|
Hamulce, kola, opony Montaż, demontaż i kontrola takich elementów jak: klamki, pompy hamulcowe, tarcze, klocki, zaciski, przewody hamulcowe w oplocie i bez, koła, felgi, szprychy, opony i łożyska. |
|
Narzędzia wątku | Wygląd |
27.03.2008, 18:39 | #1 |
Miasto: DW
Motocykl: Pyr pyr
Przebieg: dowolny
Galeria: Zdjęcia
Online: 5 miesiące 15 godz 45 s
|
Odpowietrzanie hamulców
Ponieważ ostatnio rozbebeszyłem całkowicie zaciski, więc przyszedł czas na odpowietrzenia hamulców.
Generalnie rozróżniamy dwa sposoby. Od dołu i od góry. Od tyłu nie ma Bardzo mi przykro. Od dołu polega na wtłaczaniu przez odpowietrznik płynu hamulcowego do czasu, aż w zbiorniczku przestaną lecieć bąbelki. Wygląda to mniej więcej tak Od góry polega na dolewaniu płynu do zbiorniczka i pompowaniu klamką, a na dole patrzymy w wężyk aż będzie leciał sam płyn bez bąbelków. Oczywiście przy pierwszej metodzie należy uważać aby nie wtłaczać powietrza i żeby ze zbiorniczka się nie wylało, a przy drugiej aby cały płyn nie spylił ze zbiorniczka bo dostanie się znowu powietrze do układu i pozamiatane. Parę informacji jest jeszcze tutaj Z tylnym hamulcem działamy analogicznie WAŻNE=========================== W ten sposób NIE należy odpowietrzać hamulców w motocyklach z ABS lub za wspomaganiem np. BMW. Tam jest inna, niezła jazda ================================= Mam jeszcze pytanie techniczne. Czy te przewody hamulcowe są dobrze poprowadzone ? Ostatnio edytowane przez 7Greg : 27.02.2009 o 03:32 |
28.03.2008, 13:49 | #2 |
Miasto: Kraków
Motocykl: RD07a
Online: 3 tygodni 6 dni 14 godz 28 min 34 s
|
Przewody są źle poprowadzone. W stalowe ucho wchodzi linka predkosciomierza. Powinna byc jeszcze chwycona do goleni taką plastikową opaską.
pozdrawiam, podos AT2003, RD07A ------------------ Moje dogmaty 0. O chorobach Afryki: (klik) 1. O Mikuni: Wywal to. 2. O zębatce: Wypustem na zewnątrz!!! 3. O goretexie: Tylko GORE-TEX 4. O podróżach: Jak solo to bez kufrów 5. O łańcuszkach rozrządu: nie zabieram głosu. 6. Lista im. podoska Załącznik 10655 7. O BMW: nie miałem, nie znam się, nie interesuję się, zarobiony jestem. 8. O KN: Wywal to. 9. O nowej Afripedii: (klik) |
28.03.2008, 16:10 | #3 | |
Miasto: DW
Motocykl: Pyr pyr
Przebieg: dowolny
Online: 5 miesiące 15 godz 45 s
|
Cytat:
Linke prędkościomierza wiem. Ale te hamulcowe? jak mają iść. Może daj fotkę jak masz u siebie Ostatnio edytowane przez podos : 31.03.2008 o 12:41 |
|
29.03.2008, 10:03 | #4 |
Generalnie jeszcze (wiem to posrednio od jakiegos serwisu enduro)dobre efekty daje odkręcenie zacisku i podniesienie go ponad pompę - twierdzą że łatwiej powietrze schodzi z układu jak ma iść do góry (ponoc przez to że przewody hamulcowe są bardzo cieniutkie w rasowych enduro).
