|
Rama, zawieszenia, napęd Montaż i demontaż łańcucha, zębatek, zawieszenia przedniego i tylniego, centralki i bocznej podstawki, wahacza z ułożyskowaniem. Numery ram, kierownice, rodzaje łancuchów, podnóżki, półki. |
|
Narzędzia wątku | Wygląd |
28.08.2012, 22:09 | #1 |
wolny strzelec
|
"pimp my" walek zdawczy-czy tak moze byc?
Drodzy koledzy i oczwiscie kolezanki.
Jako ze potrzeba matka wynalazkow,musialem cos dzis szybko wymyslic. Od razu zadam pytanie koncowe-czy tak mozna jezdzic,czy dobrze zrobilem? Otoz-spedzilem dzis caly dzien w garazu rozumujac i dumajac jakby tu zastapic slizg lancucha(na wachaczu) na jakis patencik-co by do zimy przetrzymal. Powiem zrazu ze nie udalo mi sie-pomimo ze mialem dosc twarda gume jako material zastepczy-choc na koncu kiedy juz mialem go przyciety i chcialem zakladac-przetestowalem go na tarcie-i wynik bym masakryczny. Na moim patencie nie dojechalbym do bramy wyjazdowej,ale..... mysle sobie jak juz tyle zrobilem sprawdzmy zebatke na walku i ogolnie lancuch. Jakie bylo moje zdziwienie kiedy odkrylem ze mam luz zebatki na walku nie tylkod-do siebie,ale rowniez lewo-prawo. Telefon do przyjaciela (pierwszy Jocker),i wiem ze tak byc nie moze. Okazalo sie ze: 1-zebatka ma juz wyrobione zabki na wielowpust 2.szpej ktory sie dokreca zebatke do walka jest juz zuzyty-z jednej strony mniej,z drugiej wiecej. I badz tu madry-trzeba zakupic,ale jak tu jezdzic-i tu moj patent. Kupilem miedziane(kuleczko,podkladke)-bo nie jest to typowa podkladka w sklepie z czesciami do simsonow i do garazu. A oto pare fotek: Po koncowym skreceniu-kontrola. Wszystko trzyma sie jak nowka. Mam nadzieje ze nie narobie wiecej szkod niz bedzie z tego pozytku. Prosze o komentarze Ps-zdjecie niestety nieostre-robione telefonem
29.08.2012, 00:07 | #2 |
Zębatka została przepchnięta w stronę silnika. Częściowo tylko kawałkiem weszła na niepracującą część wałka zdawczego. Pozostała część 80% "wisi" w powietrzu. Statycznie wygląda to cacy. Podczas obciążenia powstanie dziwny moment, który będzie skręcał na bok zębatkę i szybko obrobi i tą dobrą część wałka, a dodatkowo przesuwając zębatkę w stronę silnika przestawiłeś linię na której powinny być umiejscowione zębatki. Boczna powierzchnia zdawczej będzie się mocniej zużywała. Mnie taki improvement się nie podoba, ale możesz mieć odmienne zdanie
|
|
29.08.2012, 00:11 | #3 |
Miasto: Józefin
Motocykl: RD07a
Przebieg: 84000
Online: 4 miesiące 1 dzień 13 godz 14 min 9 s
|
luz do siebie i od siebie może być , jest nawet jak daje się nową zębatkę i zabezpieczenie (jak się myle niech mnie ktoś poprawi ) . Ale lewo / prawo to już problem , i bym wywalał jak najszybciej przednią zębatke jak to ona jest wyrobiona . Czym zębatka bardziej wyrobiona tym szybciej zeżre Ci wałek .
Pozdrawiam Ostatnio edytowane przez Gawień : 29.08.2012 o 00:14 |
29.08.2012, 00:15 | #4 |
Miasto: Wrocław
Motocykl: RD03
Online: 1 miesiąc 2 tygodni 4 dni 10 godz 37 min 52 s
|
A ciekaw jestem, czy ta zębatka jest tak samo bocznie podebrana od strony silnika?...
|
29.08.2012, 01:27 | #5 |
Motocykl: Nie mam już Afryki
Online: 4 miesiące 2 dni 2 godz 39 min 26 s
|
Ta zębatka to na śmietnik się nadaje dawno temu. Kup nową jeśli napęd jeszcze żyje
|
29.08.2012, 01:37 | #6 |
Fazi przez Zet
Miasto: Berlin
Motocykl: RD07
Przebieg: ∞
Galeria: Zdjęcia
Online: 9 miesiące 1 tydzień 2 dni 19 godz 53 min 50 s
|
Jesli ktos chce naprawic/przykleic zebatke polecam metode szeroko stosowana u niemieckich kolegow. Mysle ze zdjecia mowia same za siebie
http://www.africatwin.de/phpbb_x/viewtopic.php?t=19283
29.08.2012, 10:22 | #7 | ||
wolny strzelec
|
Cytat:
Cytat:
Moze jak wymienie ta plytke (to nakrecane na zebatke z dwoma srubami) bedzie lepiej?
Bo do niektorych rzeczy trzeba dorosnac,a do innych jest sie juz po prostu za starym. Ostatnio edytowane przez Dzieju : 30.08.2012 o 02:07 |
||
29.08.2012, 10:39 | #8 |
Miasto: Wrocław / Grenoble
Motocykl: RD07a
Przebieg: ~60kkm
Online: 1 miesiąc 2 tygodni 9 godz 45 min 18 s
|
Zęby (na których pracuje łańcuch) zębatki są już mocno zjechane i pewnie o to chodziło Rambo.
Zabezpieczenie do zębatki kosztuje ok. 30zl, nie ma co się bawić z podkładkami.
29.08.2012, 12:01 | #9 |
droga jest celem
Motocykl: RD07, LC8
Przebieg: X70.000
Online: 1 miesiąc 2 tygodni 1 dzień 18 godz 34 min 0
|
Fazik dobrze prawi - mój wałek przejechał już po takim zabiegu 15tkm i dalej sztywno siedzi
29.08.2012, 12:02 | #10 |
Motocykl: RD03
Online: 1 miesiąc 2 tygodni 4 dni 10 godz 37 min 52 s
|
Chodzi mi o to, czy twoja zębatka jest po bokach ostrugana łańcuchem symetrycznie, czyli identycznie od strony wewnętrznej jak widać to na fotkach. Pytam, bo u mnie nie mogę coś dojść z tym do ładu po założeniu nowego napędu. Wszystko niby jak trzeba, a chodzi głośno i wyraźnie się asymetrycznie (bardziej od zewnątrz) zużywa. No i też próbowałem ją "ustawić lepiej" dystansem pod zabezpieczeniem...
Poza tym, jak koledzy piszą, twoja jest już do wymiany, zapewne razem z zabezpieczeniem. Poza tym coś rudo masz na wałku.. |
|
|