|
Silnik, sprzęgło, skrzynia Montaż i demontaż elementów silnika: sprzęgła i skrzyni , wymiana łańcuszków rozrządu, demontaż głowic i zaworów, pomiary kompresji, ciśnienia oleju, serwisowanie zaworów i gniazd, tłoków i pierścieni. |
|
Narzędzia wątku | Wygląd |
19.05.2023, 06:39 | #1 |
Administrator
|
nastaje brak części do xrv
Czas leci a producenci po trochu z latami wycofują się z produkcji.
Otarłem się o temat braku np tłoków do 03, czy można gdzieś jeszcze dostać nadwymiarowe z pierścieniami? Pasują od ntv ale ich też ponoć nie ma. Czy w takiej sytuacji pozostaje tylko nowa tuleja do starego tłoka? Czy to się udaje i jakie koszty?
19.05.2023, 08:24 | #2 |
Jesli tu nie ma
https://www.cmsnl.com/honda-xrv650-a...t/E__1400.html To możesz mieć rację Tulei nie musisz wymieniać. Kwestia dobrania tłoka. Z głupia frant pomyślałem ze może cylindry od 750 podejdą?
23.05.2023, 12:26 | #3 |
Administrator
|
Dorobienie tłoka , pierścieni i szlif kosztuje 950 zł za cylinder.
Dorobienie tulei do starego tłoka to koszt 500 zł lub ciut więcej jeśli tuleja trudniejsza do zdobycia.
30.07.2023, 09:05 | #4 |
Administrator
|
Co by nie zakładać kolejnego tematu , ciekawostka do analizy.
Cylinder nominał , przebieg ok 200tyskm , ciśnienie dobre, zużyty pierścień olejowy , bierze 1-1.5 l oleju na tysiąc. Po honowaniu dziura +0.18 ( +0.25 to już kolejny szlif) pierścienie nowe nominalne tłoki stare , ciśnienie spadło i nadal bierze olej w zbliżonych ilościach. Luz na zamkach nominalnych pierścieni w nowym cylindrze ponoć przewidują 0.2-0.4mm. Licząc zwiększoną średnicę cylindra o te 0.18mm luz na zamkach nowych nomonalnych pierścieni powinien wynieść ok 0.56mm czyli sporo ponad fabryczne założenie. Stary tłok ma niestety już luz w cylindrze poprzez honowanie i swoje naturalne zużycie, nominał chyba ma ok 0.05 lub nieco więcej a teraz ma te 0.18. I teraz pytanie: - czy bezpośrednim powodem spadku ciśnienia i dalszego brania oleju mogą być te duże luzy na zamkach nowych pierścieni? - czy z uwagi na dziurę blisko szlifu 0.18-> 0.25 montaż pierścieni z pierwszego szlifu z przyszlifowaniem zamków na 0.2mm zdał by egzamin? - czy z uwagi na spory luz tłoka zabawa pierścieniami pierwszego szlifu załatwia sprawę czy się to nie uda i zostaje np montaż innego cylindra z tłokiem z małym przebiegiem. To wszystko przy założeniu że nie ma dostępu do nowego tłoka nadwymiarowego z pierścieniami.
30.07.2023, 09:10 | #5 |
trampkarz emeryt
|
Dzieju, w tak technicznych kwestiach nie pomogę, ale czy do trójki to nie pasowałby silnik z trampka 650? Nie prościej tak?
Co do dostępności części - szkoda, w tej kwestii akurat BMW jest wzorem. |
30.07.2023, 09:32 | #6 |
Administrator
|
Tak oczywiście , można silniki inne zastosować ale mi chodziło o rozważenie techniczne zasadności i skuteczności oraz powodu brania oleju w przedstawionej powyższej sytuacji.
Spotkałem się z kolegą który kombinował z pierścieniami no i efekt był słaby ale nie znam wszystkich szczegółów co do luzów u niego. Dlatego też konkretne odpowiedzi na pytania z mojego postu może pomogą komuś w decyzjach jaką drogą iść z przewidywanymi skutkami końcowymi. A powyższe dylematy mogą się pojawiać z uwagi że przebiegi ciągle rosną. Nie mówię tu o AT na docieraniu czyli ok 100tyskm tylko o konkretnych przebiegach. Jeśli powyższe działania z pierścieniami są skazane na niepowodzenie , możliwością dodatkową jest używany świeży cylinder z tłokami to gdzieś na końcu cały silnik. Możliwe że te informacje przydadzą się komuś z dużym przebiegiem. No widzisz BMW pewnie dłużej produkowało graty.
30.07.2023, 09:59 | #7 |
Brakuje mi z całym Twoim pisaniu informacji jednej istotnej i aż dziw mnie bierze ze ktoś kto Ci to honował jej nie podał: zużycie cylindra gora/dół jak również jego owalizacja.
Na jajo i stożek nowe pierścienie nie siądą.
30.07.2023, 10:25 | #8 |
Fazi przez Zet
Miasto: Berlin
Motocykl: RD07
Przebieg: ∞
Galeria: Zdjęcia
Online: 9 miesiące 1 tydzień 1 dzień 4 godz 57 min 14 s
|
A ja zapytam o kąt honowania, który odpowiada też za zużycie oleju. Powinno być między 45 a 55 stopni.
Honowaniem nie nazwę wjechania w cylinder kamieniami i zrobieniu poziomych rys. To się nazywa zniszczenie cylindra i kolejny szlif.
30.07.2023, 10:34 | #9 |
Miasto: Opolskie
Motocykl: XR 600
Online: 2 tygodni 1 dzień 16 godz 40 min 53 s
|
Ja może się nie znam ale 0.18 to chyba za dużo pasowanie robi się na setki a dycha to już śmietnik a jak kol piszą honownica baryłki ani stożka nie wyrownasz a pierścienie z następnego szlifu będzie jeszcze gorzej.
30.07.2023, 13:13 | #10 |
Administrator
|
Temat ruszyłem by się przekonać czy komplet cylindry z tłokami od NTV z kompresją 11 atm to dobry kierunek.
Oraz by zebrać praktyczne informacje na przyszłość.