|
Przygotowania do wyjazdów Jak zdobyć wizę? Jaka kuchenka? Brać materac i namiot? Gdzie są ciekawe miejsca? Jakie kufry wybrać do USA? Czy Anakee założyć odwrotnie? Co to CPD? Odpowiedzi znajdziesz w tym dziale. |
|
Narzędzia wątku | Wygląd |
20.06.2013, 11:56 | #1 |
Miasto: Wrocław
Motocykl: 990 adv
Online: 1 tydzień 2 dni 4 godz 18 min 44 s
|
Nie swoim pojazdem na Bałkany...
Czy ktoś ma doświadczenia z podróżowaniem nie swoim pojazdem po Bałkanach? Czy wymagane jest jakieś upoważnienie/dowierenność - chodzi o Serbię i Bułgarię - podróżowanie samochodem zarejestrowanym na brata. BG to wprawdzie UE ale może mają jakieś wymagania...
Jak na razie wyczytałem o jakimś magicznym papierze z PZMot-u za 40 zł, ewentualnie o upoważnieniu napisanym własnoręcznie potwierdzonym przez notariusza za 26 pln. Nie chodzi tu o kasę tylko o czas poświęcowny na załatwianie czegoś co może się okazać zbędne. Ktoś coś wie, może powiedzieć?
20.06.2013, 22:35 | #2 |
Miasto: Sofia
Motocykl: RD07
Online: 7 godz 53 min 2 s
|
Cześć,
W Bułgari nie ma przpisów że musisz coś mieć, policja drogowa się nie czepia, szanują turystów ale zatrzymują też zwykli policjanci którzy są trochę nachalni i lepiej ze względu na wyłudzanie łapówek mieć jakąś umowę sporządzoną u notariusza koszty w polsce są chyba niewielkie za potwierdzenie podpisu. Pamiętam że nie przekraczało 30 zeta ( tu w Bułgarii wszystkie umowy obowiązkowo pieczętuje notariusz) |
20.06.2013, 23:03 | #3 |
Miasto: mielec
Motocykl: pilnie sprzedam
Online: 2 miesiące 1 tydzień 5 dni 4 godz 50 min 41 s
|
Bulgaria i okolice- jechalem nie swoim, mialem upowaznienie od notariusza, po Polsku,ale nikt sie o to nie pytal
Za to w Turcji wymagaja upowaznienia, najlepiej po angielsku
20.06.2013, 23:17 | #4 |
Zwykły przechodzień...
Miasto: DW
Motocykl: GS12y
Online: 2 miesiące 3 dni 11 godz 45 min 7 s
|
Ja wjeżdżałem i wyjeżdżałem z Turcji trzykrotnie i nikt mnie nie pytał o upoważnienie!
Jechałem nie swoim motocyklem w dokumentach, które musiałem dać w granicznym okienku. Interesował Ich tylko nr rejestracyjny pojazdu... Pozdro Orzep p.s. W tym roku wyjeżdżając z Albanii zapytano mnie o upoważnienie...pokazałem po polsku i wskazałem dane Właściciela i Uzytkownika. Albański policmajster powiedział, że OK, bo on tego nie potrzebuje, ale Czarngórczycy wymagają! W Montenegro wymagali tylko paszportu, nawet dokumentu motocykla nie chcieli... IMPROWIZACJA, tylko i wyłącznie na granicach w razie "Wu"
21.06.2013, 08:23 | #5 |
Mam przerąbane :)
Miasto: WTA
Motocykl: RD07a
Przebieg: stoi
Galeria: Zdjęcia
Online: 1 miesiąc 14 godz 55 min 9 s
|
Nigdzie nie ma wymogu posiadania upoważnienia oprócz Turcji i ewentualnie dalej.
Dowód rejestracyjny jest wystarczający. Ale uwaga - gdyby wam przyszło do głowy prowadzić pojazd zarejestrowany za granicą, w szczególności za granicą UE to musicie mieć przynajmniej czasowy pobyt w kraju rejestracji i jeżeli nie jest pojazd zarejestrowany na was to upoważnienie - byle jakie wystarczy z pieczątką. Straż graniczna jak zatrzyma na przykład to może dokonać konfiskaty pojazdu.
21.06.2013, 08:29 | #6 |
Gość
Online: 0
|
Parys pytam tylko z ciekawosci. Jestem Polakiem, mam polski pszport ale norweskie auto i prawko oraz pozwolenie na pobyt i prace to czy musze cala papierologie targac? Tlumaczyc to na jakis inny jezyk bo jest po norwesku?
Pozdro |
21.06.2013, 12:57 | #7 |
Mam przerąbane :)
Miasto: WTA
Motocykl: RD07a
Przebieg: stoi
Galeria: Zdjęcia
Online: 1 miesiąc 14 godz 55 min 9 s
|
Jak masz w paszporcie wbitą wizę i pozwolenie to powinno wystarczyć, chociaż masz też pewnie dowód ichniejszy jakiś to powinno być też ok. Ja tak miałem bez dowodu tylko w paszporcie i obcym samochodem na podstawie upoważnienia zwykłego na papierze firmowym bez problemu jeździłem. Jak pojazd na ciebie zarejestrowany to w ogóle nie ma pytań.
21.06.2013, 13:19 | #8 |
Gość
Online: 0
|
Dzieki
Tak te myslalem (pojazd rej. na mnie) , ale wpadlem na to dopiero po napisaniu posta. Jakies wolne myslenie dzis. Pozdro |
|
|