 tydzień 5 dni 17 godz 39 min 28 s
|
Słowenia i Płw. Istria
Szykuję się na krótki wypad w lipcu, taki dobry tydzień. Co byście polecili, żeby nie było, że byłem i nic nie widziałem. Spanie pod dachem czy namiot w bagażu? Jakieś adresy....Nie chciałbym przeoczyć fajnych miejsc, a czasu mam nie za wiele.
|
25.05.2016, 10:23 | #2 |
Miasto: RZ/RBR
Motocykl: RD07a
Galeria: Zdjęcia
Online: 3 tygodni 6 dni 16 godz 36 min 5 s
|
Na Słowenii to poleciłbym odwiedzenie wąwozu Vintgar blisko miasta Bled gdzie jest wyspa z kościółkiem na jeziorze -bardzo znane miejsce. Być może już tam byłeś.
Zależy też co szukasz czy ciekawych dróg żeby na moto przejechać czy z buta też wchodzi w grę |
25.05.2016, 10:34 | #3 |
|
Nie byłem tam. Jadę sam więc zero kompromisu. Szukam ciekawych Miejsc, ustrojowych atrakcji, jakieś szuterki z dala od mass. Miejsc o których się wie ale nie każdy tam jedzie bo trzeba zjechać z przelotowki.
|
25.05.2016, 10:37 | #4 |
Miasto: Nowy Sącz
Motocykl: CRF1000
Online: 5 dni 22 godz 32 min 26 s
|
Zdarzyło mi się spłodzić parę zdań o Słowenii, więc zapraszam do lektury:
http://tourturek.blogspot.com/p/blog-page_22.html Piękny kraj ta Słowenia! Bardzo dużo bocznych dróg (białe na mapie) to idealnie gładkie szutry. Namiot zawsze "lepiej dźwigać niż ścigać". Z reguły udawało się wyhaczyć pokoje w dobrej cenie, ale kilka razy był z tym problem, więc wtedy ratował kemping. Na Istrii jest dużo kwater i domków w granicach 50 euro za dobę za dwie osoby. Na północy półwyspu odbijaliśmy z głównej drogi do małych nadmorskich miejscowości i po prostu szukaliśmy. Jest tego dużo. Na samym południu dwa razy spałem w Camp Medulin. Mają dużo domków wszelkiej maści. |
25.05.2016, 14:09 | #5 |
Koniecznie jaskinia Postojana lub ta tuż obok (przepraszam, z pamięci nie pamiętam nazwy). Robi wrażenie. Parki anrodowe to jasne. Teraz na południu - miasto Koper - takie sobie, ale kawałek na wschód masz urokliwe Portoroz i Piran. Zdecydowanie warto wpaść. Masz tam możliwość wybrania się łodzią z jakaś konsumpcją na pokładzie (w sensie mule, i inne morskie twory). Też ciekawe doświadczenie. Jakby się bardzo nudziło to zawsze możesz wpaść do Chorwacji do Puli. Akurat na dzień zwiedzania.
Noclegi - jak masz możliwość wzięcia namiotu i nie spowoduje to, że będziesz miał bardzo ciasno z bagażami to bierz... zawsze możesz trafić na camping dla naturystów
25.05.2016, 15:28 | #6 |
Ajde Jano
Miasto: Rataje Słupskie
Motocykl: Raczej nie będę miał AT
Galeria: Zdjęcia
Online: 9 miesiące 5 dni 7 godz 21 min 23 s
|
Słowenia i Płw. Istria
To jest rejon gdzie jest jeszcze jedna jaskinia , ale nie chciałem sprawdzać czy to taki sam disneyland jak Postojna jama.
W tym rejonie jest sporo dróg a raczej ścieżynek , często nawet z asfaltem , choć są wyjątki . Niestety też wybór białej kreski na mapie może się skończyć poszukiwaniem objazdu . W 2014 w jednym miejscu nie pomogła dyskusja z pogranicznikiem , tylko dla miejscowych , teraz chyba są już w szengen . Trafiają się miasteczka w typie toskańskich miast na wzgórzach Np .Motovun http://youtu.be/5aS273IJLZg
BMW Club Praha 001 1.Nigdy nie polemizuj z idiotą. Sprowadzi cię do swojego poziomu a później pokona doświadczeniem. 2.Czasami lepiej milczeć i sprawić wrażenie idioty, niż się odezwać i rozwiać wszelkie wątpliwości. |
25.05.2016, 17:53 | #7 |
|
Ok. Dzięki i czekam na więcej. Na podstawie waszych podpowiedzi sklecę coś fajnego. A jakieś trasy widokowe szczególnie polecacie? Akcesoria szczególnie urocze wioski z dala od turystów?
|
25.05.2016, 23:26 | #8 |
trampkarz emeryt
|
Bled na Słowenii piękny ale jest tez super trasa do wodospadu niedaleko Bledu, za Bohinska Bystrica, niestety nie pamiętam nazwy. Ale warto! Okolice Bledu bardzo fajne.
W Istrii naprawdę warto zobaczyć średniowieczne miasteczka - Motovun, Groznjan i Hum (tzw. najmniejsze miasto świata). Teoretycznie w Toskańskim klimacie ale jednak niepowtarzalne. Gorąco je polecam. Dla mnie wspomnienia z tych okolic sa o tyle znaczące że właśnie zjeżdżając do jednego z tych miasteczek pierwszy raz w zyciu się wtedy wypieprzylem na Afryce...ale bez szkody specjalnej Bardzo fajny masz plan na podróż, ja za kilka dni wracając z wyjazdu także zamierzam się na Słowenii zatrzymać - w Mariborze. Może tam coś ciekawego warto zobaczyć? Pozdrawiam Zimny |
26.05.2016, 00:44 | #9 |
Motocykl: nie mam AT jeszcze
Online: 2 tygodni 2 dni 6 godz 32 min 44 s
|
W miejscowości Trbovlje masz najwyższy komin w Europie.
|
26.05.2016, 10:00 | #10 |
Miasto: Wroclaw
Motocykl: RD04
Przebieg: 40.000
Online: 3 miesiące 2 dni 18 min 10 s
|
Myku śledzę wątek...