11.03.2011, 19:47 | #1 |
Gość
Online: 0
|
Foto, kompatybilność aparatów
Pierdła mi płyta główna w canonie350 i mam kłopot, by dorwać takową.
Znacznie łatwiej do 450d. Czy da się tą pierwszą zastąpić przez drugą? Ewentualnie jakiś inny patent może... |
11.03.2011, 21:03 | #2 |
Amator podwórkowy
Miasto: Kostrzyn nad Odrą
Motocykl: exRD04 '92, obecnie RD07A '98
Przebieg: >55kkm
Galeria: Zdjęcia
Online: 1 miesiąc 3 tygodni 1 dzień 2 godz 40 min 45 s
|
To nie Afri że nowszy silnik wrzucisz w starszą ramę i po lekkich przeróbkach zgrasz to i zadziała. W przypadku d350 i d450 jest sporo różnic. Choćby taki wyświetlacz (wielkość, rozdzielczość itd). Klawiszologia też zdaje się lekko różni. Więc nie dasz rady zrobić takiego przeszczepu.
Gdyby Bóg popierał przedni napęd, to ludzie chodziliby na rękach... Ostatnio edytowane przez diverek : 12.03.2011 o 07:35 |
12.03.2011, 09:47 | #4 |
Mam przerąbane :)
Miasto: WTA
Motocykl: RD07a
Przebieg: stoi
Online: 1 miesiąc 14 godz 55 min 9 s
|
Mi kiedyś padła matryca chyba w canonie. Jedyny ratunek to kupić nowego ... Panasonica hehe
Znaczy się nie opłaca się szukać i wymieniać takich elementów.
12.03.2011, 10:32 | #5 | |
Amator podwórkowy
|
Cytat:
Zgadzam się. To wg mnie dobre rozwiązanie. Może nie koniecznie 20d, bo to dość stara konstrukcja, ale jeśli znajdziesz egzemplarz z pewnym przebiegiem, nie rokującym szybkiej konieczności wymiany migawki, to czemu nie. Jakość wykonania "trabantów" z oznaczeniem xxxd jest znacznie delikatniejsza od modeli xxd. Do tego jakość pomiaru światła i AF też różnią się znacznie oczywiście z korzyścią dla modeli 2 cyfrowych. Ideałem byłoby kupienie jakiegoś pancernego 1d. Mk1 czy mk2 można już dość tanio wyrwać. Oczywiście w porównaniu z cenami sklepowymi. A jego pancerność i długowieczność w przypadku wypraw po bezdrożach i to na dodatek motocyklem może być nieoceniona.
12.03.2011, 13:07 | #7 |
Amator podwórkowy
|
Wiem. Wiem także że w wielu przypadkach to obiektywy ważą znacznie więcej niż samo body. Dlatego ja osobiście lustra zostawiam w domu a na motocykl zabieram poręczniejszego G10. Jedynie w szczególnych przypadkach odstępuje od powyższej reguły...
Nie wiadomo wszak, czy Elwood -sprawca tego postu, ma zamiar uzywać tego sprzętu w "cywilu", czy też podczas wypraw motocyklowych. Jeśli to ma być jego jedyna cyfrówka to moim zdaniem warto się przesiąść na coś lepszego i trwalszego. A na jaki model? To zależy od przeznaczonych na to środków.
12.03.2011, 14:47 | #8 |
majsterkowicz amator
Miasto: Galway/Wyrzysk
Motocykl: XR650r & XRV750
Przebieg: ~50kkm+
Online: 3 miesiące 4 tygodni 21 godz 6 min 18 s
|
Widze, ze Panowie sie znaja. Co sadzicie o Nikonie D7000? Napalilem sie na to i juz zbieram kasiore... czy znacie jakies opinie na temat ww. Sprzetu? Sam amatorsko pstrykam, lubie to, niestety nie mam pojecia o mowych sprzetach. Dawno nie nie zagladalem w literature i teraz jestem troszke do tylu.
Jestem zwolennikiem Nikona, jakos bardziej mi podchodzi.
23.03.2011, 12:23 | #9 |
Kierowca bombowca
|
Znakomity sprzęt, praktycznie pod każdym względem, jeśli robienie zdjęć traktujesz poważnie, to nic lepszego w tej cenie nie znajdziesz. Nie wiem, czy jesteś anglojęzyczny, gdybyś był to poczytaj sobie jego dokładne recenzje na: www.dpreview.com i www.bythom.com
Ta druga strona jest prowadzona przez gościa (Thom Hogan), który jest fotografem profesjonalnym i jednym z najlepszych znawców sprzętu Nikona. Można u niego też zamówić książkę "Thom Hogan's Complete Guide To The Nikon D7000" - nie ma lepszych manuali niż te Thoma Hogana. Napaliłeś się na właściwy sprzęt, powodzenia!
AT RD07A, '98, HRC Ostatnio edytowane przez jochen : 23.03.2011 o 12:38 |
24.03.2011, 16:35 | #10 | |
Amator podwórkowy
|
Cytat:
Więc... Może jednak compakt będzie lepszy, może pełna klatka, może jakiś reporterski... Ja tego nie wiem. Ja natomiast wolę Canony, ale..., nie w tym rzecz. Aparat, czy to będzie Twój upatrzony, D7000, czy dowolny canon, czy też sony lub inne lustro, sam zdjęcia nie zrobi. Zdjęcie robi człowiek. I to od jego wiedzy, świadomości, dobrego smaku i pomysłu zależy dobrze zrobione zdjęcie. Na drugim miejscu w szyku postawiłbym obiektyw a nie aparat. Bo nawet najlepszym aparatem z beznadziejnym obiektywem wirtuozerii nie osiągniesz. Od zawsze wiadomo że mając jakiś określony budżet to lepiej, dla jakości zdjęć, kupić gorsze body i lepsze szkło, niż odwrotnie. Ja np. jak zobaczyłem co potrafi obiektyw canona 85/1.2 wiedziałem że wchodzę w ten system. I choć mam nieco więcej szkieł, ten jest dla mnie ideałem (oczywiście to swego rodzaju zastosowań). Gdyby nikon miał porównywalne szkło, może wszedłbym w system nikona. Z perspektywy czasu nie żałuję. Tymon a nad jakimkolwiek obiektywem zastanawiałeś się już do tego wymarzonego D7000?