|
Szpej turystyczny - Produkty i Porady Wszystko co potrzebne do dużej i małej turystyki |
|
Narzędzia wątku | Wygląd |
24.04.2008, 21:30 | #1 |
Miasto: Bartoszyce
Motocykl: RD07a, WSK 125, SH 125i ABS
Online: 1 tydzień 4 dni 3 godz 13 min 16 s
|
Spiwor, a wlasciwie to nawet dwa!
Nie wiedziałem w jakim dziale mam zadać pytanie i pomyślałem ze chyba w "Wszystko dla Afrykańczyka" będzie działem odpowiednim. Sprawdzałem wcześniej na forum i nic bardziej usystematyzowanego i konkretnego nie znalazłem. A zatem: potrzebuje kupić śpiwory oraz namiot i tak sobie ostatnio przeglądam oferty i jest tego tyle, ze aż mnie głowa rozbolała . Nie chce kupować używanych, preferuje nowe. Technologia nie musi być kosmiczna, ma sie sprawdzać i tyle.
24.04.2008, 22:04 | #2 |
Miasto: DW
Motocykl: Pyr pyr
Przebieg: dowolny
Galeria: Zdjęcia
Online: 5 miesiące 15 godz 24 min 23 s
|
No, coż. Bardzo szeroko podszedłeś do tematu. Żadnych obostrzeń.
Ja mam namiot Hannah o taki http://www.hannah.cz/pl/produkty/pro...troll-iii.html Do środka wchodzi bez problemu materac 2osobowy a po bokach jest sporo miejsca na kaski, kufry itp. Mam go parę lat i wytrzymał już i wiatry i ulewy. Co do śpiwora to mam takie malutkie (po złożeniu jak bochenek chleba) i w miarę ciepłe. Temperatury od 5 stopni w górę. Kupowanie śpiwora na moto od -30 do +30 jest bez sensu. Duży i drogi. Ważna rzecz. Moje śpiwory sa prawe i lewe. Mogę je połączyć zamkiem w jeden duży a wtedy z panną jest cieplej i milej |
24.04.2008, 22:54 | #3 |
Motocykl: nie mam AT jeszcze
Online: 3 tygodni 6 dni 18 godz 59 min 23 s
|
Sam sobie opowiadasz.... pewnie, że lepiej 3 osoby, zwłaszcza poruszając się motocyklem, bo jest gdzie zrzucić graty inaczej pozostaje przepychać się w nocy z kaskami itp no i kufry zawsze wiszą przy moto....
|
24.04.2008, 23:13 | #4 |
status-TAK stan cywilny-TAK....
Miasto: Mikołów
Motocykl: BRAK
Przebieg: Tak,
Online: 3 tygodni 1 dzień 11 godz 47 min 46 s
|
Przypomniałem sobie jak dzień, a właściwie kilka godzin przed wyjazdem na Chorwacje kupiłem namiot w Tesco za chyba 78zł. Pierwsza nocka nad Balatonem w deszczu, pierwsze krople obciążyły namiot i strzelały pokolei rozpórki z UWAGA! włókna węglowego (tak pisał producent). Ja byłem już po paru piwkach uspakajających więc myślałem że dzieci patykami we mnie rzucają...
Rano obudziłem się mokry i przyduszony tą szmatą. W Chorwacji pierwsze noce jeszcze bardziej deszczowe.... to była tragedia, wszystko mokre, dokumenty, pieniądze , śpiwory, ciuchy..... obiecałem sobie że nie kupie nic w Tesco, cały camp miał ze mnie ubaw jak workami na śmieci próbowałem uszczelnić namiocik. |
24.04.2008, 23:28 | #5 |
Motocykl: nie mam AT jeszcze
Online: 3 tygodni 6 dni 18 godz 59 min 23 s
|
Ja w Tesco wydałem 145 zł i przejechał ze mną i Chorwację i Hiszpanie... i jeszcze żyje....także pewnie to jak trafisz ale fakt lepiej tego nie testować w podróży...
|
25.04.2008, 00:02 | #6 |
Wal w syntetyki lepiej schną i nie łapią wilgoci..Ten duński za 189 p(poz 3 0wydaje sie ok.
I tak nie będziesz pewnie nocował poniżej 0 oC a wago OK Namiot też jak najlżejszy ale alu rurkami (3 osobówka)koniecznie , Komfort i jest gdzie bagaż pakować podłoga min.10000 mm sł.wody na przeciekanie (nie zacienie Ci od gleby) Tropik od 3000 w górę.Spróbuj znaleźć coś w tych parametrach. I pamiętaj "Tanie mięso psy jedzą " po kilku wyprawach będziesz , pluł sobie w brodę jak nie kupisz czegoś lepszego |
|
25.04.2008, 00:29 | #7 | |
RENIA
Miasto: Lubartów
Motocykl: RD07a
Online: 1 tydzień 2 dni 22 godz 16 min 12 s
|
Cytat:
25.04.2008, 08:25 | #8 |
:O
Miasto: warszawa
Motocykl: RD07
Przebieg: 38000
Online: 6 dni 21 godz 22 s
|
tylko, że ja miałem na myśli nocowanie w wymiocie poniżej 0 stopni, gdy wszystko masz zamarznięte dookoła wtedy dotykając psiworem do namiotu moczysz go (lub się). ale na motorze raczej nie jeździ się na wyprawy polarne :P co do psiwora to ja stosuje puchowy, lekki. jego wadą jest to, że nie może zamoknąć. producent yeti, polska.
|
25.04.2008, 10:19 | #10 | |
heu ?
Miasto: Kraków
Motocykl: RD07
Online: 1 tydzień 20 godz 17 min 46 s
|
Cytat:
Dlatego tez kupiłem namiot z alu rurkami (ale cieniutkimi), całkiem duży (3os) w decathlonie z ich brandu (quechua chyba). Cena oki, przed deszczem chroni. Rożnica w wielkości pakunku pomiędzy 2os i 3os była pomijalna, tak jak i waga (chyba ponizej 0,5kg). Psiworki też z tego sklepu, ale niestety w gorach we wrześniu jest chłodno (komfort chyba do +10). Z drugiej strony kupowałem z założeniem że pod namiotem i tak przeważnie się sypia w lecie. Pozdr newrom
|