|
Wszystko dla Afryki Wszystkie nieoryginalne rozwiązania, które można zapakować do Twojego motocykla. Gmole, stelaże, kufry, sakwy, bagażniki, uchwyty, kanapy, modyfikacje zawieszeń, kierownic, gniazdka, GPSy, dynojety, bagstery i inne scottoilery... |
|
Narzędzia wątku | Wygląd |
08.03.2021, 17:27 | #1 |
Miasto: Lubelskie
Motocykl: CRF1000
Przebieg: 149 000
Online: 1 miesiąc 2 tygodni 22 godz 44 min 36 s
|
Olejarka precyzyjna za grosze
Witam,!
znalazłem taką oto pompę membranową do oleju https://gmoto.pl/pompa-oleju-elektry...RoCiFgQAvD_BwE koszt ok 180zł poszukuję jakiegoś generatora impulsów o niskiej dolnej częstotliwości np. 0,01Hz do 1hz wszelkie generatory PWM jakie znalazłem oscylują od 1Hz w górę.... |
08.03.2021, 18:06 | #3 |
www.ase.hoste.pl przekaźnik czasowy 6SD, zrobią Ci na czasy włącz/przerwa jakie chcesz, do tego regulowane
08.03.2021, 18:28 | #4 |
DOBRY pomysł mdmxd
małe sprostowanie tylko - to nie jest pompka membranowa. m
08.03.2021, 19:26 | #5 |
|
na stronie jednego z producentów olejarek była taka informacja, nie mniej jednak pompa jest b.precyzyjna i uniezależnia ilość podawanego oleju od temperatury czy wilgotności oraz rodzaju zastosowanego oleju (oczywiście wszystko w granicach rozsądku w zakresie temperatury i samego oleu ) . Wystarczy tylko dodać proste sterowanie.
Już dwa lata bawię się sprayem tylko dlatego, że żadna z olejarek mi nie odpowiada. Jak są elektroniczne to chcą być mądrzejsze od użytkownika albo bazują na czasach otwarcia zaworu i wolnym spływie oleju. Scootoiler ma ciekawą propozycję chodzi o wersję X-system no ale jak mam sobie na trytyki przyczepić olejarkę do ramy za 1100zł to jakoś mnie przechodzi ochota. z olejarek, która ma dozowanie pompą oleju jest Q-MAN ale ten nie ma prostej regulacji tylko grzebanie w mikroprzełącznikach sterownika albo montowanie czujnika do koła, na podstawie którego sterownik wie lepiej ile podać oleju. http://www.ase.hoste.pl/pkczas.html owszem robią przekaźniki ale będzie on sztywno ustawiony na zadany czas. Dodać do tej pompki prosty sterownik z płynną regulacją z wyłącznikiem i jest wszystko co potrzebne. |
08.03.2021, 19:31 | #6 |
Miasto: Szczecin
Motocykl: nie mam AT jeszcze
Przebieg: 100K+
Online: 3 tygodni 4 dni 8 godz 22 min 36 s
|
Rozważałeś Tutoro? Moim zdaniem prościej i skuteczniej się nie da:-). Przejechała ze mną 80kkm, w tym 2 Pamiry i Gorny Karabach:-)
pozdrawiam trolk |
08.03.2021, 19:34 | #7 |
Tez kiedyś byłem producentem. 10 lat niemal...
Takie pompki miałem u siebie na sekcji. Jest to pompa tloczkowa. M
08.03.2021, 19:45 | #8 | |
|
Cytat:
wydawało mi się, że Twoja olejarka była sterowana elektronicznie z zaworem otwarcia/zamknięcia - czyli grawitacyjna z punktu widzenia dystrybucji oleju tutaj 60zł ale brak płynnej regulacji. https://allegro.pl/oferta/sterownik-...21a14291fbf951 https://www.youtube.com/watch?v=dnvW...l=uskomostroda |
|
08.03.2021, 19:54 | #9 |
trampkarz emeryt
|
Jako były posiadacz dokładnie trzech matjasowych olej arek potwierdzam - to był dobry sprzęt i wykonanie na super poziomie. Niestety matjas już nie robi.... To muszę sam.
Na razie mam kit avt, elektrozawory, zbiorniczek z ursusua i rurki. To czego nie bardzo wiem to jak zmodyfikować układ avt a wiem że trzeba. No i chciałbym dodatkowo aby olejarka nie działała na luzie, tylko i wyłącznie na zapiętym biegu. Pompek itp nie chce, grawitacja z regulacją czasu otwarcia i przerwy wystarczy. Rozkmina trwa. Lutowanie znam dobrze ale elektronik ze mnie żaden. Pozdrawiam Zimny |
08.03.2021, 19:57 | #10 | |
Cytat:
wciąż od czasu do czasu dzwonią klienci bo mieli i chcą tylko to ponownie ale po prostu minął czas zimny wyprowadź sobie sterowanie zasilaniem olejarki przez przekaźniczek z zasilania lampki kontrolnej N lub wręcz z czujnika luzu. a wcześniej zastanów się ILE CZASU SPĘDZASZ NA LUZIE w stosunku do przebytej drogi... to jest absolutnie pomijalne zjawisko. uwierz MI - wiem o czym piszę i to jest zupełnie niepotrzebny bajer. nawet jeśli będziesz kiedyś grzał moto pod synchro to wyłączysz olejarkę. bez sensu rozkmina. zastanów się jak trwale i skutecznie podać olej i gdzie umieścić ten superelegancki zbiornik. w trampku to jest czalendż. m
olejarka , scottoiler , smarowanie , łańcuch |
|
|