|
Owiewki, osłony, szyby, kanapy, zegary i linki Montaż i demontaż elementów jak: panele boczne, czacha, owiewki, szyby, kanapy, deflektory, lusterka, osłony goleni, błotniki, naklejki, zegary i linki– tylko oryginalne rozwiązania! |
|
Narzędzia wątku | Wygląd |
30.11.2008, 02:39 | #1 |
Najlepszy mechanik afrykowy na ulicy Leopolda Lisa Kuli w Krakowie;-)
Miasto: Krakuf
Motocykl: RD07
Galeria: Zdjęcia
Online: 1 dzień 13 godz 44 min 40 s
|
żywica oraz włókno, ktoś ma pojęcie jak?
Takie pytanie, jak np. zrobić błotnik tak od a do z z żywicy,
ktoś może mi dokładnie opisać cały projekt wykonawczy? nie chce robić błotnika dokładnie do afryki,ale chciałbym poznać technologie. jak zrobić forme na pierwszą warstwe, i jak postępować dalej włącznie z końcowym wykańczaniem i malowaniem. dzięki za odpowiedzi!! |
30.11.2008, 11:54 | #2 |
Miasto: Chojnice/drogi Europy
Motocykl: RD07a
Przebieg: hgw
Online: 3 tygodni 2 dni 4 godz 28 min 20 s
|
z grubsza biorąc:
-musisz zrobić formę odzwierciedlającą zewnętrzny kształt błotnika, ten widoczny -jak forma gotowa, to smarujesz ją czymś, co ułatwi wyjęcie gotowego elementu, ktoś cos kiedyś mówił że pasta do butów jest dobra -pierwsza warstwa, tzw żelkot, daje ładną równą powierzchnię i może być wybarwiony na kolor jaki chcesz elementowi nadać potem kładziesz warstę włókna i dokładnie stukając pędzelkiem nasączasz go żywicą, nadmiar żywicy jakimś wałkiem możesz usunąć. To samo z drugą warstwą i kolejnymi jak potrzeba, przed użyciem, żywice mieszasz z utwardzaczem, coby ładnie związała - jak nałożysz tyle warstw, co trzeba, otwierasz piwa, żęby gardło oczyścić ze szkodliwych oparów i już.. To tak z grubsza, i głowy za to nie daję, bo pamiętam to tylko z zajęć z kompozytów, a to dawno temu było
openSUSE.org Ostatnio edytowane przez Zoltan : 30.11.2008 o 11:56 |
30.11.2008, 17:20 | #3 |
Miasto: Tychy
Motocykl: RD04
Przebieg: 112kkm
Online: 20 godz 19 min 24 s
|
pasta do butów to patent stary jak świat. nakładasz na formę pierwszą warstwę i polerujesz, potem drugą i polerujesz, z trzecią to samo. wszystko odchodzi bez najmniejszego problemu. sam mam zamiar podziałać za niedługo co nieco z żywicy, zobaczymy co z tego wyjdzie
30.11.2008, 20:44 | #4 |
Najlepszy mechanik afrykowy na ulicy Leopolda Lisa Kuli w Krakowie;-)
Miasto: Krakuf
Motocykl: RD07
Online: 1 dzień 13 godz 44 min 40 s
|
a z czego forme Panowie? np. jakbym chciał zrobić boczek do motocykla, przykrywający aku(wiadomo że nie w afryce;-) ) i prądy.
|
30.11.2008, 22:35 | #5 |
Miasto: Tychy
Motocykl: RD04
Przebieg: 112kkm
Online: 20 godz 19 min 24 s
|
to już musisz kombinować. ja z czasów jak byłem w klubie pamiętam tylko że pomagałem polerować formy:P
01.12.2008, 09:45 | #6 |
Miasto: Kraków
Online: 3 tygodni 6 dni 14 godz 28 min 34 s
|
ciekawe ze w 4 zdaniach potafiliscie streścic cala ksiązke "Budowa i naprawa jachtów z laminatu"...
pozdrawiam, podos AT2003, RD07A ------------------ Moje dogmaty 0. O chorobach Afryki: (klik) 1. O Mikuni: Wywal to. 2. O zębatce: Wypustem na zewnątrz!!! 3. O goretexie: Tylko GORE-TEX 4. O podróżach: Jak solo to bez kufrów 5. O łańcuszkach rozrządu: nie zabieram głosu. 6. Lista im. podoska Załącznik 10655 7. O BMW: nie miałem, nie znam się, nie interesuję się, zarobiony jestem. 8. O KN: Wywal to. 9. O nowej Afripedii: (klik) |
02.12.2008, 10:37 | #7 |
stęchły
Miasto: Zbąszyń
Przebieg: 130000
Online: 1 tydzień 2 dni 11 godz 36 min 41 s
|
no jak nie masz formy,a masz ją w głowie to musisz głowę napastować i zalać .
|
03.12.2008, 10:20 | #8 |
Motocykl: RD04 CRF 450 R Husqvarna TE 610
Przebieg: 50000
Online: 1 dzień 6 godz 23 min 18 s
|
mnie sie wydaje że taką niedużą formę to z gipsu można zrobić jeżeli nie nastawiasz się na skale przemysłową a na pojedyńcze sztuki . Robiłem przy takich formach do glinianej ceramiki i ten gips cholernie twardy był a co najważniejsze nie drogi i łatwy w obróbce .
Jeżeli natomiast chodzi o duże elementy np. karoseria samochodu lub łódź to kontrukcja z pojedyńczych prentów stalowych tworząca siatkę , na to nakładane maty z włókna i malowane żywicami . |
03.12.2008, 22:25 | #9 |
Miasto: Katowice
Online: 1 miesiąc 2 tygodni 4 dni 39 min 57 s
|
Gdybym się zabierał ze przerabianie plastików w afri to formy robiłbym właśnie z laminatu tak jak pisze DANDY. Będzie lekka a jej wykonanie nie przysparza wielu kłopotów. Mata, zywiczka, jakieś usztywnienie, pędzel i kilka browarów. Jeśli wyjdą jakieś niedoskonałości a pewnie wyjdą to jeszcze szpachla, szlifowanie, szpachla natryskowa, szlifowanie, szpachla natryskowa, szlifowanie i forma gotowa. Jak masz miejsce i dużo siły to można też z betonu robić. Jak się dobrze wywibruje to nawet fajnie wychodzi. Kłopot jedynie jest taki, że m3 betonu może ważyć nawet kilka ton, – jeśli dobrze pamiętam - więc lepiej z maty szklanej
Ehhhh nie pomyślałbym że zatęsknie kiedys za tym zapachem i mikroskopijnymi kawałkami szklanych igiełek powbijanych w każda możliwą część ciała |
|
|