Wczoraj kumplowi odpowietrzylismy hamulce KTM 200 a ponieważ nie moglismy odkręcic zacisku to postawiliśmy moto pionowo na tylnym kole przy ścianie i przekęcilismy pompe na kierownicy aby lustro płynu było poziomo wzgledem podłoża i aby móc dolewać płynu. Smiesznie to wyglądało jak trzech gosci trzyma motor pionowo i próbuje odpowietrzac hampelki a działo sie to w podziemnym garazu w bloku i inni użytkownicy garażu dosyć dziwnie na nas sie patrzyli. Finalnie przyniosło to efekt ale z Afriką sie może nie udac bo KTM to ze 100 kg tylko wazy. Za to w Afryce nie problemów z odkręceniem zacisku i podniesieniem nad pompę. Jeszcze ciekawy sposób podpowiedział mi brat - tak odpowietrzał sprzęgło w DAF XF. Otóz strzykawkę zastępujemy starą pompką do spryskiwacza od jakiegoś mobila. Mysle ze wtedy trzeba opaskami zaciskowymi węzyki dokręcic do odpowietrznika i pompki . Jeden weżyk dokręcamy do odpowietrznika a drugi do słoiczka z płynem. Generalnie można to zastosowac w dwie strony zmieniając + i - z zasilania pompki - czyli raz wypompwoujemy a po zmianie pompujemy płyn do układu. Nie wiem czy to sie sprawdziłoby w moto . Wazne aby pompując w układ płyn pilnowac aby nie przelał sie on przez zbiorniczek. Jak ktoś wypróbuje to niech da znać w DAFie zadziałało idealnie ja już płyn wymieniłem tradycyjna metodą Ostatnio edytowane przez Dzieju : 14.03.2010 o 19:27 |
|
30.03.2008, 11:54 | #5 |
N30 43.140 W4 31.884
Miasto: Częstochowa
Online: 1 dzień 12 godz 8 min 29 s
|
Wymieniałem przewody hamulcowe wiele razy w różnych motorkach i często szlak mnie trafiał jak sie zapowietrzyła pompa hamulcowa a nie przewody bo przewody łatwo jest odpowietrzyć ale czy ktoś z was walczył z pompom? Sposób jaki znalazłem to przy demontażu starych zamaczam cała pompę w pojemniku z płynem hamulcowym. Odkręcam a następnie dokręcam nowe i w ten sposób nie ma jak dostać sie tam powietrze. Sprawa jest brudna i mało oszczędna duża ilość płynu jest potrzebna.
|
31.03.2008, 12:41 | #6 |
Miasto: Kraków
Online: 3 tygodni 6 dni 14 godz 28 min 34 s
|
te stalowe dinksy - do góry nogami chyba daleś. A oryginalne przewody luzem idą pbez przeplatania za plastik. Nie mam zdjęcia, a aparaty mi sie zepsuł
pozdrawiam, podos AT2003, RD07A ------------------ Moje dogmaty 0. O chorobach Afryki: (klik) 1. O Mikuni: Wywal to. 2. O zębatce: Wypustem na zewnątrz!!! 3. O goretexie: Tylko GORE-TEX 4. O podróżach: Jak solo to bez kufrów 5. O łańcuszkach rozrządu: nie zabieram głosu. 6. Lista im. podoska Załącznik 10655 7. O BMW: nie miałem, nie znam się, nie interesuję się, zarobiony jestem. 8. O KN: Wywal to. 9. O nowej Afripedii: (klik) |
31.03.2008, 17:11 | #7 | |
Miasto: Krakow
Online: 9 godz 56 min 50 s
|
Cytat:
Innym sposobem jest odpowietrzanie pompy przez srube mocujaca do niej przewod - postepowanie analogiczne jak dla zacisku tyle ze popuszczamy zamiast odpowietrznika ta wlasnie srube. Z tego co wiem mozna nawet kupic specjalne odpowietrzniki do odpowietrzania ukladu tuz za pompa. pozdr Cytat:
popularnym spoosbem jest tez wysysanie plynu od dolu, moze to byc strzykawka tak jak u Ciebie na focie lub specjalnym zestawem. Takie urzadzonka ma w ofercie Larsson czy Louis, podobno dzialaja zajebiscie. Ja odpowietrzam od dolu wysysajac strzykawka - rowniez bardzo dobre efekty. Pozdr
RD07A Ostatnio edytowane przez Dzieju : 17.05.2010 o 17:41 |
|
14.03.2010, 14:55 | #8 |
Miasto: Częstochowa
Motocykl: nie mam AT jeszcze
Online: 3 tygodni 4 godz 47 min 14 s
|
dzień dobry- mam pytanie!
pompę hamulcową trzymam w ręku, pompuję.... płyn kapie z otworu (tam gdzie mocuje się przewód). Pytanie: Ma kapać? Czy powinien lecieć jakoś inaczej? Czy nie wiem? EDIT: zrobiłem
"Ja się nie ścigam, więc nikt mnie nie dogoni." Ostatnio edytowane przez Kuba : 14.03.2010 o 16:46 |
Tags |
odpowietrzanie hamulców |
|
|