|
Umawianie i propozycje wyjazdów Masz już plan? Nie masz? A może szukasz kompana w podróży? Brak Ci koncepcji na długi weekend, wakacje? Szukasz plecaczka? Nikt nie chce jechać na Elefanta? Tu szukaj bratniej duszy... |
|
Narzędzia wątku | Wygląd |
11.02.2010, 17:30 | #1 |
Młody Globtroter
Miasto: Śląsk
Motocykl: Honda Varadero 125
Galeria: Zdjęcia
Online: 57 min 39 s
|
Do Lichenia i okolic
Witam !
Planuje jakiś mały wypadzik do Lichenia do Sanktuarium (oczywiście nie teraz, aż sezon się rozpocznie). Nie byłem jeszcze w tam tych okolicach, dlatego proszę o jakieś informację na temat ciekawych miejsc, interesujących miejsc do zobaczenia itp. Trase planowałem tak : Katowice - Częstochowa - Łódź - Konin - Licheń oraz z powrotem : Konin - Kalisz - Ostrów Wielkopolski - Wrocław - Brzeg - Opole - Krapkowice. Wypad będzie na kilka dni - dzień dojazd + zwiedzanie po drodze, drugi dzień zwiedzanie na miejscu, trzeci dzień powrót i zwiedzanie. Dajcie jakieś wskazówki, co po mojej drodze warto byłoby zobaczyć, jakieś może ciekawe trasy ? Myślałem, aby z Lichenia wyskoczyć na całodniowy wyjazd do Warszawy, Włocławka , Poznania, Torunia lub Bydgoszczy. Czy ma to sens i jest tam coś ciekawego do zobaczenia ? Pozdrawiam Łukasz1221 |
12.02.2010, 08:41 | #2 |
Miasto: lodzkie
Motocykl: RD07a
Przebieg: 42000
Online: 1 tydzień 1 dzień 8 godz 2 min 22 s
|
W łodzi jest kilka ciekawych rzeczy do zobaczenia, głownie to obiekty architektoniczne po byłych przemysłowcach, w okolicach łodzi kilka parków krajobrazowych i inne inności jak np. bunkier w konewce....
Od wysokości ciut powyżej piotrkowa po łęczycę znam teren dość dobrze więc jak coś to pytaj... |
13.02.2010, 00:25 | #4 |
Miasto: Warszawa
Online: 1 miesiąc 1 tydzień 2 dni 22 godz 21 min 52 s
|
Hej!
Jeśli już jesteśmy w okolicach Łęczycy, to proponuję: 1. Skansen w Maurzycach - całkiem fajne chaty, zero ludzi. 2. Kolegiata w Tumie - ja byłem nią zachwycony, chyba jedyna na Mazowszu obronna, romańska budowla. Stoi wśród pól i jest naprawdę potężna 3. Więzienie w Łęczycy - to tutaj nakręcili Kwintę jak wychodzi z więzienia. Zwiedzałem je w lecie 2007 roku, jeszcze przed oficjalnym ruchem turystycznym, razem z miłym przewodnikiem, którego poprosilismy o to w punkcie informacji turystycznej na rynku w Łęczycy. Fajny obiekt, w powietrzu wciąż unosił się smród więźniów PS. Szkoda, że nie umiem jeszcze zamieścić zdjęć, musicie uwierzyć mi na słowo |
02.03.2010, 14:04 | #5 |
Motocykl: Królowa jest jedna...
Online: 2 tygodni 4 dni 14 godz 20 min 56 s
|
Witam! Jestem z tych okolic tak więc poza modlitwami w Bazylice warto zobaczyć odciski stóp Matki Boskiej w pobliskiej miejscowości Grąblin (trwa tam budowa kompleksu dla zakonnic z Francji - ciekawa inwestycja ;-)) a z tematów niereligijnych kopalnia odkrywkowa Kleczew, Lubstów (nieczynna od kilku miesięcy) i Tomisławice (nowa odkrywka), można także podskoczyć do Kruszwicy (40km) i rzucić okiem na Mysią Wieżę. Pozdrawiam!
|
02.03.2010, 14:11 | #6 |
Motocykl: Królowa jest jedna...
Online: 2 tygodni 4 dni 14 godz 20 min 56 s
|
A! I jeszcze dość ciekawa rzecz mianowicie muzeum w m. Gosławice k. Konina gdzie znajdują się wykopane przez kopalnię odkrywkową ciekawe przedmioty (m.in. prawie kompletny szkielet mamuta)
|
|
|